Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Diyet Uzmanı Figen Esen, Ramazan ayında kişilerin yaş, boy, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre alması gereken enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyacının değişmediğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
SAHUR’A MUTLAKA KALKIN
Sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Esen, "Oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenmenin mümkün olabilmesi için özellikle sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek 17 saat olan açlığı 21-22 saate çıkaracağı için açlık, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır." diye konuştu.
SAHURDA SÜT, YOĞURT, PEYNİR VE YUMURTA TÜKETİN
Sahurda tüketilen yiyeceklerin ağır yemeklerden olmaması gerektiğine değinen Esen, "Ağır yemekler, hazımsızlığa ve ayrıca gece metabolizma yavaşladığı için de kilo almaya sebep olacaktır. Bu sebeple sahura mutlaka kalkılarak süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir." ifadelerini kullandı.