Ramazan manevi hayatı onarma adına bir fırsat

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan ayının manevi hayatı onarma ve sağlam temeller üzerinde inşa etme adına büyük bir imkan olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet Aylık Dergi'nin son sayısındaki baş yazısında, 'Öz denetim ve Ramazan' konusunu işledi. Günümüzde teknolojik gelişmelerin sunduğu imkanlarla bütün dünyada büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Bardakoğlu, "İlgimizi ve dikkatimizi cezbeden dış etkenlerin çoğaldığı, dünya meşgalesinin ve koşuşturmasının hayatımızı âdeta ipotek altına alıp bir dakika olsun kendimize vakit ayırmamıza fırsat bırakmadığı bir ortamda Müslümanlar olarak öz denetimimizi yani nefis muhasebemizi de ihmal ettiğimiz aşikardır." dedi. Bardakoğlu, Müslümanlık ve dindarlığın, insanın ötekini değil bizzat kendisini denetime tabi tutması; çevresindeki insanların hatalarını ortaya çıkarmak ve onları yargılayıp derecelendirmek yerine kendi hareket ve davranışlarını denetleyip yanlışlarını düzeltme erdemini göstermesi ile başladığını vurguladı. Ramazan ayının da, bu öz denetim hasletinin tekrar hatırlandığı müstesna bir zaman dilimi olduğunu kaydeden Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Ramazan ayı Kur'an'la buluşarak bilgilerimizi tazeleme ve hikmet penceresinden varoluşu kavrama, oruçla sabır ve şükür eğitimi alma, zekât, infak ve ikramla imkanlarımızı yanı başımızdakilere paylaşma mevsimidir. Ramazan aynı zamanda, öz denetim yaparak bizim durup düşünmemizi, kendimize dönmemizi, geçmişimizle yüzleşmemizi, geleceğimizi tasarlamamızı ve en önemlisi de kendimizi tanımamızı sağlamaktadır. İçinde barındırdığı ibadetler ve hikmet dolu gelenekleri ile ramazan bize, hayatımızın asli çizgisinin ve genel idrak düzeyinin ne olması gerektiği konusunda bir tablo çizmekte, ömrümüzü kısa vadeli gündem maddeleriyle ve sonu gelmez hevesler uğruna boşa harcayıp heba etmememiz gerektiğini hatırlatmaktadır." Ramazan'ın manevi hayatı onarma ve sağlam temeller üzerinde inşa etme adına büyük bir imkan olduğunu belirten Bardakoğlu, "Zaten böyle zaman duraklarının gayesi öz hayatımızda derlenip toparlanmayı ve bilinçlenmeyi, yaptığımız ibadetlerin temel gayesi de Yüce Rabbimizle kopmaz bir bağ ve bağlılık içinde olmayı sağlamak değil mi? Ramazan ayının, hadis-i şeriflerde ifade edildiği şekliyle, bir sonraki ramazana kadar, hata ve günahlar için koruyucu kalkan ve örtü olması da ancak, bu ayda kazandığımız istikameti ve bilinci uzun ömürlü kılmamız, hayatımızın her alanına ve anına taşımamızla mümkün olur." diye konuştu. Ramazan ayının af, bağışlanma ve arınma fırsatı olduğunun altını çizen Bardakoğlu, "Bunun içindir ki Peygamber Efendimiz, ramazana eriştiği halde onun rahmet ve mağfiret ikliminden istifade edemeyenlere, gönül kapılarını bu manevi esintiye ısrarla kapatanlara hayret etmekte ve acımaktadır." dedi. CİHAN
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3