Sürpriz olmamalıdır: Başka bazı konularda zıt olsalar da
Çankaya konusunda en kolay uzlaşacak iki parti, öncelikle AKP ve MHP'dir!
MHP'nin etkili isimlerinden Doç.Dr.
Vedat Bilgin'le dün bu konuyu konuştum. Geçen dönemde uzlaşarak
cumhurbaşkanı seçmediği için AKP'yi eleştirdi. Peki yeni dönemde? Bilgin'in cevabı şu:
- MHP'nin bu konuda nasıl uzlaşmacı davranacağını herkes görecektir. MHP'den veya AKP'den, ülkenin değerlerine bağlı ve demokrat ruhlu bir cumhurbaşkanının seçilmesi için MHP yapıcı davranacaktır.
Vedat Bilgin sıradan bir MHP adayı değildir. Devlet Bahçeli'nin eskiden beri danışmanıdır. Bahçeli'nin isteğiyle üniversiteden ayrılıp parti yönetimine seçilmiştir. Ankara'da 2. Bölge'den adaydır.
Bu özellikleri onun sözlerini ciddiye almamız gerektiğini gösteriyor.
MHP'nin çizgisi
Evvela, Vedat Bilgin "
Meclis dışından olsun" diye bir şart koşmuyor, aksine Meclis içinden bir ismin seçilmesine öncelik veriyor... İkincisi, elbette kendi partisinden bahsediyor ama Çankaya seçiminde uzlaşmak için zikrettiği partinin AKP olması dikkat çekicidir.
Koyduğu ölçü, tabii Anayasa'da sayılan formel niteliklere ilaveten, "ülkenin değerlerine bağlı" ve "demokrat ruhlu" bir adayın üzerinde uzlaşmaktır.
Bilgin, TV'lerdeki konuşmalarında "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" terimlerinin aynı anlama gelmediğini de söylüyor. Bilgin'e göre, MHP'nin milliyetçiliği "manevi değerlerde muhafazakârlığı, siyasette demokrasiyi ve
sivil değerleri" içeren bir milliyetçiliktir.
Demek ki, Meclis'te, konularına göre, bazen
CHP ve MHP'nin, bazen AKP ve MHP'nin birlikte davrandıklarını görebileceğiz.
Bunun bir örneği YÖK'tür. Oligarşik yapısı sayesinde bir "
kale" haline getirilmiş olan YÖK'ün açık bir koordinasyon kuruluna dönüştürülmesi,
rektör tahakkümüne son verilmesi, akademik kriterlerin ön plana geçirilmesi gibi konularda MHP'nin eskiden beri savunduğu görüşler ile AKP'nin görüşleri arasında büyük farklar yok.
Eşit mesafede
Yeni Meclis'te AKP ve MHP'nin oyları cumhurbaşkanı seçmeye fazlasıyla yeter. Ama iki sağ partinin uzlaşıp Çankaya seçiminde CHP'nin ve diğer kesimlerin duyarlıklarına "karşı" bir gösteri havası yaratmaları çok yanlış olur.
Bütün partilerin bir isimde uzlaşması elbette şart değildir, ama kamplaşmaya yol açmamak şarttır!
Çankaya'da Sayın Sezer'in yaptığı ideolojik ayrımcılığı ve tarafgirliği tersinden yapacak yeni bir cumhurbaşkanı da
Türkiye için 'ideal' olamaz.
Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı toplumun çelişik kesimlerini bile birleştirici bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Siyasetin zıt görüşler yüzünden tıkandığı durumlarda uzlaşmalar sağlayıp yolu açmak, ülkenin çeşitli yerlerine ziyaretler yaparak, Çankaya'yı halka açarak değişik türden insanlarımızda "vatandaşlık" duygusunu geliştirmek gibi manevi ödevleri vardır.
Türkiye'yi geren ve yolunu tıkayan değil, aksine rahatlatan ve yolunu açan 'sembolik ve itibari' bir cumhurbaşkanı Türkiye için büyük
kazanç olur; büyük saygı görür, tarihe takdirle geçer
TAHA AKYOL - MİLLİYET