Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de terör örgütü IŞİD'e karşı hava operasyonu düşündüklerini ancak bunu uluslararası hukuka uygun olarak yapacaklarını söyledi.
New York'ta gazetecilere konuşan Putin, Irak'ta uluslararası koalisyonun terör örgütlerini bombalamasının Bağdat'ın talebi nedeniyle uluslararası hukuka uygun bir durum oluşturduğunu belirterek, "Suriye açısından ise bu durum gayri meşru. Burada ne Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı var, ne de Şam'dan bu yönde bir talep geldi. Rusya'nın katılımı açısından, terörle gerçekten mücadele edenlere desteğimiz olacak. Terörle mücadele edenler çok az. Suriye ordusu ve Kürt milisler. Elbette Rusya'nın kara operasyonlarına katılması mümkün değil. Rusya, Suriye'de terörle mücadelenin siyasi çözüm süreci ile birlikte ele alınması gerektiğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.
"ULUSLARARASI KOALİSYON HUKUK DIŞI"
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Suriye'de terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonlarının hukuk dışı olduğunu savunan Putin, herhangi bir ülkede yabancı birliklerin bulunmasının BM Güvenlik Konseyi kararı ya da belirli ülkenin daveti ile mümkün olabileceğini hatırlattı. Putin'e göre her durumda teröre karşı mücadelede koordinasyon gerekiyor.
"ABD VE FRANSA LİDERLERİ SURİYE VATANDAŞI DEĞİL"
Suriye lideri Beşşar Esed'in geleceği ile ilgili kararı Suriye halkının vermesi gerektiğini hatırlatan Putin, "Ben ABD ve Fransalı meslektaşlarıma büyük saygıyla yaklaşıyorum. Fakat Esed'in kaderi ile ilgili onlar karar vermemeli. Onlar Suriye vatandaşı değil" hatırlatmasında bulundu. Rusya lideri, "İsrail'in çıkarlarına saygıyla yaklaşıyoruz. Ülkelerimiz Suriye konusunda ek kurumlar oluşturulmadan karşılıklı işbirliği yapacak" değerlendirmesinde bulundu.
Irak, İran, Suriye ve Rusya'nın dahil olduğu bir bilgi merkezi ile ilgili açıklamada bulunan Putin, bunun terörle mücadele edecek her ülkeye açık olduğunu ifade etti. Putin'e göre terörle mücadelede koordinasyon merkezlerinin kurulması önemli. CİHAN