Türkiye'den 4 hattatın katıldığı projede 30 hattat, 30 cüzü yazarak bir nevi yazılı hatim yapacak
Türkiye'den 4 hattatın katıldığı projede 30 hattat, 30 cüzü yazarak bir nevi yazılı hatim yapacak. Kadir Gecesi bitecek proje için Dubai'de bir tören düzenlenecek.
Her bir cüzün 17 sayfasını yazan hattatlar kalan 3 sayfayı ise Dubai'de sonlandıracak. Hattatlar Kur'an-ı Kerim'i ibadet neşvesi ile yazdıklarını aktardı.
Dünyanın dört bir yanında hattatlar, Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'i birlikte yazıyor. Kadir Gecesi'nde tamamlanacak olan Kur'an-ı Kerim'in her cüzünü farklı bir hattat çalışıyor. Hattatların Kur'an hatmi olarak değerlendirdikleri 'Kur'an-ı Kerim Yazımı Ramazan Buluşması'nı Birleşik Arap Emirlikleri Kültür Bakanlığı organize ediyor. Kadir Gecesi'nde Dubai'de düzenlenecek bu projeye Türkiye'den dört hattat katılıyor. Ramazan ayının ilk gününden itibaren dünyanın farklı yerlerinde yaşayan hattatlar heyecanlı bir çalışma içerisindeler. Türkiye'den Mümtaz Seçkin Durdu, Ferhat Kurlu, Davut Bektaş ve Aydın Kızılyar da bu heyecanı paylaşan hattatlardan. Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren başlayan Kur'an-ı Kerim yazma çalışmaları Kadir Gecesi'nde Dubai'de tamamlanacak. 'Resmi Osmani' usulü ve nesih hattıyla yazılan Kur'an-ı Kerim için Türkiye'de özel olarak hazırlanan aherli kâğıtlar kullanılıyor. Her bir cüzün 17 sayfasını kendi ülkesinde yazan hattatlar son üç sayfayı hep beraber Dubai'de yazarak hattatların Kur'an hatmini yapmış olacaklar. Türkiye'den Hattat Mehmet Özçay'ın da aralarında bulunduğu uluslararası jüri, en iyi hattatları belirlemede sayfa dizaynı, harf şekilleri, istiflenen yazıların dağılımına dikkat edecek. Katılımcılar arasından en güzel nesih yazan üç hattata da ayrıca ödül verilecek.
Kolundaki ağrılara rağmen 24. cüzü yazmış
Bu yıl ikincisi düzenlenen Kur'an Yazımı projesine geçen yıl da katılan hattat Mümtaz Seçkin Durdu, kolundaki ağrılara rağmen 24. cüzün 17 sayfasını yazmış. Hizmet Vakfı için ayrı bir Kur'an-ı Kerim yazan Durdu, "Bu, Kur'an'la meşgul olan, güzel yazabilen 30 hattatı bir araya getirip aynı mekanda bir nevi yazma ile hatim yapmaktır." diyerek hislerini anlatıyor.
'İbadet edercesine yazıyorum'
Nişantaşı Meşrutiyet-Hamidiye Camii imamı hattat Ferhat Kurlu, 14. cüzü yazıyor. Normal şartlarda bir hattatın Ramazan ayında tüm Kur'an'ı yazmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kurlu, "Cenab-ı Hakk'ın yardımıyla yazıyoruz." diyor. Her bir harfini abdestli yazdığını belirten Kurlu, Kur'an-ı Kerim'i yazmanın kendisi için ibadet olduğunu söylüyor. Projeye katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden hattat Kurlu, "Şu anda dünyada 30 arkadaşımız bu işle uğraşıyor. Bir şirketi maneviye gibi her birimiz Kur'an-ı Kerim yazmış olacağız." diye konuştu. Kurlu, 'Kur'an-ı Kerim Yazımı Ramazan Buluşması' projesiyle hattatların Kur'an ile meşgul olmasının sağlandığını vurguladı.
Bu duygunun tarifi imkânsız
Amme cüzünü yazan hattat Davut Bektaş, kendisini denemek için bu projeye katıldığını söylüyor. 29 yıldır hat sanatıyla iç içe olan Bektaş, ilk kez toplu halde Kur'an yazdığını ifade ediyor. Bektaş, "Bu proje sayesinde insanlarla Allah kelamı arasında kalemle aracılık yapıyoruz ve bu duygunun tarifi mümkün değil." diyerek duygularını paylaşıyor.
Kur'an'ı yazmak zor geliyordu
Kerkük asıllı Türk hattat Aydın Kızılyar'a önceden Kur'an yazmak oldukça zor geliyormuş. Ancak proje kapsamında 29. cüzü yazmaya başlayınca Cenab-ı Hakk'ın kendisine bir kolaylık sağladığını söylüyor. Kızılyar "Dünyaca ünlü hattatların yazdığı Kur'an'da bir cüzünün bulunmasından dolayı çok mutluyum." diyor.