Sağlık Bakanı Recep
Akdağ,
kürtajla ilgili iddialara ilişkin olarak, "Biz
yaşam hakkından yanayız. Şu anda Türkiye'de kürtaj 10. haftaya kadar yasaldır." dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajın sadece annenin ya da bebeğin sağlığıyla ilgili bir durumdan dolayı serbest bırakılmasına ilişkin bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde belli sıkıntılarla doğan çocukları devletin sahipsiz bırakmayacağını söylediğini belirterek, ''Kim 'bırakmalı' diyebilir, böyle bir sonuca doğru gidersek? Ancak böyle bir kararı da almış değiliz'' dedi.
Sezaryen ve kürtajla ilgili düzenlemeye ilişkin soru üzerine Akdağ, toplumun
sezaryen ve kürtaj meselesine ilgisinin
doğal karşılanması gerektiğini belirtti.
Sadece doktorlardan oluşmayan, meselenin farklı yönlerini de değerlendirebilecek bir bilimsel heyetle konuya ilişkin çalışmaları başlattıklarını daha önce söylediğini anımsatan Akdağ, çalışmaların 2-3 hafta sürebileceğini belirtti. Akdağ, ''Haziran ayında yaptığımız çalışmaları ben Bakanlar Kurulumuza, Baş
bakanımıza takdim etmeye çalışacağım'' dedi.
Bu konuların toplumda tartışılmasının da son derece doğru olduğuna işaret eden Akdağ, Türkiye'de kürtaja ilişkin düzenlemenin toplumla hiç tartışılmadan 1983'te hayata geçirildiğini, bunun da sağlıklı bir durum olmadığını söyledi. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''
Bahçeşehir Üniversitesi'nin bugün basına intikal eden bir araştırmasını ben de okudum. Araştırmayı da üniversiteden rica edip isteyeceğim. Türk toplumunun büyük bir kısmı kürtaja karşı. Hatta kadınların da büyük bir çoğunluğu kürtaja karşı.
-''Sezaryen bir
ameliyattır ancak ihtiyaç olduğunda başvurulmalıdır''-
Sezaryenin normal doğumun yerine geçecek, gereksiz durumlarda yapılabilecek bir işlem olmadığını dile getiren Akdağ, sezaryenin bir ameliyat olduğunu, hamile kadının karnının yarılarak bebeğinin çıkarıldığını söyledi.