SİLO'nun ekim ayı araştırmasına göre
seçmen 2014'te
cumhurbaşkanı olarak yüzde 20.7 ile
Abdullah Gül'ü, yüzde 20.3 ile
Tayyip Erdoğan'ı görmek istiyor
Siyasal İletişim Ofisi'nin (SİLO) yaptığı “
Türkiye Siyasal Durum Araştırması” çarpıcı sonuçlar verdi. “Cumhurbaşkanı kim olsun” sorusuna verilen yanıtta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yüzde 20.7
oy oranıyla,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer aldı.
Siyasal Durum Araştırması, 1-9 ekim tarihleri arasında 17 il merkezi ve kırsal kesimi kapsayacak şekilde, tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 2 bin 23 kişiyle anket yoluyla yapıldı. İşte o araştırmadan çıkan bulgular:
Ankete katılan deneklerin yüzde 24.8'i “Kendinizi siyasal- ideolojik olarak nasıl tanımlarsınız” diye sorulan açık uçlu soruya Atatürkçü, yüzde 16.9'u milliyetçi, yüzde 7.7'si de İslamcı cevabını verdi. Bunları sırasıyla demokrat ve sosyal demokrat (7.3), muhafazakâr (6.9),
dindar (6.8) ile muhafazakâr demokrat (4.8)
tercihleri izledi.
AK Parti'de en ağırlıklı siyasal eğilim milliyetçilik (15.8) ile muhafazakârlık (15.3) olarak tesbit edildi. Sonuçlar,
CHP'lileri ağırlıklı olarak Atatürkçü (55) ve sosyal demokrat (12) dünya görüşlülerin,
MHP'lileri ise çoğunlukla milliyetçi (53.5) ve Atatürkçülerin (20.9) oluşturduğunu gösterdi.
Gül, Erdoğan dışında isim yok
Katılımcılara açık uçlu kimin cumhurbaşkanı olmasını istedikleri soruldu. Abdullah Gül (20.7) ile Recep Tayyip Erdoğan (20.3) birbirine yakın sonuçlar elde ederken, bu iki ismin dışında tesbit edilen isimler, kayda değer rakamlara ulaşamadı.
Parti tercihlerine göre AK Parti seçmeni, yüzde 45.5'lik oranla ilk sırada Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırada da yüzde 32.9'luk oranla Abdullah Gül ismini ön plana çıkardı.
CHP seçmeni ilk sırada yüzde 13.9
Kemal Kılıçdaroğlu, MHP seçmeni de ilk sırada yüzde 16.4'le Abdullah Gül ismine işaret etti.
BDP seçmeni ise yüzde 16.7 ile
Selahattin Demirtaş derken, yapılacak
seçimlerde kararsız/oy vermem diyenler de Abdullah Gül'den yana tercih kullandı.
Bugün seçim olsa...
“Bugün bir genel seçim yapılsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusuna denekler sırasıyla AK Parti (38.3), CHP (20.3), MHP (11.4) ve BDP (5.4) olarak cevap verdi. Yüzde 21.9'luk bir dilimin “kararsız” veya “oy vermem” dediği bu soruda diğer partilerin oy oranı yüzde 2.7 olarak tesbit edildi. “Kararsız” ve “oy vermem” diyenler dağıtıldıktan sonra yapılan hesaplamada partilerin oy oranı şöyle çıktı:
AK Parti 49, CHP 26, MHP 14.6, BDP 6.9, diğerleri 3.4. Daha önce CHP'ye oy vermiş olanlara “Tekrar CHP'ye oy verebilmeleri için ne olması” gerektiği soruldu, yüzde 30 oranla “asıl fikrine–ideolojisine sahip çıkması” gerektiği sonucu elde edildi.
TARAF