"Ortada bir problem var. Bu problemi yok saymak da var, çözmek de var." diyen
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Güven, MHP ve CHP'nin tavrını doğru bulmuyor. Güven, "Önerisi olmayan,
kavga ve çatışmadan beslenen bir
siyaset ortamı var. O siyasetlere dayanan gruplar, bu sorunun devam etmesini istiyorlar. Açıkça bunu böyle demeseler de netice ona varıyor." diyor.
1968 kuşağının önemli isimlerinden olan Güven, üniversitelerde
ülkücü öğrencilerin liderliğini yapmış ve 1971'de MHP
Gençlik Kolları Başkanlığı görevinde bulunmuştu. BBP'de de siyaset yapan Güven sonradan siyasetten uzaklaşarak akademik çalışmalarına yeniden başladı. Halen
Gazi Üniversitesi'nde
öğretim üyesi olan Prof. Dr. Turan Güven, sadece MHP'ye değil, CHP'ye de tepkili. "Bu iki partinin tavrına baktığınızda 'biz bu gidişten memnunuz' der gibiler. Önerisi olmayan, kavga ve çatışmadan beslenen bir siyaset ortamı var. O siyasetlere dayanan gruplar, bu sorunun devam etmesini istiyorlar. Açıkça bunu böyle demeseler de netice ona varıyor." diyor. Devlet Bahçeli'nin "Gerekirse 50 yıl dağda gezeriz." söylemini de buna örnek gösteriyor. Güven'e göre, MHP'nin tavrı 'siyasi hata'.
Diyalog kapısının her zaman açık olması gerektiğinin altını çizerken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a randevu verilmemesini bu yüzden yadırgıyor. Açılıma kapıları kapatan Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye de sert bir
eleştiri getiriyor: "Tabii senin çocuğun yok, askerde evladın yok, askerde evladı olan birine soralım bakalım, öyle mi diyor?" Güven, bunun bütün Türkiye'nin sorunu olduğunu, ortak akılla çözülmez ise bir başkasının çözüme el atacağını ve şerefin de ona ait olacağını söylüyor.
Geçmişteki
ihmal ve hatalarla bu noktaya gelindiğini hatırlatan Güven, "Beğenmiyorlarsa kendi çözümlerini ortaya koysunlar. Mesela diyorlar ki; 'bize herhangi bir
öneri ile gelinmedi'. Ya kardeşim, öneri ile gelindiği zaman da 'bize dayatma yapıyorlar' diyorsunuz." şeklinde tepki gösteriyor. Dışa karşı müspet milliyetçilik yapılabileceğini ancak kendi vatandaşına karşı milliyetçilik yapmanın çok anlamsız olduğunu belirtiyor.
Güven,
Kürt sorununun çözümünde önemli bir kırılma noktasının yaşandığı kanaatinde. Ancak konunun 'Kürt
açılımı' olarak gündeme getirilmesinden rahatsız. "Demokratik ve temel
insan hakları açısından bütün Türkiye'yi teşmil edecek bir paket hazırlanmalı." görüşünü savunuyor.
Güven'e göre
terör örgütü PKK'nın uluslararası bir örgüt haline gelmesi ve yıllardır birçok terör eylemini rahatça gerçekleştirmesinde ordunun da hatası var. "Ben bu orduyu niçin besliyorum? Neden halledilemedi bugüne kadar?" sorularını yöneltiyor.