Gözleri görmüyor elleri İlahî Kelam'ı arıyor
Gaziantep Şehitkâmil Müftülüğü ve Türkiye Görme Engelliler Derneği'nin işbirliğiyle görme engelliler için Kur'an kursu açıldı. Farklı illerden gelen 68 görme engelli, bu kursta hem Ramazan'ı en iyi şekilde değerlendiriyor hem de İlahî Kelam'ı öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Kursiyerlerden 25'i ilk defa Kur'an'la tanıştı.
Onların hepsi görme engelli. İçlerine 17 yaşında olan da var, 35 yaşında olan da. Kimi Adana'dan, kimi Adıyaman'dan kimi de bir başka ilden Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için Gaziantep'e gelir. Braille ismi verilen kabartma yazı tekniğiyle, zor olanı gerçekleştirip Kur'an-ı Kerim'i hem öğrenmek hem de hatmetmek için var güçleriyle çalışıyorlar. Şehitkâmil Müftülüğü ve Türkiye Görme Engelliler Derneği Gaziantep Şubesi işbirliğiyle açılan Kur'an kursunda Ramazan'ı en iyi şekilde değerlendiriyor ve İlahi Kelam'ı öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
Gaziantep'te Kur'an öğretimiyle ilgili örnek bir çalışmaya imza atıldı. Şehitkâmil Müftülüğü ve Türkiye Görme Engelliler Derneği'nin işbirliğinde görme engelliler için Kur'an kursu açıldı. GAP Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda çeşitli illerden de katılımın sağlandığı ve 22'si bayan olmak üzere toplam 68 görme engellinin katıldığı Kur'an kursuna İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şehitkâmil Kaymakamlığı ve belediye büyük oranda destek oldu. Kursiyerlerden 25'i ilk defa Kur'an'la tanışırken, Kur'an'ı bilen veya unutanlar da bilgilerini pekiştirme imkânı buldu. Kurs süresi boyunca, görme engelli kursiyerler, İlahi Kelam'ı tecvit kurallarıyla öğrenmenin yanı sıra çeşitli sosyal etkinliklerle de kendilerini geliştirme imkânı buldu.
Gaziantep Müftüsü Ahmet Bulut, görme engellilerin Kur'an öğrenmesinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Her Müslüman'ın kendi kitabıyla tanışması hem moral hem İlahi sığınak oluyor. Görme engelli kardeşlerimizin de azim ve iradeleri, Allah'ın kitabını öğrendiklerinde daha da güçlü oluyor." ifadelerini kullanıyor. Şehitkâmil Müftüsü Sabri Kütükçü de ilk zamanlarda kursun açılmasında başarılı olup olamayacakları yönünde bir çekincelerinin bulunduğunu vurgulayarak, "Arkadaşlarımıza mahcup olup isteklerini yerine getiremeyeceğimizi düşündük. O kadar güzel adapte oldular ki, gören insanları bir araya zor getirirken, onların organize olma yeteneklerine de hayran kaldık." şeklinde konuşuyor. Kursiyerlerden Murat Aydın, Kur'an-ı Kerim'i kısa sürede okumayı öğrendiğini belirtiyor. Adıyaman'ın Kâhta ilçesinden gelen Mukaddes Reyhan da "Kabartma harflerle öğrenmek normal yazıya göre zor ama ben çok zorlanmadım. Şimdi tecvit kurallarını da öğrenip Kur'an-ı Kerim'i daha güzel okuyacağız." diyor.
Öğrencilere Kur'an öğretimi için nasıl bir yol izlendi?
Projenin koordinatörlüğünü yürüten GAP Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nun din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Muammer Özbey, başarılı bir kurs süreci yaşadıklarını aktararak, Kur'an öğretiminde izledikleri yolu şu şekilde anlattı: "Öncelikle kabartma yazıyı bilen arkadaşlarımıza Arap alfabesini ve harekeleri öğrettik. Peşinden Kur'an-ı Kerim'de kullanılması gereken birtakım bilgileri kavrattık. Arkasından kelime ve cümle örnekleri tespit ettik. Kelimeleri vurgulayarak da öğretimi gerçekleştirdik. Bununla beraber, tecvit kurallarını uygulamalı bir şekilde öğretip pratikleştirme ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yolunu takip ediyoruz."
ZAMAN