19:45 - Kılıçdaroğlu'ndan delegelere teşekkür mesajı
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu, bir mesaj yayımlayarak 16. Olağanüstü
Kurultaya katılanlara teşekkür etti.
CHP delegelerini, 17. Olağanüstü Kurultay'a katılmaya çağıran Kılıçdaroğlu, "CHP 16. Olağanüstü Kurultayı, 948 delegenin katılımı ile yapıldı. Tüzüğümüz değişti. Kurultayımıza katılan delegelerimize, partililerimize, taraftarlarımıza ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyor, delege arkadaşlarımı yarın saat 10.00'da Ahmet
Taner Kışlalı Spor Salonu'nda toplanacak 17. Olağanüstü Kurultayımıza bekliyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum" dedi.
Ayrıca, Kılıçdaroğlu, CHP delegelerine SMS'lerle de seslendi. Kılıçdaroğlu, cep
telefonlarına, "Sevgili Delege arkadaşım. Partimizin 17. Olağanüstü Kurultayı 27
Şubat Pazartesi günü saat 10.00'da Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda toplanacaktır. Bütün delege arkadaşlarımı Kurultay Salonu'na bekliyorum" şeklinde mesaj gönderdi.
19:30 CHP'de tüzük değişikliği kabul edildi
CHP 16. Olağanüstü Kurultayında, maddeler üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, tüzük değişikliği kabul edildi.
Kurultaydaki konuşmasının ardından salondan ayrılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliği görüşmelerinin sonuna doğru
Ankara Spor Salonu'na geldi.
Maddelerin tek tek okunup, üzerinde konuşmaların yapılmasının ardından tüzük değişikliği kabul edildi. Böylece CHP tüzüğünün 47 maddesi değiştirilmiş oldu.
16:50 - Maddelerin görüşülmesine geçildi
CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda tüzük değişikliğinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Ankara Spor Salonu'nda yapılan kurultayda 15 kişi söz alarak tüzük değişikliğinin geneli üzerindeki görüşlerini sunuldu.
Samsun Milletvekili Haluk Koç, yaptığı konuşmada kendi içinde demokratik olmayan bir siyasi partinin,
ülkede
demokrasiyi gerçekleştirmesinin imkansız olduğunu söyledi. Daha önceki tüzük değişikliklerinin partiyi geri götürdüğünü savunan Koç, tek adam
yönetimine giden sürecin, adım adım CHP'nin kimliğini oluşturduğunu ifade etti. Partinin kendi ilkelerine ters düşmemesi gerektiğine işaret eden Koç, bunun, CHP'yi güvence olarak gören ve görmek isteyenlerde kaygıya yol açtığını, bu kaygıların mutlaka giderilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de daha demokratik, etkin ve dinamik bir tüzük oluşturmak için toplandıklarını söyledi. Parti tüzüğü değişikliğinin iki açıdan önemli olduğunu vurgulayan Yüceer, "Biri, parti yönetimi ve işleyişin daha demokratik sisteme kavuşacak olması; diğeri, işleyişte daha etkin bir yapıya ulaşılması. Yeni tüzük, milletvekilleri adaylarının belirlenmesinde ön
seçim düzenlemesini de benimsiyor" diye konuştu.
CHP Parti
Meclis Üyesi Ercan Karakaş ise Türkiye'nin önünde
yerel seçim, genel seçim ve Cumhurbaşkanı seçimi olduğunu söyledi.
Tüzük kurultayını, CHP'nin bu seçimlere yönelik bir ön hazırlığı olarak gördüğünü belirten Karakaş, "Biz sosyal demokrat partiyiz. Kendi içimizde de çoğulcu olmak zorundayız. Parti içi demokrasi konusunda ufkumuzu geniş tutmalıyız" dedi.
