Renault ve Tofaş'tan 47 çalışana 'işçilere öncülük' soruşturması

Renault ve Tofaş'tan 47 çalışana 'işçilere öncülük' soruşturması

Bursa'da Renault ve Tofaş'taki iş bırakma eylemlerine öncülük ettikleri iddia edilen 47 işçi savcılığa çağrıldı. İşçilerin sözcü olarak seçtikleri Renault'tan 30, Tofaş'tan ise 17 işçi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 117. ve 119. maddesi kapsamında 'şüpheli' olarak cumhuriyet savcılarına ifade verecek.

Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemleri 7'inci günü geride bıraktı. Günlük ortalama bin 200'er aracın üretildiği Tofaş ve Renault'ta üretim kaybının yaklaşık 15 bin araç seviyesinde olduğu belirtiliyor. İşveren temsilcileri, işçilerle görüşmelerini sürdürürken, işveren avukatlarınca yapılan şikayet üzerine eyleme öncülük ettiği iddia edilen Renault'tan 30, Tofaş'tan 17 olmak üzere toplam 47 işçiye Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca dün akşam saatlerinde tebligat gönderildi. Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren bireysel olarak adliyeye gelen işçiler, 'Şüpheli' olarak savcılara ifade vermeye başladı.

18 yıldır Renault'ta çalıştığını belirten Savaş Çakır, kendisine yöneltilen suçlamayı şöyle özetledi: "TCK'nın 117/4 cebir veya tehdit kullanarak işçi veya işvereni, ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. 'Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarının birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır' şeklindeki TCK 119/1.c maddesi kapsamında ifade vermeye çağrıldım."

PROVOKASYONLARA İZİN VERMEDİK; SADECE HAKKIMIZI ARIYORUZ

Kendisine yöneltilen suçları işlemediğini belirten Savaş Çakır, şunları kaydetti: "Bu suçları işlemedim, ben 18 yıldır Oyak Renault'ta çalışıyorum. Eylemi yapmamızdaki tek amaç; Türk Metal Sendikası'nın ilk günde arkadaşlarımıza saldırması ve sonrasında olayların büyümesi. Fabrikadan 30 kişiyi çağırdılar. Türk Metal Sendikası taraftarları, bize saldırdılar. Bu hukuki süreç, olaylarla ilgili şikayette bulunduk. Şüpheli olarak çağrıldım, yani suçlu olarak çağrıldım. Ne söyleyeyim; Allah büyük. Allah var gam yok. Herkes hakkını istiyor. 2014-2016 arasında Robert Bosch'ta yapılan sözleşmede Türk Metal Sendikası'nca alınan yüksek zam. Madem 110 bin kişiyiz, 110 bin kişi arasında Robert Bosch'a ayrı bir ücret bize ayrı biz ücret ödenmesine kızıyoruz. Sadece 110 bin personelin sadece Bosch'a sağlanan imtiyazdan muzdaribiz. Cumartesi günü akşamı girdim fabrikaya, raporluydum, arkadaşlar da aralarında sözcü seçiyorlar. Sözcü seçtikleri için, 30 kişiden birisi de biz olduk. Ne sağcılar ne solculara izin vermedik. Provokatör grupların aramıza girmesi halinde onları biz dışlarız. Kimse farklı bir şey aramasın."

Tofaş işçilerinden Zeki Kırlak ise şunları anlattı: "Savcının yanına gittiğimizde neyle itham ettiğine bakacağız. Tebligat geldi. Görüşlerimize başvurmak üzere davet var. İfadeye çağrılan Tofaş'tan 17 kişi var. Bizim eylemimiz sürüyor. Arkadaşlarımız bağımsız işçiler olarak işverenden taleplerini alıncaya kadar gitmekte ısrarlı." Bireysel olarak adliyeye gelen işçiler iki ayrı savcıya ifade verecek. CİHAN
<< Önceki Haber Renault ve Tofaş'tan 47 çalışana 'işçilere öncülük'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER