Alternatif modelin
TOBB içinden çıkacağı öne sürülürken lider olarak eski Bakan Şener TOBB Başkanı
Hisarcıklıoğlu ile Ali
Coşkun’un adı geçiyor
Kapatma davasına karşı AKP farklı alternatif arayışlarına girerken
Ankara kulislerinde AKP
MKYK’da görevli eski Bakan
Abdüllatif Şener’in
siyasete yeni bir parti ile gireceği konuşuluyor.
Şener, eski baş
bakanlar
Tansu Çiller ve
Mesut Yılmaz ile görüştüğünü kesin bir dille yalanlayarak “
Organik bir ilişkim olduğu asla doğru değil” ifadesini kullandı. Şener, “Sokağın sesini,
Türkiye’nin sesini dinliyorum. Onların taleplerini değerlendiriyorum. Bir farklı arayış potansiyeli olduğu ortada. Ancak bana sorarsanız henüz tam olgunlaşmadı” yorumunu yaptı. Alternatif modelin TOBB (Türkiye
Odalar ve
Borsalar Birliği) içinden çıkacağı, liderinin ise Şener, Hisarcıklıoğlu ya da eski TOBB Başkanı Ali Coşkun olabileceği konuşuluyor.
İş dünyası ile görüşmelerinin olduğunu da ifade eden Şener, “Bunlar dostça geçen görüşmeler” diye konuştu. “Alternatif TOBB’dan çıkacak” söylentilerine ise Şener şu yanıtı verdi:
“Ben
halkın sesini dinliyorum. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile parti ya da siyasetle ilgili bir görüşmem, diyaloğum olmadı. Ama kendisi çok saygın bir isimdir. Ali ağabeyi de çok severim.”
BEKLEME KARARI
Ankara’daki son senaryolara göre “yeni oluşum” için henüz “bekleme” kararı var. Ancak
iktidar partisinin kapatılmasına onay çıkarsa alternatif oluşum için düğmeye basılacak. Alternatif oluşumda siyasete gireceği uzun süredir konuşulan ve 81 ilin başkanını toplayarak “Sağduyu” çağrısı yapan TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu ile AKP’den kopan Ali Coşkun ve
Abdüllatif Şener gibi önemli isimler de yer alacak.
“Geri adım” çağrısı nedeniyle
Başbakan Erdoğan’ın tepkisini çeken Hisarcıklıoğlu’na TOBB üyesi çok sayıda oda başkanın da
destek verdiği belirtiliyor. Erdoğan ile Hisarcıklıoğlu’nun arasının bu olaydan sonra bozulduğu konuşuluyor.
Yeni bir parti çatısı altında yola çıkacağı ileri sürülen gruba sadece AKP’li küskünler değil
Demokrat Parti, Anavatan gibi partilerden de destek geldiği öne sürülenler arasında. Sürpriz bir kararla
seçim öncesi AKP’den ayrılan Bakan Şener, TOBB Üniversitesi’ndeki odasında bir süredir
iş dünyası, sendikalar ve pek çok partinin temsilcilerinin bulunduğu grupları ağırlıyor. Haftada en az iki defa şehir dışına çıkan Şener, Türkiye genelindeki üniversitelerde konferanslar veriyor. Şener’in son konuğu ise
TİSK eski Başkanı Refik Baydur oldu. Şener’in “Eski değil yeni ve
genç yüzlerle yola çıkmak gerekiyor. Siyasete fırsat tanınmadığı için giremeyen, birikimli, yetenekli isimlerin talepleri olmaları” dediği ileri sürüldü.
AKP Balıkesir eski Milletvekili Turhan Çömez: Şener’i memnuniyetle izliyorum
Abdüllatİf Şener’le birlikte hareket ettiği ileri sürülenlerden bir başka isim eski AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez oldu. Çömez, “Şener ile birlikte misiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Sayın Şener benim takdir ettiğim ve sevdiğim bir siyasetçi v
e devlet adamıdır. Kendisiyle ortak bir siyaset planlamasını tartışmadık. Ancak Türkiyle genelinde konferanslarından ve çalışmalarından haberdarım ve memnuniyetle izliyorum.” Çömez, yeni bir oluşumla ilgili çalışmalarını şöyle değerlendirdi: “Yeni oluşumun düğmesine siyasal kimlikler basmaz. Türkiye, ihtiyaç duyması halinde kendi bağrından yeni siyasetçilerini çıkaracaktır. Biz inandığımız temizlikte, kalitede ve yurtseverlikte bir siyaset alanı buluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Halk ilgisi süt köpüğüne benzer
AKP’nin kurucularından, eski
Sanayi ve
Ticaret Bakanı Ali Coşkun, siyaset sahnesine çıkacak partinin liderliği için ismi geçenlerden biri. Coşkun, son gelişmeleri değerlendirdi.
# Demokrasİ bir uzlaşma sanatı. Eğer yaptığınızdan sonuç alamıyorsanız, o zaman doğru siyaset yapmıyorsunuz demektir. Başlangıçta çok iyi niyetlerle yola çıkan kadrolar, özellikle liderler, zamanla tek adamlığa sürükleniyor
#
CHP adeta kapıyı kapatmış gibi görünüyor. Ama bu kapı kilitli değil, açılabilir. MHP’nin attığı bir adım var. Bir uzlaşı ortamı sağlanabilirse atlatılabilir.
# Üzülerek söyleyeyim ki, böyle başarılı bir iktidarın lideri olarak Başbakan’ın kesimlerle adeta gerginliği artırıcı ifadeleri ve bir tek adam görüntüsü sergilemesi olayların gerginleşmesine zemin hazırlıyor.
‘YES MAN’CİLER PROBLEMİ
# Bu ortamda yanlışları söylediğiniz zaman mesafe konmaya başlandı.
Ülkesini, partisini, iktidarını seven insanların Tayyip Bey’e doğruları söylemesi lazım. Uzaklaştırılacağını bilse bile.
# Kararlar nedeniyle halkın Erdoğan’a ve AKP’ye olan ilgisi
tahrik edici bir şekilde gelişiyor. Parti yöneticilerinin “Halk bize meyletti” açıklamaları rehavete sürüklüyor. Bu gerçek değil. Birden
sabun köpüğü gibi kaybolur, gider. Kaynayan sütün köpüğü gibi. Harareti kıstığınız zaman sakinleşir. Hiçbir parti yönetimi ölene kadar sürdürülemez.
# Ben siyasetten kopmuş değilim, teneffüse çıktım. Ülkenin ihtiyacı olursa tabii döneriz.
# TOBB’un öncülüğünde önemli girişimler oldu. Kesinlikle destekliyorum. Başbakan ‘geri adım’ sözünü yanlış anlayarak, tepki gösterdi. Oysa ‘biraz daha yumuşak davranın, toleranslı olun’ dediler. Edebali hazretlerinin nasihati var, Başbakan’ın duvarında da asılı: ‘Siz beysiniz, anlayışlı olacaksınız’ diyor.
# CumhurbaŞkanI Gül’e de büyük sorumluluk düşüyor. Gerekiyorsa mutlaka liderleri bir toplantıya çağırmalı.