Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Rusların, elektrik fiyatlarında maliyeti düşürmek için Rumlara sunduğu 'nükleer proje' tepki topladı.
Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Rus nükleer enerji şirketi 'Rosatom'un, Rum Enerji Bakanlığı'na, Kıbrıs'ta elektrik üretiminde nükleer enerjiden istifade edilmesiyle ilgili bir program sunması ve bu yöndeki ikna çabaları Kıbrıs Türk tarafında tepki ile karşılandı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan eski başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Rusların böyle bir girişimde bulunmasını düşünmenin bile korkutucu olduğunu belirterek böyle bir durumun 'cinayet' olacağı inancında olduğunu kaydetti. Soyer, "Nükleer santralin elektrik maliyeterini düşüreceği doğru ancak bu hiçbir zaman böyle bir riski, potansiyeli ve ağır bir maliyeti yüklenmeyi gerektirmez. Onun yerine adanın etrafında bulunan gazı kullanmaya bakılmalıdır." dedi
Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı da konu ile ilgili açıklamasında Rumların da kendilerine sunulan bu teklifi kabul edeceğini sanmadığını aktardı. Bakırcı, "Zaten etmemeleri gerekiyor. Nükleer santraller olmaması gereken bir enerji kaynağı, çünkü herhangi bir hata ya da bir doğal afet sonucunda insanoğlunun başına ne getirebileceğini daha önce yaşanan örneklerde gördük." şeklinde konuştu.
KKTC Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ise söz konusu durumun akla, mantığa ve ekonomik sisteme uymayacak bir iş olduğuna dikkat çekti. Güney'de de nükleer santrale karşı büyük tepkiler olduğuna işaret eden Sahir şöyle dedi: "Bunu Türkiye'deki Akkuyu Nükler Santrali'nin durdurulmaması içi yapılan bir girişim olarak da görebilmek mümkün... Ruslar orada yaptıkları santrali meşrulaştırmak için böyle bir yola başvurmuş olabilirler."
FERDİ SABİT SOYER: CİNAYET OLUR
Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Rus nükleer enerji şirketi 'Rosatom'un, önceki gün Rum Enerji Bakanlığı'na, Kıbrıs'ta elektrik üretiminde nükleer enerjiden istifade edilmesiyle ilgili bir program sunması Kuzey'de tepki topladı. Güney Kıbrıs'a Ruslar tarafından sunulan bu proje hakkında açıklama yapan Eski Başbakanlardan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, böyle bir girişimde bulunulmasının düşünmek dahi korkutucu olduğunu belirterek, bunun bir cinayet olacağı inancında olduğunu aktardı.
"NÜKLEER DEĞİL DOĞALGAZI KULLANMAYA BAKMALI"
Nükleer santrallerin enerji maliyetlerinin düşürdüğünün doğru olduğunu ancak bunun hiçbir zaman böyle bir riski, potansiyeli ve ağır bir maliyeti yüklenmeyi gerektirmeyeceğine vurgu yapan Soyer, "Bizde onun yerine adanın etrafında bulunan gazı kullanmaya bakılmalıdır. Bu gazı iki toplumun menfaatine çıkarıp enerji üretiminde kullanalım. Bunun maliyetleri son derece daha düşüreceği aşikardır." açıklamalarında bulundu.
"RUSLAR FARKLI AMAÇ GÜDÜYOR"
Rusların böyle bir projeyi gündeme getirmelerinde farklı bir amaç güttüklerini ifade eden Soyer, Bu yönde gündeme gelinmesinin Rus şirketlerinin borsadaki değerlerini yükseltmek amacıyla ortaya atılma ihtimalinin de doğurduğunu kaydetti.