CHP
Antalya Milletvekili
Gürkut Acar, konuşmasında "CHP kurultaylar partisi" yönündeki söylemlere işaret ederek, "Kurultaylar partisiyiz ve iftihar ediyoruz" dedi. CHP'nin
Anayasa Mahkemesi'ne gitmesinin eleştirildiğini ifade eden Acar, "Anayasa Mahkemesi'ne gitmek mi ayıp yoksa iptal edilecek
kanunlar yapmak mı?" diye sordu.
Bedri Baykam ise CHP tüzüğünün, partinin kendini aşıp aşamayacağını,
iktidar olup olmayacağını belirleyeceğini söyledi. "Ezber bozuyoruz" adı altında partinin politikasının değiştirilmemesini de isteyen Baykam, CHP'nin güçlü bir şekilde yolunda ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Balıkesir Milletvekili
Namık Havutça bu kurultayın halkın iktidarı için bir işaret olduğunu söyledi.
Anadolu'nun her tarafındaki devrimcilerin yeniden el ele vererek CHP iktidarını kurmak zorunda olduğunu belirten Havutça, bunun için çalışacaklarını kaydetti. Söz alan diğer konuşmacılar da tüzük değişikliklerine ilişkin görüşlerini aktardılar.
Konuşmalara ilişkin yeterlilik önergesinin oylanarak kabul edilmesinin ardından tüzük değişikliğinin maddeler halinde görüşülmesine geçildi.
15:00 - Kılıçdaroğlu salondan ayrıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın yapıldığı Ankara Spor Salonu'ndan ayrıldı.
13:55 - CHP kurultayına 948 delege katıldı
CHP'li
İsa Gök'ün yeterli delege olmadan kurultayın toplandığına ilişkin verdiği önergeye
cevap geldi. Gök'ün önergesinin okunmasının ardından cevap veren Divan Başkanı
Adnan Keskin, kurultaya şu an bin 247 delegeden 948 delegenin katıldığını açıkladı. Önergenin hukuku yansıtmadığını savunan Keskin, üçte iki istek kabul edilse bile bunun 832'ye denk geleceğini, ancak şu an kurultayda katılanların 948 olduğunu kaydetti. Bugün kurultaya gelenlerin yarın da kurultaya katılması gerektiğini dile getiren Keskin, aksi halde yeterli sayı toplanmaması durumunda yeniden kurultay toplanması gerektiğini ve bunun CHP'yi kamuoyunda zor durumda bırakacağını söyledi. Keskin, acil işi olmayan delegelerin yarınki kurultaya da katılmalarını istedi.
13:39 - İsa Gök: Zorla çıkarıldım
Kurultaya girişinde yaşanan
arbede sonrası salondan çıkarılan İsa Gök ile beraberindeki bir grup partili, Divan Başkanlığı'na 'Kurultay'ın hukuka aykırı olduğu' iddiasına ilişkin dilekçe verdikten sonra salondan ayrılışında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin kendi isteğinizle mi dışarı çıktınız?'' Diye sorması üzerine Gök, ''Zorla çıkarıldım'' cevabını verdi. ''Kurultayın açılması için gereken 625 sayısına ulaşılamadı, 583
imza ile kurultayın açılması kanuna aykırı'' diyen Gök, sahte imzaların olduğunu da savundu.
Kendisinin kurultayın açılması için yeterli imzanın olmadığına yönelik dilekçesinin de kabul edilmediğini ifade eden Gök, imza sayısının yetersiz olmasından dolayı Kurultayın geç başladığını söyledi.
Gök, ''Genel Başkan, Kurultayı açtığında yine de sayı 583'tü, 600 dahi değildi'' dedi. 840 imzaya ulaşılamadığı için kurultayın ertelenmesi gerektiğini dile getiren Gök, ''Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının yer, gün ve saatinin ilan edilmesi lazımdı ama Genel
Merkez ikinci toplantıya ilişkin ilan da vermediği için bu tümüyle iptal. Hukuku bilmemek ancak bu kadar olur'' diye konuştu.
