Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım,
çağrı merkezlerinde bekleme sürelerinin uzamasında bir iyiniyet olmadığını farkettiklerini belirterek, ''
Çağrı merkezlerini, aboneleri çok fazla
telefonda
abur cubur laflarla tutarak ilave para kazanma aracı olarak kimse görmesin. Bunu yapmaya devam ederlerse, bunun bedeli ağır olur'' dedi.
Yıldırım,
Dijital fikir yarışması ''Webstar
Türkiye''nin
ödül töreninde yaptığı konuşmada, bilgi ve
iletişim teknolojilerinin bir
sektör olmaktan çıkıp
yaşam tarzı haline geldiğini belirterek, ''Seyyar satıcılar bile bu işlerle uğraşıyor. Onların da artık WEB
siteleri var.
Sergi kurup
kurban satan, Anadolu'dan kurbanlık getirenlerin de WEB siteleri var'' diye konuştu.
Yıldırım, teknolojinin kullanım alanının yaygınlaştığını, bu alanda büyük sermayelere, fabrikalara, firmalara ihtiyaç duyulmadığını vurgulayarak, ''Şu gördüğünüz büyük gazeteler, büyük televizyonların çok az bir ömrü kaldı. Artık elinizin altındaki bilgisayardan dünyaya erişiyorsunuz'' dedi.
Dünyada 4 milyar
mobil, 1,2 milyar sabit telefon abonesi bulunduğunu, 1,5 milyar internet abonesinden 800 milyonunun genişbant internet erişimine, bunlardan 430 milyonunun da mobil genişbant erişimine sahip olduğunu bildiren Yıldırım, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan yakınsama ile iletişim otoyollarında ses, video, görüntü, bilgi gibi farklı içeriklerin akışının gerçekleştiğini ve bu içeriklere farklı mecralardan ulaşılabildiğini, bu durumun düzenleyici kurumların alanları konusunda karışıklıkların oluşmasına da neden olduğunu anlattı.
Yıldırım, ''
RTÜK, BTK,
Rekabet Kurumu başka başka şeylere bakıyor. Bunların da mücadeleleri artık bir ölçüde manasız hale geliyor. Yeni bir yapılanma... Bu sektörün en önemli sorunu, teknolojilerin gelişmesine, zihniyet ve mevzuat değişimi ayak uyduramıyor. Yaşayarak göreceğiz, başka çaresi yok'' şeklinde konuştu.
Sektörün
kanununu yenilediklerini hatırlatan Yıldırım, ''Ama şimdi görüyoruz ki yenilediğimiz kanunda bile ihtiyacımızı karşılamayacak hususlar meydana geldi. Bu, alanın özelliğinden kaynaklanıyor. Bunları da güncelleştireceğiz, geliştireceğiz'' dedi.
Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir site 'bizi kapatıyorlar' diye bir süreden beri yaygara yapıyor. Bizim kimsenin işinde, gücünde, ticaretinde gözümüz yok. Kimsenin gelişmesine de bir diyeceğimiz yok, ama bizim diyeceğimiz birşey var; bir yerde faaliyet gösteriyorsanız, istediğiniz kadar büyük olun, bırakın bir firmayı isterseniz başka bir
ülke olun, dünyanın süper gücü olun, buranın kanunu nizamı neyse ona uymak zorundasınız. Burada usuller belli. Burada bir kötü niyet var. Artık bunu reklam aracı olarak kullanmaya başladı. Bu da canımızı sıkıyor. Başka memleketlerde, İsrail'de ne yapıyorsa, burada da onu yapsın. Başka birşey istemiyoruz. Buraya kaydolacak, buraya ait bir içerik hazırlayacak. Biz adresi tanıyacağız. Parayı burada kazan, vergiyi burada verme, böyle birşey yok. Bu ülkede iş yapıyorsan, bu ülkeye bir katkın olacak. Maalesef çeşitli mecraları kullanarak kendi reklamlarını yapıyorlar, haksız hukuksuz kazançlarını yürütmeye çalışıyorlar.''
Bakan
Binali Yıldırım, ''İki tane kanun çıkardık
Ar-Ge için. Birini
Maliye Bakanlığı yürütüyor, birini
Ulaştırma Bakanlığı.
Maliye Bakanlığındaki daha ziyaret kurumsal Ar-Ge faaliyetleri için. Bizimki ise hem bireysel hem kurumsal. Bunun da yakında uygulamasına başlayacağız. Bu ülkede katma değer üretmek isteyen bütün gençlerimize kapımız açık. Bu konuda paramız da imkanımız da yasamız da var, yeter ki üretin. Bunu yakında ilan edeceğiz'' diye konuştu.
