Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, 6.
bölgede yatırım yapanların SSK işveren payı, SSK
işçi payı ve Gelir Vergisi stopajından kurtulacağını bildirdi. ''Yeni
teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak...
Yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluşuyor
Yeni teşvik sisteminin temel hedeflerini açıklayan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Öncelikle bu yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla,
ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin,
ülkemizde yatırım ve
üretiminin artırılmasını hedefliyoruz. En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım
desteklerinin artırılmasını, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesini, destek unsurlarının etkinliğinin artırılmasını, kümelenme faaliyetlerinin özellikle desteklenmesi, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedefliyoruz.''
Hedefler doğrultusunda yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluştuğunu kaydeden Erdoğan, bileşenler, ''genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki'' diye sıraladı.
''Peki bu sistemle yatırımcılara biz ne getiriyoruz?'' diye soran Erdoğan, ''Bu yeni sistemle KDV istisnası,
Gümrük Vergisi muafiyeti,
vergi indirimi,
sigorta primi işveren hissesi desteği ki; bunu asgari
ücret üzerinden yapacağız. Faiz desteği, yatırım yeri tahsisi,
gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteğini sağlayacağız'' dedi.
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, ''Önemli bir yenilik getiriyoruz:
Yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek'' dedi.
Başbakan Erdoğan, örneğin, Kocaeli'nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş'a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 80'ini Kocaeli'nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebileceğini belirterek, bu yeni
düzenlemenin, değişen oranlarda uygulanacağını ve 1'
inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacağını kaydetti.
''Yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
''
2023'e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki
Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek; üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye;yi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi, bu teşvik uygulamasında da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bütün bunların ötesinde, bölgeler arasındaki, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımları özellikle destekleyeceklerini ifade ederek, ''Böylece, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek'' dedi.
Yeni yatırım paketini 4 ana bileşenden oluşuyor. Bunlar;
1- Genel teşvik uygulamaları
2- Bölgesel teşvik uygulamaları
3- Büyük ölçekli yatırımların teşviki
4- Stratejik yatırımların teşviki
STRATEJİK YATIRIMLAR
Hangi ilde yapılırsa yapılsın stratejik yatırımlar desteklenecektir. Yeni teşvik sistemiyle stratejik yatırımlara şu destekler verilecektir:
1- Yatırım malı ithal
makine ve techizat için Gümrük Vergisi muafiyeti
2- Makine ve techizat için ayrıca KDV istisnası
3- Yatırımın tamamlanmasını müteakiben 7 yıl süreyle Sigorta Primi
İşveren Hissesi Desteği
4- Yapılan yatırım tutarının yüzde 50'sine tekabül eden miktarda vergi indirimi imkanı (yüzde 90 oranında)
5- Yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan
faiz desteği (Sabit yatırım tutarının %5'ini aşmamak kaydıyla)
6- Yatırım yeri tahsisi
7- Asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina inşaat harcamaları için KDV iadesi.
Bu çerçevede ilk defa uygulamaya koyacağımız KDV iadesi desteği ile yatırımcıların yatırım dönemindeki finansman yükünü hafifletmiş olacağız.
"Bu yeni teşvik sistemi
Hükümetimizin yaptığı 4. paket olacak.
Ekonominin geldiği yer açısından yatırımların görülmesi büyük önem arz ediyor. Yatırımlardaki artış Türkiye'ye olan güvenin ve istikrarın sonucudur. Yatırımcı siyasete ve devlete güveniyor.
Güven var istikrar var.
Bu 9 yıllık süreçteki teşvikler yatırımların artmasına katkı sağladı. geçmiş hükümetlerin yaptığı gibi belli zümrelere değil herkesin kullanması sağladık ve suistimal edilmesine engel olduk . Yeni ihtiyaç ve şartlara göre teşvikleri yeniledik. Sürekli müteyakkuz olduk.
Küresel kriz sürecinde yüzde 8.5 gibi büyüyen dirençli sağlam bir ekonomi için hazırlanmış sağlam bir teşvik sistemini kamuoyuna açıklıyoruz. "
2009 yılında uygulamaya koyduğumuz sistem 2006 yılındakine göre
belge sayısı ile yüzde 17 yatırım olarak da yüzde 72 artışa neden oldu. Alınan teşvik belgelerinin yüzde 21'i 4. bölgeye ait. Hedeflediğimiz gibi teşviklerin yarısından fazlası ihtiyaç duyulan bölgelere gitmiştir. 2009 yılından bugüne kadar uygulanan teşvik sistemi ile öngörülen yatırımlar gerçekleşmiştir. Biz Uluslararası yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik ve gerçekleştirdik.Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin önemli hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2 trilyon dolar milli gelirle dünyanın 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. "
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, 'İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi'ne geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin, bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni teşvik sisteminde, belirli büyüklükteki
savunma,
havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik
test merkezleri ve
rüzgar tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz. Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile, kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5;inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak destekliyoruz. Özel
sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5'inci bölge desteklerinden yararlanacak. Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları,
Kültür ve
Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5;inci bölge desteklerinden yararlanabilecek'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni teşvik sistemi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Önemli bir yenilik getiriyoruz: Yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek. Örneğin, Kocaeli'nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş'a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 80'ini Kocaeli'nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek. Bu yeni düzenleme, değişen oranlarda uygulanacak ve 1'inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacak'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''6'ıncı bölgede, 31
Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda, Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını, bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık. Artırılan bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak'' dedi.