Türkler artık kutsal topraklara daha genç gidiyor

Kutsal topraklara gitmek için 'emekli olmayı bekleyen' Türkler, artık daha genç yaşlarda hac ve umre ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, 1990'lı yıllarda umre ve hac için Suudi Arabistan'a gidenlerin yaş ortalaması 65 iken, son yıllarda bu rakam 53'e kadar geriledi. Geçmiş yıllarda ellerinde bastonları veya birilerine tutunarak dolaşan Türklerin yerini daha genç ve eğitimli insanlar aldı. Diyanet'in verilerine göre, Türki-ye'den kutsal topraklara giden insanların yaş ortalaması 1990'lı yıllarda 65 iken son yıllarda 53'e düştü. 2009 yılında Türkiye'den 180 bin kişi umre, 100 bin kişi de hac için kutsal topraklara gitti. Yılın ilk 8 aylık bölümünde Türkiye'den 230 bin kişi umre için kutsal topraklara ulaştı. Bu insanların yaş ortalaması 50. 1990'lı yıllarda umre ve hac için kutsal topraklara gidenlerin yüzde 45'inin kadın, yüzde 55'inin erkek olduğunu hatırlatan Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, bu oranın tersine döndüğünü ve yüzde 55'inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti. Hac ve umreye gelenlerin yaş ortalamasının gençlere doğru kaydığının gözlemlendiğini belirten 1. Bölge Bursa Umre Kafilesi Başkanı, Bursa Müftülüğü Vaizi Dr. Selim Arık, "Yaşlı insanlar burada birçok sıkıntı yaşıyor. Kaybolmalar, sıcaklara bağlı ölümler oluyor. Gözlemlerimize göre Türkiye'den gelen insanların yaş ortalaması 50'den aşağıya düştü. Bu da bizi sevindiriyor." dedi. Allah'ın yaşlı insanların ibadetini sevdiğini, ancak bunun yanında ibadet eden gençleri daha çok sevdiğini beyan ettiğine dikkat çeken Dr. Selim Arık, Mekke ve Medine'nin 50 dereceye varan sıcaklıklarının da yaşlıların işini zorlaştırdığını söyledi.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3