Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın, genel başkanlığını yaptığı Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP) katılmasıyla,
TBMM'de temsil edilen parti sayısı 6'ya çıktı.
22 Temmuz seçimleriyle parlamentoya, parti olarak barajı aşan AKP, MHP ve
CHP girebildi. Bağımsız olarak seçime giren DTP'liler grup kurarken, CHP listelerinden seçime giren DSP'liler de partilerine döndü.
DTP'nin desteğiyle bağımsız milletvekili olarak seçilen Uras'ın da partisine dönmesiyle, TBMM çatısı altında temsil edilen parti sayısı 6'ya çıktı.
BBP Genel Başkanlığı'ndan ayrılarak bağımsız milletvekili seçilen
Muhsin Yazıcıoğlu'nun partisinin başına dönmesi, bu dönem
Meclis'e bağımsız olarak giren
ANAP'ın eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın da DP projesinin başına geçmesi ihtimali nedeniyle, Meclis'te temsil edilen parti sayısının 8'e çıkma olasılığı bulunuyor. Yazıcıoğlu'nun da partisine geçmek için başvurduğu öğrenildi.
Geçen dönem 7'ye çıkmıştı
Geçen dönem parti olarak sadece AKP ile CHP barajı aşarken, bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren
Mehmet Ağar DYP'nin, AKP'den seçilerek
bakan olan
Erkan Mumcu da ANAP'ın başına geçmişti.
CHP'den seçilen
Yaşar Nuri
Öztürk de HYP'yi kurmuştu. AKP'den seçilen
Emin Şirin'in Genç Parti'ye geçmesi, CHP'li muhaliflerin de SHP'ye katılmasıyla, iki partili başlayan Meclis'teki parti sayısı, 7'ye kadar yükselmişti. Ancak, Meclis'te AKP ile CHP dışında sadece ANAP grup kurabilmişti.
Bu dönem de AKP, CHP ve MHP dışında, istifalarla Meclis'te temsil edilen partilerden sadece DTP grup kurabildi. Partiler en az 20 milletvekiliyle Meclis'te grup kurabiliyor.