Sahur ve iftarda neler yemeli, özellikle nelerden kaçınmalıyız? Daha rahat ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için dikkat etmemiz gerekenler neler? Samanyolu Haber'e konuşan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Canan Efendigil Karatay, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.
Sahurun çok önemli bir öğün olduğunu belirten Karatay, sahurda özellikle sağlıklı yağ alınması gerektiğini, 'Yağ yemeyin' uyarısının neden yapıldığını bir türlü anlamadığını ifade etti. Zeytinyağı, tereyağı ve omega 3'ü bolca tüketmemiz gerektiğini ve bu besinlerin verdiği enerjinin gün boyu devam edeceğini söyleyen Karatay soframızda olması gerekenleri şöyle sıraladı: "2 yumurta bol tereyağında ya da omlet veya menemen, 9-10 zeytin, ekmek yerine ramazan pidesi ama pide bol tereyağı veya zeytinyağı ile birlikte yenilmeli. Çay istediğimiz kadar içebiliriz ancak şekersiz olacak. Peynirin yanında bol bol ceviz, fındık, fıstık tüketilebilir. Bir de çorba içilebilir."
Çok şekerli ve asitli içeceklerden, hazır meyve sularından, reçel, bal, pekmez, poğaça, simit gibi besinlerin Ramazan'da tüketilmemesini tavsiye eden Karatay, bunların çokça susatacağını vurguladı.
İftar menüsünde neler tüketebileceğimize de değinen Karatay, "Ana menüde et, tencere yemeği, kuzu eti, anadolu yemekleri, içli köfte yenilebilir. Kızartma, şeker kansorejendir. Bunlardan uzak durulmalı. Pastırmalı kuru fasülye, sebzeli fırın köftesi, piyaz.. Piyaz en sağlıklı yemeklerden biridir. Bütün bu yemeklerin yanında ekmek yerine birazcık pide de yenilebilir." Şeklinde konuştu.