''
Yargıya gidecek misiniz?'' sorusu üzerine Gök, ''Kanun açık zaten. Ben Genel Başkanı uyarmak için bağırıyorum, önergeyi veriyorum. Ne Divan Başkanı önergeyi yerine koyuyor, ne kimse bakıyor ne de Genel Başkan...'' dedi.
Açıklamaların ardından Gök, aracına binerek Ankara Spor Salonu önünden ayrıldı.
13:20 - Ali Bulaç'tan kurultay yorumu
13:05 - Delege sayısı açıklandı
Kurultaya katılan delege sayısını açıklayan
Nihat Matkap, "Kongremize 948 delege katılmıştır" diye konuştu.
12:27 - İsa Gök salondan çıkarıldı
CHP'li İsa Gök ve beraberindeki bir grup partili kürsü önündeyken, salondaki bazı partililer bazı cisimler atarak, yuhaladılar. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını bir süre kesmesine neden olan kargaşa sonrası, Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı.
12:22 - Erkan Tan, CHP kurultayını böyle değerlendirdi
12:16 - Kılıçdaroğlu kürsüde
CHP 16. Olağanüstü Kurultayı'nda partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir konuşma yaptı. "Kemal
Başbakan" sloganlarının arasında konuşmaya başlayan Kılıçdaroğlu, bu kurultayda hiç kimsenin, kurultayın huzurunu bozmaya hakkı ve yetkisinin olmadığını söyledi.
"Tüzük dediler, işte tüzük. 'Seçim' diyorsanız onu da yapacağız" diyen Kılıçdaroğlu, gücünü halktan almayan hiçbir gücün başarılı olamayacağını söyledi. "Yol arkadaşlarımız, devrimciler, Kuvayı Milliyeciler, 89 yaşındaki
genç CHP'liler, hepinizi saygıyla selamlıyorum, Cumhuriyetçiler, sevgili CHP'liler" diye seslenen Kılıçdaroğlu, CHP'nin, Türk halkının var olma iradesinin, bağımsızlığın, özgürlüğün adı olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, "CHP'li olmanın, 'imkansız' denen şeylere 'mümkündür' demek olduğunu" ifade ederek, "Çünkü CHP'liler, zor günlerin adamlarıdır, zor günlerde çıkar, başarıyı yakalarlar. Onun için CHP, umudun partisidir,
yiğit insanların, ahlaklı insanların partisidir,
özgürlükçü partidir" dedi.
Tüm kadınlara CHP'nin açık olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, kadın kotasını kaldırdıklarını ve bunun ikinci büyük bir devrim olduğunu, birincisinin ise seçme seçilme hakkının kadına verilmesi olduğunu söyledi. Kotanın yüzde 33'e çıkarıldığını açıklayan Kılıçdaroğlu, eğitim sistemindeki '4-4-4' değişikliğini de şiddetle
protesto ettiğini vurguladı. Yeni CHP'nin kadına ve gençlere daha çok hak veren bir parti olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, yeni CHP'yi görmek isteyenlerin tüzüğe bakmalarını istedi.
"Biz ateş çemberinden geçtik, demokrasiyi getirdik, güçlendirelim. Daha zengin, güçlü bir demokrasiyi getirelim" diyen Kılıçdaroğlu, demokrasinin zor kazanıldığını, kolay kaybedilebileceğini, bunun için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Demokrasiyi
küfür olarak algılayan, eski gömleğini çıkardığını söyleyen birinin demokrasiyi getiremeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, bir gömleği çıkarmakla demokrasinin gelemeyeceğini, demokrasi için ağır bedeller ödendiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, AK Parti'yi destekleyen aydınları eleştirdi. "İstedikleri kadar saldırsalar, üzerimize gelseler de CHP'nin önünde duracağım" diyen Kılıçdaroğlu, "vicdanının sesiyle verdiği kararı açıklayan savcının hükümetin hoşuna gitmediğini" söyledi. "Başbakan hakkında yazı yazdığında başına bir şey geliyor mu gelmiyor mu? Telefonlarınız dinleniyor mu? Bu iki soruya verilecek cevap ülkede demokrasi olup olmadığını gösterir" diyen Kılıçdaroğlu, "Eski gömleği çıkarıp yeni gömleği giydim ülkede demokrasi var. Artık bu palavralara karnımız tok" dedi.
