CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TRT'nin yayınları için Meclis Araştırması talebinde bulundu.
Meclis Başkanlığına araştırma önergesi veren Tanrıkulu, "Son yıllarda tarafsız yayıncılık esasını terk ederek AKP Hükümeti'nin yayın kuruluşu haline dönüştürülen TRT'nin, hangi nedenler ve gerekçelerle bir siyasi partinin hegemonyasına hizmet eden bir kuruluşa dönüştürüldüğünün belirlenmesi ve sorumluların ortaya çıkarılması için Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim." dedi.
Tanrıkulu araştırma önergesinin gerekçe bölümünde, Anayasanın 133. maddesi ve 2954 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kanunu uyarınca tarafsız bir kamu tüzel kişiliğe sahip Türkiye'nin tek kamu yayın kuruluşu olarak yayın tarafsızlığını esas alarak yayınlar yapması gereken ve 2954 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kanununun 5. Maddesinin (m) maddesinde de açıkça belirtildiği üzere 'Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak' yönünde yayın esasına göre yayınlar yapması gereken TRT'nin, son zamanlarda tarafsız yayıncılık esasını terk ederek adeta AKP'nin yayın organı haline dönüştüğünü savundu.
30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimler sürecinde TRT'nin, Yüksek Seçim Kurulu'nun koyduğu tek yönlü ve taraf tutan yayın yapılamayacağı; adaylar arasında fırsat eşitliği sağlanması; ve 'yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması' kurallarını bir önceki seçimde çok ağır bir şekilde ihlal ettiğini gerekçede vurgulayan Tanrıkulu, "Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) İzleme ve Değerlendirme Raporuna göre, TRT Haber, mitinglerden kesitler yayınladığı haberlerde toplam yayın süresinin yüzde 89,52'sini (13 saat 32 dakika) AKP'ye, yüzde 5,29'unu (48 dakika) MHP'ye, yüzde 4,96'sını (45 dakika) CHP'ye, yüzde 0,22'sini (2 dakika) BDP'ye ayırmıştır. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde de TRT yayın politikasında 3 aday arasında açıkça büyük bir zaman dilimi ayırarak Recep Tayyip Erdoğan lehine yayıncılık yapmış kısacası Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde taraf tutmuştur. Örneğin TRT, 4, 5, 6 Temmuz 2014 tarihlerinde Recep Tayyip Erdoğan için 31 bin 980 saniye yayın yaparken diğer adaylara toplamda, 250 saniye yer vermiştir. 26 Temmuz 2014 tarihli kayıtlara göre ise Recep Tayyip Erdoğan'a TRT kanallarında 14 haberle 100 dk. 16 saniye ayrılmış; bu sürenin 67 dk. 37 saniyesini ise canlı yayın oluşturmuştur. Ayrıca 2015 yılına gelindiğinde, TRT'nin AKP'nin il kongrelerini her hafta iki-üç gün saatlerce canlı yayınladığı ama aynı saatlerde il kongresi yapan muhalefet partilerine ise canlı yayında yer vermediği görülmektedir. Kısacası TRT Kuruluşunun başta genel müdürü olmak üzere yöneticileri, TRT'yi açıkça Anayasa ve TRT'nin kendi kuruluş kanununu da hiçe sayarak AKP'nin yayın kuruluşu haline dönüştürmüşlerdir. 76 Milyon vatandaşın ödediği vergilerin ve katkı paylarının aktarıldığı TRT'nin Anayasa'nın 133. Maddesine ve ayrıca TRT Kanunu'nun 5. Maddesinde açıkça belirtilen hükümlere aykırı yayınlar yapmasındaki, tarafsız yayıncılık anlayışını terk etmesindeki ve AKP'nin adeta çiftliği haline gelmesindeki nedenlerin ve söz konusu nedenlerin oluşumuna yol açan, göz yuman sorumluların ortaya çıkarılması için Meclis araştırması açılması kamu menfaatleri açısından kaçınılmaz hale gelmiştir." görüşlerine yer verdi. CİHAN