Artık
yerli malı daha çok
teşvik edilecek...
Bilim,
Sanayi ve
Teknoloji Bakanı
Ergün yeni
Kamu İhale Kanunu'na atıfta bulunarak 'Devlet önceden
ucuz satandan mal alırdı, şimdi pahalı da olsa yerli malını kullanacağız' dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Nihat Ergün yerli otomotiv strateji belgesinin bu ay sonunda hazır olacağını ve en geç eylül başında hükümete sunulacağını söyledi.
Yerli
üretim için
sektöre birtakım teşvikler verilecek. Fakat Nihat Ergün'ün anlattıklarına göre yerli hassasiyeti sadece otomotive özel değil. Bakan konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
'Diyelim ki ilaç...
İlaçta şimdiye kadar kamunun yüksek satın alma gücünü 'ilaçları ucuza alalım' diye kullandık. Artık Türkiye'de üretiliyor mu ona bakacağız.'
Bakan Ergün,
rekabetten açıyor sözü... 'Evvela neyle rekabet edemeyeceğimizi bir bulalım' diyen Ergün, bu ilginç cümlesini biraz daha genişletiyor; ucuz iş gücü ve enerjide rekabet edemeyiz.
Yerin altındaki kaynaklarla zengin olma şansına sahip değiliz. Bunu, yerin altında değil, üstünde arayacağız, insan potansiyelimize bakacağız.'
Önceki hükümet döneminde yakından izledik... Bakan Nihat Ergün bu potansiyelin ortaya çıkarılması için yoğun çaba sarf etmişti. Anlattıklarından çıkardığımız, bu çabaların önümüzdeki yıllarda da artarak süreceği yönünde.
Hazır Nihat Ergün'le biraraya gelmişken 'yerli oto' konusunu da sorduk.
Otomotiv sektör temsilcileri uzun süredir
rapor üzerinde çalışıyor. Bakan Ergün, 'Raporu ay sonuna kadar bitirecekler, eylül başında da bize sunacaklar' dedi.
'Kurulacak yapıda devlet payı mı olacak?' diye de sorduk, Ergün şunları anlattı: Ortaklık düşüncemiz yok. Başlangıçta
arazi tahsisi, vergilendirme, Kamu alımları ve filolara skadar bir
destek modeli geliştirilebilir...
Kamuda % 15 pahalı da olsa yerliye öncelik var
İşin içine bir noktadan sonra
maliyet hesabı giriyor. Bazen yurtdışından getirilen
ürün, içeride üretilenden daha ucuza mal edilebiliyor. Bakan'a 'Bu noktada işin içinden nasıl çıkacağız' diye de sorduk. Ergün, Kamu İhale Kanunu'nu hatırlattı:
Baş
bakanlık Genelgesi sana bu imkanı veriyor. 'Yüzde 15 pahalı olsa bile alabilirsin' diyor. Ucuzu varken niye pahalısını aldın demeyeceğiz. Ki pahalı da değil üstelik, yani ortada bir pahalı rakam da yok' dedi.
'Alım gücü'nü kullanacağız
Yerli üretimi desteklemek için kamunun alım gücüne dikkat çeken Ergün, verilecek teşvikleri de bu anlamda değerlendirdi:
'Bazı sektörlerin gelişmesi için bazı adımları atarken dünyadaki bize karşı yapılan muameleleri görmezden gelmeyeceğiz. Bazı teknolojilerin gelişmesi için kamu gücünü, kamunun yüksek satın alma
gücünü ciddi manada kullanacağız.'
Offset'i savunma dışındaki sektörlere de yayacağız
Bakan Ergün'ün anlatımlarına göre
yerli üretim teşviki sadece otomotivle sınırlı değil. Her sektörü ilgilendiren önemli gelişmeler var. Nihat Ergün konuyu örneklendirerek açıkladı:
'İlaçta şimdiye kadar kamunun yüksek satın alma gücünü 'ilaçları ucuza alalım' diye kullandık. Ama artık ucuza alalım demeyeceğiz. Bazı ilaçların Türkiye'de üretimi amacıyla kullanacağız.