MİT yasasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Başbakana çete kurma yetkisi verildiğini savunarak, artık bundan sonra
faili meçhul cinayetlere daha yakından bakılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de gerçeklerin insafsızca karartıldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, tutuklananların bazılarının gerekçelerini okudu. Kılıçdaroğlu, kurultaya gelen
yabancı temsilcilere seslenerek "Sizin ülkenizde bunlar var mı yok mu? Bizim ülkemizde bunlar var" şeklinde konuştu. CHP'nin iktidarında YÖK'ü yıkacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu,
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını sonuna kadar anacaklarını, onların bu ülkenin özgürlüğü için mücadele ettiklerini savundu.
30 yıldır süren Güneydoğu'daki sorunu AK Parti'nin çözemeyeceğini ileri süren Kılıçdaroğlu, çözümün adresinin CHP olduğunu kaydetti. Başbakan'ın bu ülke için artık sorun haline geldiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, bu ülkeye barışı, demokrasiyi, özgürlüğü getiremeyeceğini, yüreğinde insan sevgisi ve insan haklarına saygı olması gerektiğini kaydetti. "Bunlar 12
Eylül'ün artıkları" diyen Kılıçdaroğlu, "Arkalarında babaları Kenan
Evren var" iddiasında bulundu. Bütün medya çalışanlarını sendikalı yapacaklarını ve bunu mecbur hale getireceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, böylece basının halkın sesi haline geleceğini söyledi. CHP'li belediyelerde
müfettişlerin oturduğunu savunan Kılıçdaroğlu, belediyelerine seslenerek dik ve onurlu durmalarını, verilemeyecek hesapları bulunmadığını ifade etti.
Polis, yargı destekli belediyelerin üzerine gidildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "daha fazla müfettiş göndermezse namert" ifadesini kullandı.
CHP'nin toplumda bir barış olmasını istediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Gelin beraber özel yetkili mahkemelerini kaldıralım. Bir demokrasi ayıbından Türkiye'yi kurtaralım. Gelin infaza dönüşen
tutukluluğunu, yine bir demokrasi ayıbını beraber kaldıralım. Türkiye'ye özgürlüğü getirelim. Milletvekili seçilenler
demir parmaklıklar arkasında kalmasın. Faili meçhullerde zaman aşımını kaldıralım.
12 Eylül Anayasasındaki anti demokratik kanunları kaldıralım. Seçim barajını kaldıralım. Toplantı ve
Yürüyüş Yasasını değiştirelim. YÖK yasası garabeti olan 54. maddeyi yeniden düzenleyelim.
Üniversiteler özerk olsun. Militanlaşan yargı değil, vicdanı olan bir yargı yapalım. Özel yaşamın gizliğine ilişkin haberlere ağır cezalar yaptıralım. Bunlar CHP'nin
çağrısıdır, demokrasi özgürlük çağrısıdır."
Güçlerini asla ve asla iç çekişmelere harcamayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, güç birliği yapılacaksa halkın sorunlarına yoğunlaşılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin doğudan vazgeçemeyeceğini, derinliklerinin orada olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Batı'dan da vazgeçilemeyeceğini çünkü Türkiye'nin Avrupalı olduğunu söyledi.
Hocalı katliamını unutmayacaklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, Azerbaycan'ın her zaman yanında olacaklarını vurguladı. Demokrasi, özgürlük dediklerini ve bedeller ödediklerini, bedel ödemeden korkmayacaklarını, kaçmayacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sen yanmasan, ben yanmasam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?" dedi. Kılıçdaroğlu, herkesi direnişe çağırarak konuşmasını bitirdi.
