Prof. Dr. Niyazi Öktem, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 67. Yılında Türkiye'de Siyasal İfade Özgürlüğü konulu konferansta, evrensel hukuka aykırı kanun yapılamayacağını, yapıldığı takdirde bunun meşruluğunun tartışılacağını söyledi. Alınan oy oranı ne olursa olsun evrensel hukuk kriterlerine uyulması gerektiğini vurguladı.
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nde, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 67. Yılında Türkiye'de Siyasal İfade Özgürlüğü konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Niyazi Öktem, 'Uygarlık tarihi bilinmeden, kültür tarihi bilinmeden, kitle psikolojisi bilinmeden yapılan hukuk çalışmaları kurudur. Metinlerin gramatikal mantığını kavramadan ileriye gitmez. Kültür bilinci, felsefe olmadığı müddetçe işte bu hallere düşüyoruz. Felsefe ve kültür bilinci olmayınca birbirimizi düşman görüyoruz, ötekileştiriyoruz. Diyaloglardan kopuyoruz." şeklinde konuştu.
'BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI LÜZUMSUZ BİR UYGULAMAYDI'
Başörtüsü yasağının yüzde 15 kemikleşmiş AKP oyunu oluşturduğunu belirten Öktem, "Sosyal psikoloji bilmeden hukukta olmaz siyasette olmaz. Sosyal psikoloji bilinmediği için çok lüzumsuz yasaklamalar yapılırdı üniversitelerde başörtüsü yasağı gibi. Başörtüsü yasağının getirdiği tepkiyi görün şimdi. Çok lüzumsuz bir uygulamaydı. Tepki yüzde 15 civarında kemikleşmiş bir AKP oyu oluşturdu başörtüsü yasağı. Yüzde 10'da kökten dinci var. Karşınızda yüzde 25 kemikleşmiş bir AKP oyu var. Sosyal psikoloji kim biliyor ki? Dünya tarihi kim biliyor ki? Baskı grupları olarak dinin siyasette hukuktaki, dünyadaki etkisini kim biliyor ki? Ya bir taraf diyor biz kuluz öteki tarafta diyor neferiyiz abicim. Yok bilim yok. Mesele bu." ifadelerini kullandı.
'EVRENSEL HUKUKA AYKIRI KANUN YAPILAMAZ'
Evrensel hukuka aykırı kanun yapılamayacağını belirten Öktem, şöyle devam etti: "Yeni bir kavram çıktı Türkiye'de de göreceğiz onun yansımalarını. Milli irade. Ben yüzde 52 ile geldim. Hoş geldin sefa geldin. Ben dilediğimi yaparım. Benim partim yüzde 49 buçuk aldı. Hayır kardeşim ne oy alırsan al sen mutlaka ve mutlaka evrensel hukuk dediğimiz, insan doğası dediğimiz evrensel hukuka aykırı kanun yapamazsın. Hukuk düzenlemesi yapamazsın. Meşruluğu tartışılır." CİHAN