Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Komiseri Konstantin Dolgov, Türkiye'de medyanın "otoritelerin giderek artan baskısı altında olduğunu" söyledi. Gazetecilere yönelik yargılama ve tutuklamaların devam ettiğini belirten Rus diplomat, "Medyanın ifade özgürlüğü ve faaliyetleri Türk otoritelerinin büyüyen baskısı altında." diye konuştu.
Rus TASS ajansına konuşan Konstantin Dolgov, "İnsan hakları eylemcileri, insan haklarının aşikar bir şekilde ihlal edildiği bu yıldırma ve atmosferini not ediyorlar. Özellikle gazetecilerin, hükümeti ve Cumhurbaşkanını eleştirdiği için tutuklandığı veya yargılandığı yeni hadiseler yaşanıyor olmasından endişeliler." dedi.
İnsan Hakları Komiseri, "Türkiye'nin ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'ne göre 2015 yılında 7 medya kuruluşuna karşı farklı bahanelerle soruşturmalar başlatıldı. Toplamda 156 gazeteci gözaltına alındı, 32'si tutuklandı. 2015'te 774 gazeteci siyasi sebeplerden dolayı kovuldu ve 238'i hakkında hukuki süreç başlatıldı." diye kaydetti.
Tartışmalı davalardan birinin de Can Dündar ve Erdem Gül'ün Türkiye'den Suriye'ye silah sevkiyatına ilişkin haberden dolayı yargılandıkları dava olduğunu söyleyen Dolgov, "İnsan hakları eylemcileri, Türk hükümetinin bir mahkeme kararı olmadan herhangi bir İnternet sitesine erişimi engelleme pratiğinden ve bu pratiğin sıkça kullanılmasından endişeliler." şeklinde konuştu. Bu sitelerin engellenme gerekçelerine ilişkin listenin de anlamsızca büyüdüğünü savundu.
Türkiye'de akademisyenlere yönelik de bir gözaltı süreci yaşandığını belirten Rus diplomat, "İnsan hakları eylemcileri, Türk otoritelerinin bu tedbirlerinin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın akademisyenlerin eylemlerini terörist eylemleri ile bir tutan sözlerinin, potansiyel olarak hükümeti eleştirmeye kalkan herkesi hedef alan bir baskı temeli oluşturduğunu söylüyor." ifadelerini kullandı.
Konstantin Doglov, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın da benzer endişelerini dile getirdiğini aktardı.
CİHAN