12:13 - Komisyon, tüzük değişikliği için çalışmalara başladı
CHP 16. Olağanüstü Kurultayı, Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda başladı. Divan Başkanı Adnan Keskin, bir konuşma yaptı. Tüzük
komisyonu, değişiklik
teklifi üzerindeki çalışmasına başladı.
Kurultayda
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mehmet
Haberal ile Mustafa
Balbay ve geçtiğimiz hafta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Doğan Yurdakul'un mesajları okundu. Daha sonra tüzükteki 49 maddenin değiştirilmesini öngören teklif okundu. Ardından tüzük komisyonunda yer alan isimler
anons edildi. Bu isimler, değişikliği istenen 49 maddeyle ilgili bir
hazırlık yapıp divan başkanlığına sunacak. Ardından görüşmeler başlayacak. Tüzük kurultayının
gündemini çağrı yapanların belirleyeceğini dile getiren Adnan Keskin, Kılıçdaroğlu'nun belirlediği gündem doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. CHP'li İsa Gök'ün teklifleri ise kabul edilmedi.
12:11 - İsa Gök dilekçe verdi
Salona girişleri sırasında arbede yaşanan CHP
Mersin Milletvekili İsa Gök ve bir grup partili, Divan kürsüsü önünde bir süre bekledikten sonra Divan Başkanlığı'na "yeter sayısı yok" dilekçesini iletti.
Kurultayın hukuksuz olduğunu ileri süren İsa Gök, Divan kürsüsü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım" dedi.
Yaşanan arbedenin nedeninin sorulması üzerine Gök, "Bunu yapanlara soracaksınız. Ben dilekçe verme hakkımı kulanmak istiyorum.
Hani demokrasi, hani tüzük, nerede kaldı? Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz. Dilekçemi almıyorlar, konuşturmuyorlar. Burası tüzük kurultayı, burada konuşmayacağız da nerede konuşacağız" diye konuştu.
Gök, dilekçesini Divan Başkanı Adnan Keskin'e verdi. Söz hakkı isteyen Gök, Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıktığı sırada da "Sayın Genel Başkanım" diyerek sesini duyurmaya çalıştı.
12:04 - Samanyolu Yayın Grubu Ankara Temsilcisi Abdullah Abdulkadiroğlu, CHP tüzük kurultayını değerlendirdi
11:59 - Özel güvenlikten kameramana müdahale
CHP Kurultayında
Beyaz TV kameramanına müdahale edildi. Birkaç güvenlik görevlisinin müdahale ettiği kameraman apar topar bulunduğu yerden güvenlik şeridinin dışına çıkarıldı.
Müdahale esnasında sözlü tartışmalar yaşandı.
11:46 - 'Sahte imzalarla kurultay açıldı' iddiası
Eski CHP Ankara İl Başkanı
Ali Yıldızlı, hazirun cetveline sahte imzalar atılarak kurultayın açıldığını öne sürdü. Kurultayın yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu bahçesinde açıklama yapan Yıldızlı, hazirun cetvelinin
Çankaya İlçe Yönetim Kurulu üyesi biri tarafından götürülüp, imzalı olarak getirildiğini öne sürdü. Bunu yakaladıklarını ve Genel Başkan Yardımcısı
Erdoğan Toprak'a ilettiklerini söyleyen Yıldızlı, "Erdoğan Toprak hazirun cetvelini aldı, sonra topladı götürdü, tekrar geri getirdi. Yani sahte imza atılmış, sahte imzalarla kurultay açılmak isteniyor. Şu anda 450-500 delege imzası var hazirun cetvelinde. Biraz önce açıklanan 900 rakamı külliyyen yalandır" iddiasında bulundu.
