Adalet Bakanı Sadullah Ergin,
hastalık nedeniyle Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yaklaşık 70 kişinin istifade ederek
tahliye olduğunu bildirdi.
Ergin, Kamuoyunda ''
Haberal'' teklifi olarak bilinen
kanun teklifinin
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.
Ergin, cezaevlerinde 400 civarında hasta hükümlü ve
tutuklu olduğunu belirterek, Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yaklaşık 70 kişi istifade ederek
erken tahliye olduğunu söyledi. Ergin, ''Bu konuyla ilgili
Adli Tıp Kurumu ve
Sağlık Bakanlığı ile çalışmamız var. Gerekli görüşmeler yapıldı. Ortak bir çalışma yapılacak. Bu sorunu temelli çözecek bir yaklaşımımız var. Bu cezaevinde bulunan hasta hükümlü ve tutukluların toplumun vicdanını kanatmayacak ve o suç mağdurlarını da irite etmeyecek bir noktayı bulmamız lazım. Bizim cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin acı çekmesinden bir menfaatimiz olamaz'' diye konuştu.
Adalet duygusunun tatmini için cezaevlerinin olduğu gerçeğini de vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:
''Bu noktadaki rahatsızlıklara ben de katılıyorum.
Cezaevinde bulunan ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayanlar için birtakım çalışmalar yapıldı. Esaslı çalışma yapılıncaya kadar, mevcutların durumunu çözmek maksadıyla
İstanbul Metris Cezaevi'nde sağlık hizmetlerinin verildiği bir rehabilitasyon merkezini devraldık. Burada 27 kişilik bir sağlık ekibiyle bu hükümlü ve tutukların rehabilitasyonu yapılmakta. Tıbbi müdahaleye uygun şartlarda bakımları yapılmakta. Ama aslolan, kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olanların daha farklı şartlarda bulunmaları daha doğru olur.''
-''Kişiye özel
düzenleme olduğunu düşünmüyorum''-
MHP Grup
Başkanvekili Mehmet Şandır'ın, kişiye özel düzenleme yapıldığına ilişkin sorusu üzerine Bakan Ergin, ''Cezaevlerinde şu anda 119 bin civarında mevcudumuz var. Fakat bu yasada yapılan düzenleme ile bütün cezaevlerinde bulunanlar, bu yasal düzenlemenin muhatabıdırlar. Kişiye özel bir düzenleme yapıldığı tezine katılamıyorum. Tutumlu ve hükümlülerin geneline uygulanacaktır. Genel geçer bir düzenleme olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
207 civarında ceza
infaz kurumunu şartları uygun olmadığı için kapattıklarını anlatan Ergin, 2017 yılına kadar 195 tanesini daha kapatacaklarını ve bunların yerine daha insancıl şartlarda altyapıya sahip kurumlar inşa edeceklerini söyledi. Bir ülkenin demokratik durumunun ceza infaz kurumlarının şartlarına göre de ölçüldüğünü ifade eden Ergin, ''
Reform süreci şu anda işliyor ve
Avrupa ülkelerine nazaran onların ortalamasından daha iyi bir duruma geldik. Bununla yetinmiyoruz, Türkiye'deki şartları daha da iyileştirmek istiyoruz'' dedi.
Ergin, cezaevlerinde kalan çocuklar için özel uygulamaları olduğunu belirterek, bu çocuklar eğer annesiyle birlikte kalıyorsa, bunların eğitimleriyle ilgili bütün imkanların seferber edildiğini ve eğitimlerinin aksatılmadan verildiğini anlattı.
Üçüncü
yargı paketi ile ilgili soru üzerine Ergin, ''Önümüzdeki haftadan itibaren bu tasarının da görüşüleceğini
ümit ediyorum. Umarım kalan kısımlar
seri şekilde görüşülür. Kamuoyunda ve toplumun geniş kesiminde büyük özlemle beklenen maddeler var. Ümit ediyorum kısa sürede yasalaşır'' şeklinde konuştu.
Çek Yasası'nda yapılan düzenlemeden 1657 kişinin istifade ettiğini söyleyen Ergin,
elektronik kelepçe ve takip sistemi uygulamasının başlatıldığını ve hızla yaygınlaştırılacağını anlattı.
Kadın cinayetiyle ilgili verilerin de toplumdaki hassasiyet sebebiyle çok fazla gündeme geldiğini kaydeden Bakan Ergin, toplamda bakıldığında diğer hususlardaki
dava konularının daha yüksek olduğunu belirtti.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi.
AA