CUMHURBAŞKANI
Ahmet Necdet Sezer,
Dışişleri Bakanlığı’ndaki beş müsteşar yardımcılığına atamayı geri çevirdi. Sezer kararnameyi geçen çarşamba günü hiçbir gerekçe göstermeden iade etti.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan bu
uygulama Dışişleri Bakanlığı’nı şaşırttı. Hepsi
büyükelçi düzeyindeki beş ismin vetoya uğramasına anlam verilemedi çünkü bu isimlerin
yurt dışı görevleri yine Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanmıştı.
DEMİREL’İN DANIŞMANI
Köşk’ün geri çevirdiği isimler arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman
Demirel’in dış
politika danışmanlığı görevinde bulunan
Feridun Sinirlioğlu da bulunuyor.
Sezer’in iade ettiği kararnamede yer alan isimler ve görevleri şöyle:
Uğur Doğan:
Türkiye’nin
Riyad Büyükelçiliği görevinin ardından
Ankara’ya dönen Doğan, Personel ve İdari İşlerden Sorumlu
Müsteşar Yardımcılığı’na önerildi.
Haydar Berk:
Kıbrıs ve Türk-
Yunan İlişkileri Genel Müdürüydü. Kıbrıs, Türk - Yunan ve ABD ile İlişkilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’na atanması öngörüldü. Daha önce bu görevde müsteşarlığa getirilen
Ertuğrul Apakan bulunuyordu.
Selim Kuneralp: Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü’nden Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’na getirilmesi planlandı.
Ünal Çeviköz: Türkiye’nin
Bakü ve
Bağdat büyükelçilikleri görevlerinin ardından merkeze dönen Çeviköz’e, Kafkaslar ve Orta
Asya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevi verilecekti.
Feridun Sinirlioğlu:
Tel Aviv Büyükelçiliği’nden Ankara’ya dönen Sinirlioğlu,
Ortadoğu ile İlişkilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’na önerildi.
Köşk’ün üçlü kararnameyi iadesine rağmen yeni müsteşar yardımcıları başladıkları görevlerine devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı’nın şu aşamada
Cumhurbaşkanlığı’na yeni isim önermesi beklenmiyor.
Ankara, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Dışişleri Bakanlığı’ndaki beş müsteşar yardımcılığına yapılan atamayı, neden iade ettiğini tartışıyor. Kulislerde Sezer’in, söz konusu diplomatların atamaları köşke sunulmadan çalışmaya başlamasına kızmış olabileceği konuşuluyor.
CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ ise “
teknik bir meseledir” yorumu yapıyor.
Elekdağ, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Dışişleri Bakanlığı’ndaki beş müsteşar yardımcılığına yapılan atamayı, niçin iade ettiği bilmediğini söyledi. Kararnamede adı geçen beş kişiyi çok iyi tanıdığını belirten Elekdağ, bu beş kişinin de son derece değerli olduğunu kaydetti.
“TEKNİK BİR DURUM OLMASI LAZIM"
Söz konusu üst düzey diplomatların, Dışişleri Bakanlığı’na çok iyi puanlarla, hak ederek girdiğini belirten Elekdağ, “Sayın Cumhurbaşkanı bu atamalara onay vermemişse, bu durumun bu arkadaşların kabiliyeti ya da kaliteleriyle ilgili olduğunu sanmıyorum. Bu bambaşka bir şeydir” dedi.
Kararnamede adı geçen beş diplomattan dördüne kendisinin sicil verdiğini ifade eden Şükrü Elekdağ, “Bu arkadaşlar hem ahlaki hem de mesleki açıdan son derece kalitelidir” diye konuştu.
Elekdağ, “Sayın Sezer’in de bu diplomat arkadaşların mesleki ve ahlaki kaliteleri açısından bir tereddütü olduğunu sanmıyorum. Teknik bir durum olması lazım” dedi.
CUMHURBAŞKANI KIZMIŞ OLABİLİR
CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ, Sezer’in kararnameyi neden iade ettiği konusunda bir tahminde bulunmazken Ankara’da Cumhurbaşkanın vetosu tartışılıyor. Diplomatik çevrelerde: “Cumhurbaşkanı kızmış olabilir. Herhalde Köşk’e sunulmadan çalışmaya başlamışlar, o da kızdı” değerlendirmesi yapılıyor.
Dışişleri Bakanlığının söz konusu müsteşar yardımcılıkları için yeni isimleri bildirmeyeceği, beş büyükelçinin görevini vekaleten sürdüreceği haberleri ile ilgili olarak “Sakıncası var tabii ama cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kaldı. Ayrıca, bu Türkiye’de yaygın bir uygulama. Bakanın tercihidir” görüşü dile getiriliyor.
Cumhurbaşkanı Sezer, Uğur Doğan, Haydar Berk, Selim Kuneralp, Ünal Çeviköz ve Feridun Sinirlioğlu’nun müsteşar yardımcılığı görevine getirilmesine ilişkin kararnameyi
sürpriz biçimde iade etmişti.
HÜRRİYET