Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs'ta dönüşümlü başkanlığın adil çözüm olmayacağını ancak federal devletin yetki kullanım şekline karar verilmeden dikkate alınması gereken birçok parametre bulunduğunu söyledi. Rum bakan, bu çerçevede Kıbrıs sorunu çözülmeden de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kabul edilemeyeceğini savundu.
Kasulidis Rum Simerini gazetesine verdiği mülakatta, 'Dönüşümlü başkanlık adil olur mu?' sorusuna karşılık "Tek bir toplum tarafından yapılacak seçimle dönüşümlü başkanlık, adil çözüm değildir. Bunun ötesinde herhangi bir toplumdan herhangi bir vatandaşın devlet başkanını seçme hakkından mahrum edilmesi de çözüm değil." dedi.
"MÜDAHALESİZ İLERLİYORLAR"
Habere göre, Kasulidis, etnik azınlıklar barındıran bütün devletlerin, Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde çözüm bulunması çabalarını desteklediğini belirtti. Amerika ve İngiltere gibi büyük güçlerin çözüme ilgi göstermelerinin Rum halkı tarafından kuşkuyla karşılandığı hatırlatılarak, bu ülkelerin jeopolitik çıkarlarının bu sefer Rumların milli hedef ve talepleriyle örtüşüp örtüşmediğinin sorulmasına karşılık Kasulidis "Hayır" cevabını verdi.
"ÇÖZÜMÜN BİRİNCİL HUKUK OLMASINI KABUL EDEMEYİZ"
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Brüksel ziyareti sırasında, Birincil Hukuk temelinde çözümden; Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin de sıklıkla, Avrupa müktesebatına dayanan çözümden söz ettiği hatırlatılarak bu iki yaklaşımın örtüşüp örtüşmediği sorulan Kasulidis "Bu iki yaklaşım kesinlikle örtüşmüyor. AB'nin, çözümün Birincil Hukuk olmasını isteyeceğinden kuşkuluyum. Her halükarda en azından bizim taraf böyle bir şeyi kabul edemez." dedi.
KKTC, Rumlarla yapacağı anlaşmanın AB tarafından 'birincil hukuk' olarak kabul edilmesini ve AB içindeki diğer kural ve tüzüklerin bu anlaşmayı geçersiz kılamayacak olmasını istiyor.
"KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TÜRKİYE AB'YE KABUL EDİLEMEZ"
Kasulidis'e Türkiye'nin AB'ye muhtemel üyeliğinin Güney Kıbrıs ve AB'nin çıkarına olup olmayacağı da soruldu. Sözlerine "Bu çok büyük konu" diyerek başlayan Yoannis Kasulidis şöyle devam etti:
"Devletlerin kamuoyuna açıklamadıkları tezlerini bilmeme rağmen AB açısından, Türkiye'nin üyeliği sadece Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olmayacak. Bazı devletlerin Türkiye'nin üyeliği ihtimaline karşı olmasının, Türkiye'nin müktesebatın belirli alanlarına uyumuyla ilgili başka konularla alakası var. Ancak açıktır ki Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye AB'ye kabul edilemez." CİHAN