Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu,
Libya'daki vatandaşların
tahliyesinde gösterilen başarıyı sağlayan şeyin kolektif davranma bilinci, alışkanlığı ve kolektif sorumluluk anlayışı olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu,
Ankara Palas'ta düzenlenen resepsiyonda, emekliye ayrılan diplomat ve
Dışişleri Bakanlığı mensuplarına hitap etti.
İki mesleği yapmaktan onur duyduğunu belirten Davutoğlu, bunlardan birinin
öğretim üyeliği diğerinin ise dışişleri mensupluğu olduğunu söyledi.
Dışişleri mensubu olmanın çok büyük bir manevi sorumluluk olduğunu, çok köklü bir devlet geleneğini, aziz bir milleti temsil etme görevini üstlenmek olduğunu belirten Davutoğlu, ''
Emeklilik belki bir statü farkıdır ama bir psikoloji değişimi değildir, onun için sizleri emekliye ayrılmış kabul etmiyoruz. Sadece mesleğin bir başka aşamasına geçmiş olduğunuzu düşünüyoruz. Onun için de bu camianın içindeki mevcudiyetinizin devam edeceği düşüncesiyle katkılarınızı da bekliyoruz'' diye konuştu.
Bazı mesleklerin tek başına icra edilemeyeceğini, kolektif bir vicdan ve aklın parçası olmayı gerektirdiğini ifade eden Davutoğlu, diplomasinin de böyle bir meslek olduğunu kaydetti.
Diplomasiyi tarih içinde akan bir milletin kolektif aklını temsil etme görevi olarak tanımlayan Davutoğlu, bu hizmetin ölçüsünün ve seviyesinin de olmayacağını söyledi.
Kolektif vicdana hizmetin onur verici bir görev olduğunu ve bugünlerde bu onuru daha fazla yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, Libya'daki gelişmelerde
bakanlığın gösterdiği çalışma azmine dikkati çekti.
Olayların başladığı günün gecesi olağanüstü toplantı düzenleyerek yapılacakları planladıklarını ve 72 saatte 7 bin 508 vatandaşı Libya'dan tahliye ettiklerini söyleyen Davutoğlu,
dün Avrupa'nın en önemli ülkelerinden birinin dışişleri bakanının kendisini aradığını, ''Oraya bir gemi gönderdik ama ulaşıp ulaşamayacağını, ulaşsa limana yanaşıp yanaşamayacağını bilemiyoruz. Bingazi'de 50 vatandaşımız var, alabilir misiniz?'' diye sorduğunu, kendisinin ise ''Hatanız olacak, sizin Bingazi'de 40 vatandaşınız var ve o 40 vatandaşı almak üzere biz gerekli talimatları zaten verdik'' yanıtını verdiğini, o dışişleri bakanının ise ''Doğrudur, sizin bilginizin bizden daha iyi olacağına eminim'' dediğini kaydetti.
Bunun iftihar edilecek bir olay olduğunu söyleyen Davutoğlu, Libya'da çatışmalar başladığında Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu ile 4-5 kez görüştüğünü, görüşmeleri esnasında arkadan
silah seslerinin duyulduğunu belirtti.
Libya'daki 3 bin kadar vatandaşın herhangi bir
kaos olmadan gemilere alındığına, 21 ülkenin de vatandaşlarının tahliyesi için kendilerinden
yardım istediğine işaret eden Davutoğlu,
''Bu başarıyı sağlayan şey, bu mesleğin temel özellikleri olduğunu söylediğim kolektif davranma bilinci, alışkanlığı ve kolektif sorumluluk anlayışıdır'' diye konuştu.
Çok az milletin dışişleri mensubunun böyle bir onuru yaşayabileceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, bu kolektif bilinci daha da güçlendirmeye kararlı olduklarını kaydetti.
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı
teşkilatının yapısını da güçlendirmek istediklerini, yeni teşkilat yasasının da bu hedefe yönelik olduğunu belirterek, bu genişleme ve güçlenme sürecinde emekliye ayrılan tecrübeli diplomatlara ihtiyaç duyacaklarını söyledi.
Bakan Davutoğlu, diplomatlardan gençlere
rehberlik etmelerini istedi.
Emekliye ayrılan dışişleri mensuplarına plaketlerin verildiği geceye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı
Feridun Sinirlioğlu, eski bakanlardan Kamuran İnan,
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen de katıldı.