11:41 - Divan başkanlığına Adnan Keskin seçildi
CHP 16. Olağanüstü Kurultayı, Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona gelmesinin ardından Anadolu Ateşi bir gösteri yaptı. Bir dakikalık
saygı duruşu ve
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kılıçdaroğlu, divan başkanlığı için yapılan öneriyi okudu. Oylama sonucu divan başkanlığına Adnan Keskin seçildi.
11:33 - İsa Gök'e protesto
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay açılış konuşmasını yaptığı sırada aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de bulunduğu bir grup partili salona girmek istedi. Bu sırada diğer partililerin müdahale etmesi üzerine kısa süre arbede yaşandı.
Salondaki bazı partililer tarafından yuhalanan Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı. Yaşanan arbede nedeniyle salona giremeyen Gök ve beraberindeki bazı partililer, bir süre salonun dışında bekledikten sonra içeriye girdi.
11:26 - Kılıçdaroğlu kurultayı açtı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasını yaptı.
11:13 - Sezgin Tanrıkulu CHP kurultayını değerlendirdi
10:54 - "Baykal'ı bugün aramadım"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,
Deniz Baykal'ı bugün aramadığını açıkladı.
10:39 - Kılıçdaroğlu kurultay salonunda
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Spor Salonu'na giriş yaptı. Eşi
Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı parti yöneticileriyle kurultay salonuna giren Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle zaman zaman yürümekte zorluk yaşadı.
Kemal Kılıçdaroğlu, salonun içerisinde tur atarak, kendisini ayakta alkışlarla karşılayan tribündeki delegeler ve partilileri, 10. Yıl Marşı eşliğinde selamladı. Kılıçdaroğlu, daha sonra tribünde ayrılan yerine geçti.
10:27 - Kılıçdaroğlu: Güzel bir kurultay olacak
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin olağanüstü kurultayının yapılacağı Ankara Spor Salonu'na gitmek üzere Çukurambar'daki evinden ayrılırken, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Kurultayın şenlikle başlayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Adına 'Demokrasi Şöleni' dedik. O şölene herkesin katılmasını istedik. Umarım güzel bir kurultay geçireceğiz" diye konuştu. Bir gazetecinin, "Televizyonlardan izlediğiniz kadarıyla ilk izleniminiz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, "Mutluyum" cevabını verdi.
10:15 - Baykal'ın Kılıçdaroğlu'ndan istediği 5 madde
09:59 - Deniz Baykal ve Önder Sav gelmedi
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP 16. Olağanüstü Kurultayının yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonuna gelmedi. Baykal'ın bugün yakın kurmaylarıyla bir araya geleceği ve durum değerlendirmesi yapacağı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Baykal arasında önceki gün bir
telefon görüşmesi gerçekleşmiş ve Baykal olmasını istedikleri düzenlemeleri belirtmişti. Kılıçdaroğlu da, "Bir arkadaşlarla konuşayım" demişti. Edinilen bilgiye göre Baykal'ın, yakın çevresine, "Bekledim, telefonum hep açıktı" dediği ifade edildi.
CHP'nin eski Genel Sekreteri
Önder Sav da CHP 16. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'na gelmedi. Sav'a yakın kaynaklar kurultaya katılmayacaklarını belirtirken, "Bakalım kurultay toplanacak mı, ondan sonra bir değerlendirme yaparız" yorumunu yaptılar.
09:42 - Tekin'den kurultay açıklaması
Gürsel Tekin: 900 delege imza attı, kurultay toplanacak.
09:30 - Partililer ve delegeler yerlerini almaya başladı
CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayında, partililer ve delegeler, kurultay salonunda yerlerini almaya başladı. Ankara Spor Salonunda, "Büyük Demokrasi Şöleni" başlığıyla yapılan kurultayda, salon,
mavi, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi.
Sahneye
Mustafa Kemal Atatürk ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile
Türk bayrağı ve CHP flamaları asıldı. Sahneye iki yanında da dev ekranlar yer aldı. Yunus Emre'nin, "Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize" sözünün yanı sıra "Bunun adı Kemal, halkın iktidarını kuracağız", "Haklarını bil, demokrasiye güven", "burada sadece demokrasinin sesi duyulur", "Mustafa Kemal'den Denizlere, Denizlerden bizlere" yazılı pankartlar asıldı.
