CHP Milletvekili Umut Oran, “Vekil olarak hükümet üyelerinin karıştığı yolsuzluk olayları konusunda parlamentoda yasama ve denetim görevlerim yaptırılmıyor” gerekçesiyle Avrupa Konseyi’ne Türkiye’yi şikâyet etti. Şikayet başvurusu, Türkiye’nin 2004’te taraf olduğu, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) antlaşması çerçevesinde yapıldı.
Umut Oran’ın GRECO’ya resmen sunduğu başvuru dilekçesinde 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ayrıntıları anlatıldı. 17 Aralık sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmalarda operasyonu gerçekleştiren polis ve yargı mensuplarını “çete, örgüt, paralel yapı” diye nitelendirdiğinin, operasyonu gerçekleştirenlerin görevden alındıklarını, TBMM’den geçirilen yasalarla yürütmenin, yasama ve yargıya müdahalesinin önünün açıldığı ifade edildi.
"ANAYASA ASKIYA ALINDI"
GRECO’ya sunulan dilekçede şöyle denildi: “İktidarı ele geçirmiş olan siyasal parti görünümlü örgütsel yapı, Anayasa düzeni fiilen askıya almıştır. Uygar dünyanın saygın bir üyesi olma yolunda kararlı adımlarla ilerleyen çağdaş uygarlık iddiasını her gün artarak devam ettiren ülkemiz, ne yazık ki 2003 yılı sonrasında iktidarı ele geçirmiş olan yapının uygulamalarıyla bu kez tam tersine uygar dünyadan giderek uzaklaşmaya başlamıştır...
Ceza adaleti sisteminin gereği olarak yürütülmekte olan soruşturmaların CMK usüllerine görev yürütülmesi neredeyse fiilen olanaksız hale getirilmiştir. Soruşturmaların daha en başından itibaren hukuk tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir baskı ve engelleme süreci halen yasalar hiç sayılarak devam etmektedir.”
"HUKUK TAMAMEN KAPALI"
Umut Oran, GRECO’ya yaptığı şikayet başvurusu konusunda yaptığı açıklamada “Yurt içinde hukuki siyasi her yolu denedik. Her yolu kapattılar” dedi.
Başvuruyu “kul hakkı, yetim hakkı yedirmemek için yaptığını” vurgulayan Oran, “Her yolu kapatsalar da, CHP olarak mücadeleye devam ederiz. Ya bir yol buluruz ya da yeni bir yol açarız. Hak’dan yana, adaletin tecilli etmesine yardımcı oluruz” dedi.
GRECO NEDİR?
Açık adı Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu olan GRECO, 1 Mayıs 1999’da Avrupa Konseyi kararıyla kuruldu. Yolsuzluğa karşı ortak mücadele öngören GRECO, bu amaçla üye ülkelere denetim ve gözlem ziyaretleri yapabiliyor. GRECO’nun üye ülkelerin devlet yetkililerinden bilgi isteme ve denetim yetkisi de bulunuyor.
Türkiye, Yolsuzluklara Karşı Özel Hukuk Sözleşmesi’ne ilişkin yasayı Ocak 2004 tarihinde imzalayarak, GRECO’ya taraf oldu. Türkiye daha sonra da aynı kapsamda “Yolsuzluğa karşı ceza sözleşmesi”ne taraf oldu.