AK Parti,
cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla düşüren ve
halk tarafından seçilmesini öngören
Anayasa değişiklik teklifinin 21
Ekim tarihinde
referanduma sunulmasının askıya alınıp alınmamasını tartışıyor. Parti, bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazı yöneticiler paketin askıya alınarak, içindeki değişiklik maddelerinin yeni anayasa değişikliğine monte edilmesini savunuyorlar. "
Referandum sürecini askıya almayalım" görüşünde olanlar ise pakette yer alan ve "11. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir" ibaresinin yer aldığı Geçici 19. Madde'nin paketten çıkarılarak bu işin tamamlanması görüşünü dile getiriyorlar.
TARTIŞMALAR BİTECEK
Her iki görüşün gerekçesi ise, Abdullah Gül'ün görev süresinin tartışılmaya açılmasının önüne geçmek. AK Parti'de ortaya çıkan iki eğilim
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında önümüzdeki hafta içinde toplanacak AK Parti MYK toplantısında masaya yatırılacak. MYK, ya referandumun askıya alınmasını ya da referandum paketinde rötuş yapılmasına karar verecek.
HÜKMÜ KALMAYACAK
Hazırlanacak
sivil anayasanın referanduma sunulmasının henüz netlik kazanmadığını dile getiren
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı
Burhan Kuzu, "Eğer, sivil anayasa da referanduma sunulacaksa o zaman çifte masraf yapmanın anlamı yok. Referandum süreci askıya alınır, burada yer alan değişiklikler oraya monte edilir ve tek bir kez
sandık kurulur" dedi. Geçici 19. Madde'nin paketten çıkarılması konusunda ise Kuzu, "Referandum paketinde yer alan geçici 19. madde sorun yaratmaz. Çünkü 11. Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. O maddenin hükmü kalmayacak" dedi.