Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Türkiye'den Suriye'ye geçen Rus vatandaşlarının önlenmesi konusunda Türkiye ve Rusya arasında tam bir işbirliği bulunmadığını söyledi. Bu yüzden tutuklanan Rus vatandaşları ile ilgili bir istatistik tutamadıklarını söyleyen Karlov, "Çoğu zaman IŞİD'e katılacağı şüphesiyle sınırdışı edilen Rusya vatandaşları, Rusya'dan değil, bizim diplomatik ilişkilerimizin bulunmadığı Gürcistan veya Ukrayna gibi ülkelerden oluyor. Eğer yakalananlar bu ülkelere gönderilirse onların tutuklanmalarına yönelik adım atma ihtimalimiz neredeyse sıfıra düşüyor." diye konuştu.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a RIA Novosti ajansına verdiği röportajda, Türkiye sınırından geçerek IŞİD'e katılmak isteyen Rus vatandaşlarına ilişkin bir soru da yöneltildi.
Rusya Büyükelçisi, Türkiye'nin IŞİD tarafından kontrol edilen sınırdan en fazla yabancı militanın geçtiği ülke olduğunu söyledi. Bu geçişin önlenmesi için Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin yetersiz olduğunu söyleyen Andrey Karlov, "Rus vatandaşı olan yabancıların tutuklandığını biz genellikle medyadan öğreniyoruz. Türkiye bizimle tam bir işbirliği yapmadığı için, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'e katılmak üzere giderken yakalanan Rus vatandaşlarının sayısı konusunda bir istatistik tutamıyoruz. Sadece Türkiye İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıkladığı rakamları verebilirim. Ona göre Türkiye'de 2015 yılında 89 farklı ülkeden 2 bin 783 yabancı yakalandı. Türk medyası bunlardan 100'ünün Rus vatandaşı olduğunu yazdı. Sanırım bu rakam aşağı yukarı doğru." dedi.
IŞİD'e katılacağı şüphesiyle bir Rus vatandaşı yakalandığına dair mesaj almanın önemli olmadığını; aksine onun akıbetinin ne olduğunu öğrenmenin önemli olduğunu belirten Rusya'nın Ankara Büyükelçisi, "Çoğu zaman IŞİD'e katılacağı şüphesiyle sınırdışı edilen Rusya vatandaşları, Rusya'dan değil, bizim diplomatik ilişkilerimizin bulunmadığı Gürcistan veya gergin olduğumuz Ukrayna gibi ülkelerden oluyor. Eğer yakalananlar bu ülkelere gönderilirse onların tutuklanmalarına yönelik adım atma ihtimalimiz neredeyse sıfıra düşüyor." diye ekledi.
Bu kişilerin bu ülkelere sınırdışı edilmelerinin, şüphelilerin kendi talebiyle gerçekleştiğini söyleyen Rusya Büyükelçisi Karlov, "Eğer bir kişinin IŞİD'e katılmasından şüphe ediliyorsa ve Rusya'ya dönmek istemiyorsa, bu onun bir IŞİD üyesi olduğu veya IŞİD'e katılmak istediğine dair yeni bir delildir. IŞİD ile bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanan veya hapis cezası alan bir tane Rus vatandaşı bilmiyorum. Türk hapishanelerinde birkaç Rus vatandaşı var; ama onlar da terörle ilgisi olmayan suçlardan dolayı hüküm giymişlerdir." ifadelerini kullandı.
CİHAN