Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Türkiye'nin Irak ve Suriye'de kara operasyonu yapması durumunda, bölgedeki gerilimi tırmandıracağını söyledi. Brüksel'de Rusya'nın Ortadoğu'daki dış politikasının görüşüldüğü bir toplantıda konuşan Çijov, Rusya'nın Suriye'deki varlığı, Cenevre görüşmeleri ve Kürtlerin konumu, Esed'in akıbeti, IŞİD ve İsrail-Filistin çatışması hakkında görüşlerini paylaştı.
Brüksel'de düzenlenen 'Rusya'nın Ortadoğu'daki Rolü' adlı yuvarlak masa toplantısında konuşan Rus diplomat Çijov, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta olası bir kara operasyonunun "yanlış bir karar olacağını" söyledi. Türkiye bir kara operasyonu kararı almışsa bunun bölgedeki duruma zarar vereceği uyarısında bulunan Çijov, "Ankara'dan Irak ve Suriye'de bir kara operasyonu başlayacağına dair açıklamalar oldu. Bu bölgedeki genel duruma zarar verir ve gerilimi tırmandırır. Bu açıklamaların gerçekleşmemesini umuyorum." dedi.
KÜRTLERİN CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDEKİ ROLÜ ÖNEMLİ
Kürtlerin hem Cenevre görüşmelerinde hem de Suriye barış sürecindeki rolünün çok önemli olduğunu belirten Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi, "Eğer Irak ve Suriye'ye tek bir devlet olarak tutma görevinden bahsediyorsak, bu Kürtler olmadan neredeyse imkansız olacaktır. İşte bu yüzden hem Rusya hem de ABD - bunu ben ekliyorum bu arada - sürekli olarak onların katılması çağrısı yapmıştır." diye konuştu.
TÜRKİYE'YE ÜSTÜ KAPALI GÖNDERME
Rus diplomat ayrıca üstü kapalı olarak "Suriye Destek Grubu'na üye diğer ülkeler var, birini özellikle söylemek lazım, kesin bir şekilde onların katılmasına karşı çıkıyor." dedi. Ancak hangi ülke olduğu konusunda isim vermedi. Ardından da "Sanırım bunun nedeni, kimseyle paylaşmayı tercih etmedikleri kendi ulusal gündemlerinde yatıyor." diye ekledi.
Kürtlerin Cenevre'de temsil edilmesinin önemli olduğunu belirten Vladimir Çijov, "Biz bazı ülkelerin yaptığı gibi Suriye ve Irak'taki Kürtlere doğrudan silah sağlamıyoruz. Rus silahı olarak ne alıyorlarsa Irak merkezi hükümetinden alıyorlar." diye konuştu.
ÜSTÜ KAPALI TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİ
Rus diplomat Çijov, Kürtlerin görüşmelere katılmasına Ankara'nın karşı çıktığını ima ederek "Kürtlerin katılmasını istemeyen ülkeler var. Ben bu ülkelerin birinden bahsetmek istiyorum. Ama isim vermeyeceğim. Bence bunun nedeni, bu ülkelerin kendi ulusal gündemlerinde yatıyor. Ki onlar bunu başkalarıyla paylaşmamayı tercih ediyor" ifadelerini kullandı.
ESED'İN AKIBETİNE SURİYE HALKI KARAR VERMELİ
Vladimir Çijov, konuşmasında Suriye görüşmelerinde Beşşar Esed'in bir ön şart olarak öne sürülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya'nın, Esed'in akıbeti konusundaki duruşunun ABD ve Avrupa ülkeleri ile Suriye muhalefetinin büyük kısmından farklı olduğunu belirten Rus diplomat, Cenevre görüşmelerinin gerçekleştirilmesine yönelik kararın, Suriye'deki krizin bu seviyeye gelmesinden çok önce 30 Ocak 2012'de kabul edildiğini hatırlattı.
Çijov, "Duruşumuzu tekrar tekrar yinelemeye gerek yık: Suriye'nin ve Suriye'nin liderinin kaderinin o ülkenin halkı tarafından karar verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Resmi belgelerde yer aldığından bahsettiğim ifade de bu şekildedir, hem Cenevre bildirisinde hem de Güvenlik Konseyi kararında. Başkan Esed sürekli olarak kendisinin muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu söylemiştir. İkincisi; seçimler de dahil olmak üzere demokratik prosedürler, Suriye halkının tercihini ortaya koymasını sağlayacaktır." dedi.
IŞİD TÜM İNSANLIĞIN DÜŞMANIDIR
Rusya'nın Suriye'deki varlığına ilişkin eleştirileri de reddeden Rus diplomat, IŞİD'in bütün insanlığın düşmanı olduğunu vurguladı. Rusya'nın Suriye'de yanlış hedeflere saldırdığı iddiaları sorulan Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi, "Rusya Savunma Bakanlığı bu konuda kesinlikle şeffaf ve operasyonlar hakkında günlük olarak bilgilendirme yapıyor, gazetecilere bölgeye geziler düzenliyor. Bu yüzden gerçekler üzerine konuşulmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Rus diplomat Çijov, "IŞİD bütün insanlığın düşmanıdır ve ona öyle davranılmalıdır. İslam ile bağlantısı varmış gibi oluşturduğu illüzyon mutlaka dağıtılmalıdır." diye ekledi.
Rusya ve BDT ülkelerinden IŞİD'e katılanların sayısının 5 ila 6 bin civarında tahmin edildiğinin altını çizen Rus yetkili, "Bu da bu konuyu bizim ülkemiz için daha hassas hale getiriyor." ifadelerini kullandı.
İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI UNUTULMAMALI
Konuşmasında İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Rus diplomat, "Bölgedeki diğer tehlikeli olayların yanında İsrail-Filistin çatışması da unutulmamalı. Terör tehditleri, dini aşırılık ve Ortadoğu'daki radikalleşme, İsrail'in güvenlik ve Filistin'e bir devlet sağlayacak iki devletli çözüm aramayı daha da önemli kılıyor. İki devletin birlikte var olduğu bir karara odaklanmalıyız, hem iki ülkede barışçıl bir gelecek için hem de bölgede daha iyi bir ortam için." dedi.
CİHAN