-BTK'DAKİ İNCELEME-
Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, (BTK)
Telekomünikasyon İletişim Bakanlığında başlatılan incelemeye ilişkin bir soru üzerine, kurumun sinyal takibi ve internet kanalıyla çocukların istismarına yönelik bazı faaliyetleri önleme görevi yürüttüğünü hatırlatarak, ''Bu işleri yaparken bazı şikayetler de olabiliyor. Bu konuda
davalar da açılabiliyor. Türkiye'de yargının işleyişi belli, dava açarsınız, bilirkişi
tayin edilir, onlar gelir bakar, raporlarını hazırlar, hakime verirler, hakim de kararını verir. Bu işin evveliyatı basında zaten yer aldı. Şu andaki aşama da bu sürecin bir parçasıdır, rutin bir işlemdir diye düşünüyorum'' dedi.
Çağrı merkezlerinde bekleme sürelerinin uzunluğuna ilişkin şikayetler konusunda ise Bakan Yıldırımn, çağrı merkezleri işinin hızla büyüdüğünü ve Türkiye'de cirosunun 315 milyon liraya, çalışan sayısının da 10 binin üzerine ulaştığını belirtti.
Yıldırım, çağrı merkezleri yaygınlaştıkça vatandaşlardan beklemelerin uzamasına ilişkin şikayetler almaya başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Hal böyle olunca biz burada bir iyiniyet olmadığını farkettik. Bu şikayetleri dikkate aldık ve BTK'ya 'bu konuda görevinizi yapın' diye uyarımızı yaptık. BTK artık bu işin takipçisi olacak. Bakanlığımızda Haberleşme Genel Müdürlüğü de aynı şekilde takipçisi olacak. Çağrı merkezlerini ticarete dönüştürme, aboneleri çok fazla telefonda abur cubur laflarla tutarak ilave para kazanma aracı olarak kimse görmesin. Bunu yapmaya devam ederlerse, bunun bedeli ağır olur. Türkiye için, gençlerimiz için geleceği olan önemli bir sektör doğuyor. Bu sektör doğarken başlangıçta bu olumsuzluklar bir ölçüye kadar kabul edilebilir, ama bunun devam ettirilmesi iyiniyetle bağdaşmaz. Bunun da takipçisi olacağız.''
-''BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDE DAHA BÜYÜK FIRSATLAR VAR''-
BTK Başkanı
Tayfun Acarer de son dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, ''Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe telekomünikasyon da çok önemlidir ancak bilgi teknolojileri, telekomünikasyondan daha büyük fırsatların bulunduğu bir alandır. Son global krizde bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü istihdama, büyümeye devam etti'' dedi.
Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü ve Webstar Türkiye Final Jüri Başkanı Mehmet Nalbantoğlu da artık tüm kurum ve kuruluşların iş yapış modellerinde bir ürünün müşteri ihtiyaçlarını anlayacak şekilde ve ''internet
bulutu'' etrafında oluşturulmasının büyük önem kazandığını ifade ederek, artık müşterilerin neyi ve nasıl satın almak istediklerini belirleyeceği bir dönemin başladığını kaydetti.
-WEBSTAR ÖDÜLLERİ-
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Webstar Türkiye yarışmasının birincilerine ödüllerini verdi.
Beş bin liralık birincilik ödülü, İzmir'den Sinem Orçen'in ''
Online Orkestra'' ve İstanbul'dan Güldeniz Akpolat'ın ''İnteraktif Uygulamalı Canlı Performans/
Konser Platformu'' fikirleri arasında paylaştırıldı.
Yarışmada ikinciliği İzmir'den Serkan Sülün'ün ''Recyourlife.com/Başkasının gözleriyle hayata bakmak, kendi hayatını kaydetmek'' fikri elde ederken, üçüncülüğe de Kayseri'den Filiz Soylu'nun ''Yurt içinden ve
yurt dışından alıcıların sezonluk
arsa kiralayabilmelerini sağlayan
web sitesi'' fikri layık görüldü.
Verilen bilgiye göre, küresel değeri olan WEB projelerini hayata geçirmek ve Türkiye'nin online proje bankasını oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, 2 bin 814 proje başvurdu.
Ön jürinin incelemesinin ardından
finale 21 proje kaldı.