Kendimiz üretiyorsak kendi ürettiğimiz ilaçları daha çok tüketerek, kendimiz üretmiyorsak bu üreten kişiyi bunun üretimini Türkiye'de yapması şartıyla bu ilaçları ondan almayı ön plana alacağız. Yani offset uygulamasını
savunma sanayi dışındaki alanlara da yayacağız.'
Belediyelerin araç ve hizmet alımları da önemli yer tutuyor
Kamu
ihaleleri demişken belediyelerin yaptığı alımlar da kamuda önemli bir yer tutuyor. Başta ulaştırma gibi alanlarda düzenli aralıklarla ihaleler açılıyor.
BMC, Temsa gibi yerli üretim yapan firmalar bu ihalelere büyük ilgi gösteriyor. Yerli ürüne yüzde 15'lik
fiyat avantajına rağmen Türk firmalar, işleyişte yaşanan sıkıntılardan
yabancı markaların vahşi rekabetinden şikayetçiler...
Ama yine de Bakan Nihat Ergün'ün
müjdesi ve
Başbakan Erdoğan'ın ısrarlı mesajları önümüzdeki süreçte yerli üreticinin elini güçlendirecek görünüyor...
2010'da 69.5 milyar liralık alım yapılmıştı
2010'UN tamamında kamuya toplam 69,5 milyar liralık kamu alımı gerçekleştirildi. İhale Kurumu'nun verilerine göre bunun 63,6 milyar lirası kamu ihaleleri yoluyla oldu.
Bu yılın ilk çeyreğine göre ise bu rakam 3 ayda 15,5 milyar lira... Yapılan ihalelerin adet olarak yüzde 41,17'si mal alımı, yüzde 48,68'i hizmet alımı, yüzde 10,15'i yapım işlerine ait.
İhaleler tutar bazında değerlendirildiğinde ise, ilgili dönemde toplam kamu alımı harcamalarının yüzde 30,68'i mal alımı için, yüzde 40,63'ü hizmet alımı için, yüzde 28,68'i yapım işleri için yapılmış...
ADİL KONUKOĞLU'NA 'BU ÇOCUKLARA ORTAK OLUN' DEDİM
Genç ve yaratıcı fikirler uzun süredir maddi ve manevi destekleniyor. Geçen yıl bunun haberini yaptık, desteklenen 4 genci ve projelerini AKŞAM'ın manşetinden duyurduk. Bakan Ergün unutmamış, yine o
gençlerden örnek verdi:
'Geçen yıl, İstanbul'da bir
fuar ortamında yakaladık, 2 tane genç çocuk vardı. Zor bela fuardan bir yer bulmuşlar kendilerine. Fuarı gezerken onların standına da uğradık. Yanımızda da iş
makinesi üreticileri var. Birisi de
Adil Konukoğlu...
Adil'e dedim ki bak sizin işinizden çalışıyorlar. Bu çocuklara ortak olun, ama şirketlerini ele geçirmeyin, yüzde 50'den fazla ortak olmayın. Gençler
iş makinesi simülatörü üretiyorlar... Baktılar çalıştılar, işte ortak oldular beraberler şimdi...'
BÜYÜK BULUŞMA BAYRAM SONRASI
Bu tür çalışmaların meyvelerini ne zaman daha sık görmeye başlarız diye merak ederken Bakan Nihat Ergün, bayram sonrası için bir müjde verdi: Tekno-
girişimci çocukların bir kısmı iki senedir çalışıyorlar.
Makine ve kalıp sektöründe kafa yoran çocuklar var. 500 kişinin içinde 30 kişi diyelim. Bu 30 kişiyi alacağız, sektörünün ileri gelenleriyle buluşturacağız.
Bayram sonrası için planladığımız, büyük potansiyel arzedecek bir
buluşma...
İlk etapta bu sektörle başlayacağız, daha sonra diğer sektörler için de tam günlü buluşmalar organize edeceğiz.'
Bakan Ergün'ün sözünü ettiği gençler
Evren Emre ve ortağı
Salih Kükrek. Geçen yıl görüştüğümüz Evren Emre 'Yurtdışındaki firmalarla da yakın ilişki doğdu.
Ar-Ge hizmeti verdiğimiz firmalar da var. Teknogirişim Firmaları Derneği’ni kurduk. Bakanlık bu konuda da bize yol göstericilik yaptı. Amacımız bizim gibi şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlamak' demişti.
AKŞAM