Kolon ve rektum kanserleri Adana'da düzenlenen tıbbi toplantıda tüm yönleriyle ele alındı. Adana ve çevre illerden genel cerrah ve onkologların katıldığı programda, Türkiye'nin önde gelen bilim adamlarından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri Genel Cerrah Prof. Dr. Ömer Alabaz ve Medikal Onkolog Prof. Dr. Berksoy Şahin hastalık ve tedavisini anlattı.
Türkiye'de kolon ve rektum kanserlerinin görülme sıklığının akciğer, meme ve prostat kanserlerinden sonra geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Alabaz, kolon kanserinin tedavisinin tam mümkün olmadığını ancak hastalığı yavaşlatma, ilerlemeyi durdurma gibi işlemlerin yapıldığını anlattı. Kolon kanserinde iyi bir tedavinin iyi bir ameliyat ve ardından da iyi bir kemoterapi ve radyoterapi ile mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alabaz, "Gazetelerde bazen 'hasta sağlığına kavuştu' diye çıkıyor, öyle bir şey yok. Kemoterapi, radyoterapi ve iyi bir ameliyat hastayı biraz daha uzun yaşatıyor. Şuan elimizde sihirli bir değnek yok ki hemen yok olsun." ifadelerini kullandı.
Ailesinde kalın bağırsak tümörü olan insanlarda özellikle 60'lı yaşlarda kolon kanseri olma ihtimalinin çok fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alabaz, "Yiyecek alışkanlığı, çevresel faktörler de hastalığın çıkmasında etkili. Bu faktörler kolon kanserinin ilerlemesine neden oluyor. Bunlara dikkat edilmesi lazım. En azından 50 yaşını geçmiş herkesin kolonoskopi yapması lazım." diye konuştu. Kolon kanserinin tedavisinde artık hipec denilen ameliyat anında kemoterapi verildiğini belirten Prof. Dr. Ömer Alabaz, "Çoğu hastaya kemoterapi portlardan verilirken artık karın açıldığında karın içine sıcak kemoterapi veriyoruz. O şekilde verdiğimizde daha etkili oluyor." şeklinde konuştu.
'Kolon ve Rektum Kanserlerinin Yeni Yüzü' başlıklı sempozyumda gün içinde genel cerrah ve onkologlara ilerlemiş kolon ve rektum kanserlerinde ilaçla tedavinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verildi.
CİHAN