Portakal Çiçeği Karnavalı'ndan aldığı ilhamla yayına başlayan üç aylık şehir kültürü dergisi Portakal Çiçeği'nin Temmuz Ağustos Eylül tarihli altıncı sayısı yayınlandı.
Portakal Çiçeği, Atillâ İlhan'ın 1946'da CHP Şiir Yarışması'nda ikincilik ödülü alan 'Cebbaroğlu Mehemmed' isimli şiirin yazılma sürecini ve şairin ilk gençliğini yaşadığı Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde geçen yıllarının peşine düştü. Edebiyat Tarihçisi Nedim Ali Kısaoğlu'nun kaleme aldığı bu destansı dizeler ressam Fahri Pelit'in Portakal Çiçeği için çizdiği özel tablolarla ayrı bir zenginlik kazandı.
Şehir Tarihçisi Ahmet Nadir İşisağ, uluslararası bir mağazalar zinciri olan Orosdi-Back'in 1903 yılında Adana'da açılan şubesinin kuruluş hikâyesini ve bir süre sonra mağazanın adının yöresel dilde Horozdibeği'ne dönüşümünü esprili ama zengin anekdotlarla aktarıyor.
Gazeteci Yazar Abdulkadir Kaçar, Adana'nın Misis ilçesinde yüzyıllardır anlatılan Lokman Hekim gerçeğini kaleme aldı. Portakal Çiçeği Dergisi'nin bu sayısı Adana tarihinin önemli isimlerinin hayat hikâyelerinin yer aldığı portre denemeleriyle de zengin bir içerik hazırlamış okura. Tıp dilinin Türkçeleştirilmesinin öncü isimlerinden Adanalı Dr. Ahmet Şükrü'yü Tahsin Yıldırım, bölgede bir dönem hayli yaygın görülen verem ve sıtma hastalıklarıyla mücadelede önemli çalışmalar yapan Dr. Ali Menteşoğlu'nu Şemsettin Koçak kaleme aldı. Adana doğumlu din âlimi Mahmud Sami Ramazanoğlu'da hayat hikâyesinden bir kesitle Portakal Çiçeği'nin portre sayfalarından yer buluyor kendisine.
Öykü önceki sayılara oranla daha çok öne çıkıyor Portakal Çiçeği'nin bu sayısında. Dergi sayfalarında genç kalemler kadar tecrübeli isimlerin öyküleri de okurla buluşuyor. Barış Avcı'nın 'Hatime' isimli otobiyografik öyküsü okuyucunun zihninde 'Kemalettin Tuğcu tadı' çağrıştıracak izler taşıyor. Genç kalemlerden Şevval Öğütçü 'Defne'nin Taşköprü macerası' ile okuyucuyu Adana sokaklarında bir seyahate çıkarıyor.
Portakal Çiçeği'nin seyyahları bu sayıda da gezip gördükleri farklı coğrafyaları okur için hem görüntüledi hem de kaleme aldı. Prof. Dr. Nazan Koluman, Bosna Herkes ziyaretini, Muzaffer Kolik; Selanik, Üsküp ve Sofya şehirlerine yaptığı gezileri edebi bir dille aktarıyor.
Portakal Çiçeği dergisi, Türkiye genelinde NT Kitap ve Kitapsan mağazalarında okurla buluşuyor. Dergiye ayrıca D&R magazalarının dr.com.tr ile idefix.com internet online satış sitelerinden ulaşılabiliyor.
CİHAN