Zirve Üniversitesi, 'Beslenmenin Zirvesi' konulu panel düzenleyerek düzenli beslenme konusunda bilgilendirildi. Panele katılan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, hamile kadınların düzenli ve dikkatli beslenmemesi durumunda bebekte sağlık problemleri doğabileceğini ve düşük doğum riskinin yaşanabileceğini açıkladı.
Doya Doya Yaşam Kulübü tarafından organize edilen 'Beslenmenin Zirvesi' konulu panele, Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Erbağcı, Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcı Yrd. Doç. Dr. Vahap Aktaş, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Tayfur, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelde açılış konuşması yapan Erbağcı, "Zirve Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünün 300 metrekarelik mutfak laboratuvarı tamamlandı. Laboratuvarımız 13 üniteden oluşuyor. Türkiye standartlarının üzerinde olan laboratuvarımızda aynı anda 100 öğrenci uygulama yapabiliyor. Teorik eğitimin yanında pratik eğitim bizim için oldukça önemli. Öğrencilerimizin mezun olmadan önce mesleki donanımlarını uygulamalı laboratuvarda edinerek meslek hayatına bir adım önde başlıyor." diye konuştu.
Bireye özgü beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, özellikle ilaç kullanan hastaların daha dikkatli olması gerektiğine değindi. 'Günümüzde beslenme bir yaşam döngüsü içerisinde ele alınmalıdır' diyen Pekcan, "Eğer bir gebe kadın dikkatli beslenmiyorsa bebekte sağlık problemleri doğabilir veya düşük doğum riski yaşanabilir. Beslenmede kronik rahatsızlıklar yaşayan hastalar gebelikte doktor kontrolünü ihmal etmemeli." dedi.
Dünya sağlık örgütünün toplumlara yönelik en vurucu önerilerinden biri olan Akdeniz diyetinin aynı zamanda önemli bir sosyalleşme aracı olduğuna dikkat çeken Pekcan, "Aileler yemek ortamında sosyalleştiği için kültürel değerler paylaşılır. Mevsimsel, biyo çeşitlilik, ekoloji, yerel besinler içerdiği için Akdeniz diyeti önemlidir. Akdeniz diyetinde bağ bozumu, hasat kültürel bir mirastır. Tek besin öğesi etken değildir, bütüncül diyet yaklaşımlarını içerir. Akdeniz diyeti kanıta dayalı olarak beslenme için önemli ve sağlıklı bir modeldir." açıklamalarına yer verdi.
Panelin bir diğer başlığı olan 'Küresel Beslenme Dinamikleri' ile ilgili konuşma yapan Prof. Dr. Muhittin Tayfur ise beslenme değişimi ile ilgili küresel değişimler, küresel gıda ve promosyonlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Tayfur, "Her işimizi bilgisayar başında yaptığımız için fiziksel aktivite yapamıyoruz. Bunlardan bize kalori ve kilo olarak geri dönüyor. Hareketi hayatımıza katmamız gerekiyor." uyarısında bulundu. CİHAN