Tribünlerin olduğu bölümde, mavi zemin üzerinde ışıklı panolarda, sürekli değişen sloganlar yer aldı. Salonun orta bölümü ise tüzük komisyonu üyeleri ve basın mensupları için ayrıldı. Tribünde yer alan delegeler ve partililer, çalan türkülerle ellerindeki bayrakları ve Kılıçdaroğlu resmini sallayarak eşlik etti. Salonda Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'si, salondakiler tarafından ayakta okundu. Kurultaya katılmak üzere 35 bin kişinin ana kapıdaki turnikelerden giriş yaptığı anons edildi.
07:19 - Ankara Spor Salonu'nda bomba araması yapıldı
CHP'nin bugünkü kurultayı öncesi gece saatlerinde polis salonda
şüpheli paket ve bomba ihtimaline karşı geniş çaplı arama yaptı. Alınan bilgiye göre aramalara yaklaşık 200 polis katıldı. Kapalı
spor salonunun bahçesi ile tuvaletinden salondaki
sandalye ve masaların altına kadar büyük titizlikle yapılan aramalara
bomba uzmanı köpeklerde katıldı. Polis göze çarpan her türlü paket ve çantayı gözden geçirirken, gecenin ilk saatlerinden itibaren salona gelmeye başlayan partililer ise aramalar bitene kadar salona alınmadı.
Bu arada sabahın ilk saatlerinden itibaren kurultay boyunca da geniş güvenlik önlemlerinin alınacağı, salonun çevresinde 2 bin kadar polisin görev yapacağı öğrenildi. Partililerin salona girişleri de bir çok kapıdan olmak üzere polis kontrolünde olacak.
***
CHP, 16. Olağanüstü Kurultayı'nı bugün, 17. Olağanüstü Kurultayı'nı ise yarın yapacak. İlk kurultay Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısı üzerine toplanıyor. Yarınki randevu ise 362
muhalif delegenin imzası doğrultusunda gerçekleşecek. İlk kurultay nedeniyle CHP Genel Merkezi, Arena Salonu ve Ankara caddeleri süslendi. Kılıçdaroğlu'nun dev posterleri ve 'demokrasi şöleni' sloganı dikkat çekiyor. Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 10 bin kişilik Arena'daki kurultay için yaklaşık 30 bin partilinin Ankara'ya gelmesini beklediklerini söyledi.
Gazetecilerin ilgisi de yoğun. 100'e yakın medya kuruluşundan 900'ü aşkın gazeteci kurultayı izlemek için başvuru yaptı. Salonda, CHP'li delege ve partililerin yanı sıra onur konukları ve yabancı misyon şefleri de yer alacak.
Suriye ve
İsrail büyükelçilikleri, kurultaya maslahatgüzar seviyesinde katılacak.
Çifte tüzük kurultayları, CHP yönetimi ile parti içi muhalefet arasındaki tartışmaların gölgesinde yapılacak. Baykal ve Sav'la birlikte muhalif yaklaşık 400 delege salona gelmeyecek. Yaklaşık bin 250 delegesi bulunan CHP'de salona gelen delege sayısı 625'in altında kalırsa salt çoğunluk sağlanamadığı için kurultay toplanamamış olacak. Ancak bu durum çok zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Salona gelmeyecek olan muhalif delegelerin, kurultayın başladığı saatte topluca Anıtkabir'e gitmesi bekleniyor. Sık sık kurultaylarla gündeme gelen ve bugüne kadar 15 olağanüstü kurultay yapan CHP, toplamda ise kurultay sayısını 50'ye çıkaracak. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kurultay konuşmasında demokrasi ve özgürlük vurgusu yapması, parti içi muhaliflere de
zeytin dalı uzatması bekleniyor.