Prof. Dr. Karatay: Önemli olan hiç hastalanmamaktır

Prof. Dr. Karatay: Önemli olan hiç hastalanmamaktır

OSMANİYE (CİHAN)- Türkiye'de kadın olmanın kolay olmadığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay, "Türkiye'de kadın hekim olmak da hiç kolay değildir. Önemli olan, halkın eğitilmesidir. Önemli olan, hiç hastalanmamaktır." dedi. Osmaniye Aile Hekimleri Derneği tarafından düzenlenen "Sağlıklı Yaşam" panelinde konuşan kalp ve iç hastalıkları uzmanı Karatay, tıbbın her kademesinde görev yaptığını belirterek, "Türkiye'de bacaktan anjiyoyu yapmayı getiren, kalbe tek başına pil takmasını öğreten ve talebeler yetiştiren, koroner anjiyo yaptıran, ilk kalp pili kurduran kişiyim. Yoğun bakımlarda hastaları boyundan beslemeyi ilk getirdiğimde bana, 'Hastalara mı boğazlayacaksınız?' diye tepki göstermişlerdi. İnandığım için, hastaların faydası olduğu için bunların hepsini uyguladım ve yerleştirdim. Şu anda bütün bunlar uygulanıyor." şeklinde konuştu.

Hekim olarak hastaları tedavi edeceklerini belirten Prof. Dr. Karatay, "Bütün dünya, bütün gelişmiş ülkelerin hepsi bütçelerinin büyük gider kalemi olan sağlık gideri kara deliğinin, ancak hastalıkları önlemekle giderileceğini anlamış durumdalar. Hastalanmamak sizlerin elindedir. Esas hekim, hastalarına hastalanmamayı öğreten hekimdir. Hekim veya doktor, eğitim demektir. Aile hekimliğin görevi, hastalarına hastalanmamayı öğretmektir. Aile hekimlerimiz bunu layıkıyla yapmaktadır." dedi.

'ŞEKER HASTALIĞI GENETİK DEĞİL, AİLESELDİR'

Şeker hastalığının, bilinenin aksine ırsi olmadığını vurgulayan Karatay, "Şeker hastalığı, asla genetik değildir. Bunu artık herkesin bilmesi gerekir. Şeker hastalığı, aşırı düzeyde şeker tüketiminin sonucudur. Aileseldir ama ailesel olması, genetik olduğunu göstermiyor. Aynı ailede görülmesi, aynı aile içinde ne görüyorsak onu yapmamızın sonucudur. Annemizden ne görürsek onu yapıyoruz. Annemiz börek yapıyorsa börek yapmayı öğreniyoruz. Babamız sigara içiyorsa sigara içmesini öğreniyoruz. Şeker hastalığı bunun için aileseldir." diye konuştu.

'70 MİLYON ATI BULMAK KOLAY MI?'

Bütün tahılların promod edildiğini belirten Prof. Dr. Canan Karatay, "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir. Bir örnek vereyim. Yulaf sağlıklıdır; ben çocukken yulaf atlara verilirdi. Şimdi o yulafı aldılar, alladılar pulladılar pakete koydular. Lezzetli ve sağlıklı diye satıyorlar. Tabii 70 milyon atı bulmak kolay mı? Yulaf diyetlerinin sağlıklı olduğunu da daha bugüne kadar kimse göstermemiştir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Karatay: Önemli olan hiç hastalanmamaktır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER