Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Kanuni Üniversitesi'nin Adana'ya çok büyük katkı yapacağını söyledi.
Yeni kurulan üniversiteleri stratejik ortak olarak gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Adnan Kısa, Kanuni Üniversitesi ile ortak projeler belirlediklerini ifade etti. Dünyanın önde gelmiş üniversiteleri ile rekabet edebilmek için bu tür dayanışmanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kısa, "Eksik kaynaklarımızı birbirimizden takviye edelim, ortak projeler götürebilelim. Kanuni Üniversitesi ile de kurulduğu günden beri bir araya gelerek yapabileceğimiz projeleri belirledik. Önümüzdeki günlerde bunları da hayata geçireceğiz." dedi. Kanuni Üniversitesi'nin Adana'ya çok büyük katkı yapacağına inandığının altını çizen Prof. Dr. Kısa, "Üniversitelerin tel örgüler arkasında yaşayan kişilerden oluşmadığını, halkın içinde olduğunu ve sosyal ve kültürel hayata ne kadar fazla katkı yapabileceklerini çok iyi gösterebileceklerine inanıyorum. Çok güzel bir kadro oluşturuyorlar. Yeni eğitim öğretim binasını gezme fırsatımız oldu, büyük yatırım yapıyorlar, devletimiz üzerindeki büyük yükü de alacaklar, buna da inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Vakıf üniversitelerinin devletin sınırlı imkânlarıyla hızlı bir şekilde yapılamayan birçok şeyi gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Adnan Kısa, "Vakıf üniversiteleri, bölgeyle, insanıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, ticari ve sanayi kuruluşlarla hızla entegre oluyor, daha kolay adım atabiliyor, bürokrasiyi daha az görüyorsunuz. Daha çok öğrenci odaklı oluyorlar, küçük sınıflarla eğitim yapması, birebir öğretmesi, laboratuvar altyapısı, fiziksel imkânları bunların hepsi bizim için çok çok önemli. Vakıf üniversitesi sayısı ne kadar çok artarsa bu bölgelerde daha fazla inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği, uluslararası ilişki gibi konularda daha hızlı hareket etme imkânı ortaya çıkacaktır." diye konuştu.
BÖLGE İLLERİ, ORTADOĞU'YA YAKINLIĞININ AVANTAJLARINI KULLANMALI
Yaptıkları çalışmalarda yüksek öğretim sistemini yönetenlerden büyük destek gördüklerini anlatan Prof. Dr. Kısa, bölge illerinin Ortadoğu coğrafyasına yakınlığının avantajlarını kullanması gerektiğini belirtti. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdeki üniversitelerin binlerce öğrenciyi bu bölgeden burslu kabul ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Kısa, "Biz de bu avantajı kullanmalıyız. Bunlar döndükleri zaman bizim için bir Türk büyükelçisi gibi oluyor. Bizim bu noktada Ortadoğu'ya ve Afrika cumhuriyetlerindeki hükümetlerle anlaşmalarımız var, burslu öğrenciler kabul ediyoruz. 82 ülkeden öğrenci gelmesi de bölgemiz açısından çok güzel. Çünkü Maldivlerden tutun Venezüella'ya, Peru'dan tutun Filipinlere kadar öğrencilerimiz var." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kısa ayrıca, üniversite olarak kaptan ve gemi makinası mühendisinin ardından pilot yetiştirilmesi konusunda da çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı. Bu programla Türkiye'nin ihtiyacı olan bir alanda önemli bir eksikliği karşılayacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Kısa şöyle dedi: "Bununla ilgili başvurular başladı. ABD'de bu konuda faaliyette bulunan sivil toplum örgütleri ve bir okulla anlaşmamız var şuanda. Öğrencilerimiz belli bir dil ve eğitimle ilgili istenen standartlarını geçtikten sonra bir kısmını burada simülatörlerle, bir kısım uygulama eğitimlerini Türkiye içinde ve geri kalan kısmını da ABD'de tamamlayarak uluslararası bir diploma alacak. Bu da bu bölgedeki tek okul olarak eksikliği gideriyor."
CİHAN