Ramazan'da sporu bırakmayın
Uzmanlar, ramazan boyunca spor yapmaya devam edilmeli mi sorusunun cevabını verdi?..
Ramazan'ın yaza denk gelmesi nedeniyle açlık süresinin uzaması, yüksek hava sıcaklığı ve nem vücudun oruçtan etkilenmesini artırıyor. Buna rağmen Ramazan süresince daha önce yapılan egzersizlere, fiziksel aktivitelere devam etmenin sakıncalı olmadığı bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gür, Ramazan'da hangi spor dalıyla uğraşılırsa uğraşılsın ciddi mineral ve su kayıpları yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Gür, "Aslında oruç tutulmayan dönemle karşılaştırılınca oruç tutulan dönemde egzersizde oluşan bu kayıpların miktarı açısından ciddi bir farklılık yoktur. Tek ve önemli farklılık oruç tutulan dönemde bu kayıpların hemen yerine konma şansının olmamasıdır. Bu da vücudun zayıf düşmesine neden olabilir. Dolayısı ile oruç tutanların spor için günün serin saatlerini tercih etmeleri gerekir." dedi.
İftar öncesi veya iftarı takip eden saatlerde yapılacak yürüyüşlerin sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hakan Gür, bu dönemlerde yapılacak sporun ardından su içilip, yemek yenilebileceği için aç karına egzersiz yapmanın olumsuz etkilerinin en az hissedileceğini dile getirdi. İftar yemeğinin ardından aktivite yapılacak ise fazla yağlı, sindirimi zor besinlerin tercih edilmemesini tavsiye eden Gür şöyle devam etti: "Spor için yemeğin üstünden 1- 2 saat geçmesi beklenilmelidir. Aktiviteyi takiben de tekrar hafif şeyler yenilebilir. İftar öğünün ara öğün ile bölünmesi, hem iftarı takiben yapılan egzersizde oluşabilecek olası olumsuzlukları engeller hem de metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal olur."
Ramazan'dan önce düzenli spor yapanların bunu bırakması durumunda genel fizik kondisyonda yüzde 30'a varan kayıpların ortaya çıktığını savunan Prof. Dr. Gür, bu açığın kapatılması için en az 5- 6 haftalık bir sürece ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Bu nedenle Ramazan süresince spor alışkanlıklarının devam ettirmekte fayda olduğunu vurgulayan Gür, oruç ve egzersiz konusunda yapılan kısıtlı sayıdaki bilimsel çalışmaların sonuçlarının dayanıklılık performansı ile ilgili bazı çelişkili sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.
Oruç tutanlarda özellikle günün ilerleyen saatlerinde kan şekerindeki düşüş olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Gür, şunları kaydetti: "Günün ilerleyen saatlerinde yapılacak antrenmanların içeriğinde bu tip özellikleri/yetenekleri ön planda tutan çalışmaları kaldırmak veya olabildiğince azaltmak antrenman verimi açısından önemlidir. Ayrıca bu durumun sportif yaralanma riskini de artıracağını da göz ardı etmemek gerekir.
Tansiyon, kalp sorunu, şeker hastalığı, ishal, kusma gibi hastalıkları olanların oruç tutması veya oruçluyken egzersiz yapması ölüme kadar götüren sağlık sorunlarına neden olabilir. Oruçluyken aktivite sırasında baş dönmesi, baygınlık hissi, halsizlik, ciddi baş ağrısı gibi şikayetler oluştuğunda egzersiz kesilmeli serin bir ortama geçip istirahat edilmeli ve şikayetler gerilemiyor ise oruç bozulup sıvı, mineral, karbonhidrat alınmalı.
CİHAN