Çiçek, 13. Uluslararası
Beypazarı ve Yöresi Festivali'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin,
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmelerine ilişkin sorusu üzerine Çiçek, bunu olumlu bulduğunu belirterek, ''Sadece iki parti arasında değil, herkesle uygun görüldüğü takdirde bu görüşmelerin yapılması ülkedeki gerginlikleri, kutuplaşmaları azaltır. Konuşamazsak anlaşamayız'' diye konuştu.
Türkiye'nin her sorununu başkalarıyla konuştuklarını ifade eden Çiçek, ''Birbirimizle niye konuşmuyoruz? Ya da birbirimizle bugüne kadar niye konuşmadık?'' değerlendirmesinde bulundu. Seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirten Çiçek, bu süre boyunca ilk kez böyle bir görüşmenin gerçekleştiğine dikkati çekti. Çiçek, bu görüşmelerin çok daha önce yapılması halinde bugün yaşanılan bazı sıkıntıların yaşanmayabileceğini söyledi.
Özel yetkili mahkemeler
Çiçek, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarının daraltılmasına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de bu konuda henüz ortaya çıkmış bir tasarının olmadığını söyledi.
CMK'nın
250. maddesiyle ilgili tartışmanın bu maddeyi uygulayan bütün mahkemelerle ilgili olmadığına dikkati çeken Çiçek, bunun daha çok İstanbul'daki mahkemelerin uygulamaları nedeniyle gündeme geldiğini kaydetti. Çiçek, şöyle devam etti:
''Sorun mahkemelerden mi yoksa uygulamalardan mı kaynaklanıyor? Bence tepkisel değerlendirmeler yerine
soğuk kanlı değerlendirme yapmak gerekecektir. Çünkü bu 250. madde ile ilgili olarak
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de müracaatlar yapıldı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu mahkemelerin adil yargılama ve tabii hakim ilkesi açısından o kararlarda görüşleri var. Bunlar olumsuz görüşler değil, daha çok uygulamanın getirdiği sıkıntılar olarak gözüküyor. Uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilebilir. Yeni baştan düzenlemeler yapılabilir. Bir şeyin varlığından şikayet ederken yokluğunda ortaya çıkacak problemleri de iyi
hesap etmemiz lazım. Bunun altını tekrar çiziyorum. Bir şeyin varlığından şikayet ediyoruz, yokluğunda ortaya çıkacak sorunları da iyi öngörebiliyorsak düzenlemeleri ona göre yapmak lazım.''
''Partili cumhurbaşkanı''
'Partili cumhurbaşkanı sistemi'' ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de Çiçek, şu anda yeni anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünü yazdıklarını, bunun arkasından yasama ve yürütme organlarının görev yetki ve sorumlulukları bölümünün geleceğini belirtti. Bu düzenlemelerde bu tür konuların tartışılacağını anlatan Çiçek, ''Çünkü benimsediğiniz modele göre de devletin organları arasındaki yetkiyi düzenleyeceksiniz. Zamanlama olarak bu türlü tartışmalar yapılabilir'' dedi.