- İsmet Yılmaz, Çin füzesinin neden seçildiğini 4 nedene bağladı.
- 'ABD ve NATO ile hiçbir sorunumuz yok.'
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı almasına ilişkin, "Türkiye'nin menfaatini ve önceliklerini göz önüne alarak Çin'i seçtik. Her ülkenin, ulusun kendi egemenlik hakkına dayanarak vermiş olduğu bir karardır" dedi.
'TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİ NEYSE...'
Çeşitli açılış ve temel atma törenleri için kente gelen Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesine ilişkin soru üzerine, "Türkiye'nin öncelikleri ne ise biz o öncelikleri ön sıraya alırız. Biz uzun menzilli füze sistemi ve hava savunma sanayisi için ihaleye çıktığımızda 4 firma teklif verdi. Bunlardan biri Amerika, biri İtalya-Fransa işbirliği firması, birisi Rusya'daki bir firma, diğeri ise Çin'den bir firma. Bu değerlendirmeler yaklaşık 5 ay sürdü" diye konuştu.
'ÇİN'İ SEÇTİK ÇÜNKÜ...'
Değerlendirmede bazı kriterleri göz önüne aldıklarını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:
"Birincisi Türkiye, mevcut teknolojik kazanımını bir adım daha ileriye götürsün, ikincisi bu ürünün Türkiye'de üretilmesini, üçüncüsü bu ürünün en kısa sürede teslim edilmesini, dördüncüsü teklifler içerisinde de en makulünü istiyoruz. Dolayısıyla hem zamanında teslim olacak hem Türkiye'de üretilecek hem Türkiye'ye teknoloji transferi yapılacak hem de makul fiyatta olacak. İşte tüm bu 4 kriter değerlendirilerek, Türkiye'nin menfaati ve önceliklerini göz önüne alarak Çin'i seçtik. Bu, her ülkenin, ulusun kendi egemenlik hakkına dayanarak vermiş olduğu bir karardır. Dolayısıyla bir başka ülkenin iç işi değildir ancak o ülkeler de şunu isterler. Kendi ülkelerinde üretilmiş sistemin ihraç edilmesini isterler. "
ABD VE NATO'NUN TEPKİSİ NE OLDU?
Teklif veren her ülkenin söz konusu anlaşmayı ülke ekonomisine katkı vereceği için istediğini vurgulayan Yılmaz, "Bu ülkelerden Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel'in bir açıklaması var. 'Türkiye ile hiçbir sıkıntımız yoktur. Türkiye, dostumuzdur. NATO'da müttefikimizdir, beraber çalışıyoruz. Dolayısıyla bu füze sistemin Çin'den alınmış olması Amerika ile Türkiye arasında herhangi bir sıkıntı oluşturmaz' diyerek, gelinen noktayı özetlemiştir. NATO Genel Sekreteri ise 'Bu, ulusların kendi kararıdır ve saygı göstermek durumundayız' diyerek konuyu özetlemiştir. Türkiyemizin önceliklerini dikkate aldık ve buna uygun şekilde en iyi kararı verdik. Biz en iyisinin bu olacağına inanıyoruz" dedi.