Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 12 bin öğrenciye göre planlanan üniversitenin 63 bin öğrenciye eğitim verirken plansız şekilde büyüdüğünü söyledi.
Prof. Dr. Yusuf Ulcay, rektör yardımcıları Prof. Dr. Eray Alper, Prof. Dr. Mehmet Yüce ve Genel Sekreter Doç. Dr. İsmail Sağlam ile birlikte öğrenci topluluklarının konuğu oldu. Çamlık Yemekhanesi'nde düzenlenen 170 öğrenci topluluğundan temsilcilerin bulunduğu yemekte Ulcay, hem üniversitenin gelecek planlarını paylaştı hem de öğrencilerden gelen soruları cevapladı.
Göreve geldikleri ilk günden itibaren Uludağ Üniversitesi'ne yeni bir kurumsal kimlik kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Ulcay, üniversitenin gelecek 25 yılını planladıklarını söyledi. Bu kapsamda detaylı bir proje çalışması yürüttüklerini belirten Ulcay, "Üniversitenin 25 yıllık planlarını hazırlatıyoruz. İki farklı firma bu konuya çalışıyor. Sizler 25 yıl sonra okulda öğrenci olmayacaksınız ancak okulu ziyaret edip yapılanları görebileceksiniz. Bu kampüsün içerisindeki tüm yatırımları planlamamız gerekiyor. Bu üniversite 12 bin öğrenci için planlandı. Hastane de 500 yatak için planlandı. Bugün 63 bin fiili okuyan öğrenci, hastanede de binin üzerinde yatak oldu. Zamanla büyüyen üniversitenin plansız yeni yatırımları oldu. İşte biz geleceğe dönük bir plan yapamazsak ileride çok daha hantal bir üniversite yapısı ortaya çıkacak. Gelişmiş ülkelerin kampüsünde hem plan hem de yapıların ortak dili olur. Bizde ise her biri farklı yapılmış. Kimseyi suçlamıyoruz. Ancak ortak bir dil hiç olmamış. İşte biz bu eksikliğin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Üniversiteyi günlük minimum 50 bin kişinin gelip gittiği büyük bir kent merkezine benzeten Rektör Ulcay, bu yoğun nüfusun günlük ihtiyaçlarını karşılayacak ve gelecekte sıkıntı yaşatmayacak bir planlama yaptıklarını vurguladı. Ulcay şöyle konuştu: "17 bin dönüm kampüs alanı olan bir üniversitede her türlü etkinlik yapılabilir. Bizim dışarıya gitme ihtiyacımızın olmaması gerekiyor. Ancak bunu da planlayarak yapmak gerekiyor. Nerede eksik varsa hemen yapalım, edelim gibi düşünceler bu üniversiteyi çözüme kavuşturmaz. Genel bir strateji belirlenir ve ona göre gelecek planı yapılır. Biz ilk önce binaların deprem analizini çıkardık. İki binanın hemen yıkılmasına karar verdik. Biri eski fen edebiyat fakültesi, diğeri spor bilimleri fakültesi. Ziraat Fakültesi'nin de iki binası çıkacak analize göre ya yıkılacak ya da tadilatı yapılacak. Ancak bunun dışında yeni binalar da yapılacak. İşte o zaman çok daha modern ve öğrenciye hitap eden yeni bir Uludağ Üniversitesi ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
CİHAN