HAMİT BAKIRCI: RUMLAR BÖYLE BİR TEKLİFİ KABUL ETMEZ
Eski Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı da yaptığı açıklamada, Rumların da nükleer santrale karşı olduklarını dolayısıyla böyle bir teklifi kabul etmeyecekleri dile getirdi. Zaten etmemeleri gerektiğine de dikkat çeken Bakırcı, "Nükleer Santraller olmaması gereken bir enerji kaynağı... Çünkü herhangi bir hata ya da bir doğal afet sonucunda insanoğlunun başına ne getirebileceğini gördük. Hem Çernobil de hem de Japonya'da Fukuşima Nükleer sızıntı sonrasında yaşananları çok yakından takip ettik. Japonya bu konuda en hassas teknolojik olarak en iyi konumda... Buna rağmen başlarına gelen felaketi gördük. Dolayısıyla bir kere ben şahsım olarak kesinlikle nükleer santrale karşıyım." diye konuştu.
"DÜŞÜNÜLEN TASARRUF MİKTARI ABARTILI DEĞİL"
Ruslar tarafından sunulan projede şu anda megavat başına yaklaşık 85 Euro olan üretimin nükleer santralin kurulması sonrasında 50 Euro'ya düşmesinin abartılı bir rakam olmadığına işaret eden Bakırcı şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz bizim de son günlerde konuştuğumuz, tartıştığımız bir olay var. Türkiye ile elektrik bağlantısını kablo ile yapmak ve bunun karşılığında da biz doğamızı güneşimizi, rüzgarımızı kullanarak ülkenin gündüz elde edeceği elektriği satmak, gece de diğer enerjiyi Türkiye'den adaya kablo ile taşımak. Zaten böyle bir şey gerçekleştiğinde ki bu sistem Güney ile Kuzey arasında kurulma aşamasındaydı. Enerjiyi zaten o şekilde kullandığımızın yarı fiyatına Türkiye'den temin edebileceğiz. Dolayısıyla buna maddi açıdan baktığınızda nükleer santral kurulması ekonomik bir getirisi olmayacak demektir."
"EN BÜYÜK ÇEVRE FELAKETİNE YOL AÇAR"
Çevre açısından da bakıldığı zamanda nükleer santralin dünyada en büyük çevre felaketlerine insanların ölümüne yol açabilecek bir yöntem olduğunu anlatan Bakırcı "Dolayısıyla ben bunun Güney tarafından da olumlu karşılanacağını düşünmüyorum.
"RUSLARIN FARKLI AMAÇLARI OLABİLİR"
Rusların böyle bir proje ile Kıbrıs'a girme isteğinin altında yatan nedenler daha farklı olabilir. Rumlarla sürekli yakın ilişkiler içerisinde olan Rusların farklı projelerle bu pazara müdahil olma eğilimini gösteriyor. Rusya'nın Akdeniz'deki egemenliğini bir şekilde pekiştirmesi çalışması buradan kopmamak istemesi böyle yollara başvurmasında temel etken olarak gösterilebilir. Onun dışında Kıbrıs'a böyle bir proje ile gelmeleri ekonomik ticari ve diğer açılardan hiç de mantıklı gelmiyor." ifadelerine yer verdi.
"TÜRKİYE'DEN KABLO GETİRİLMESİ DAHA MANTIKLI"
Türkiye'den kablo ile elektrik getirilmesinin bazı çevrelerce tepki ile karşılandığı iddialarına ilişkin de konuşan Bakırcı, "KIB-TEK'in Türkiye'den elektriğin getirilmesine sıcak bakmadığı doğru değil... KIB-TEK Başkanı İsmet Akim kablo ile elektriğin Türkiye'den gelmesine olumlu bakıyor. Ama bunu KIB-TEK üzerinden yapılmasını istiyor. Özelleştirmesini istemiyor. Yoksa Elektrik Kurumu'nun Türkiye'den elektrik getirilmesi konusunda karşıtlığı yok. Sadece kendileri üzerinden yapılmasını ve KIB-TEK'in kendi gücünü kaybetmesini istemiyor." dedi.
"KIB-TEK EĞER KARŞIYSA YAPILAN MANTIKLI DEĞİL"
Daha önce bu yönde açıklamaların yapıldığı hatırlatılan Bakırcı, şu açıklamalarda bulundu:
"Eğer karşıysa da mantıklı değildir. Türkiye zaten elektriği bizden yarı yarıya daha ucuza üretiyor. Biz bu ülkedeki güneşi kullanıp enerji üretip de bunu kendi ülkenizin sanayisinde, evlerinde kullanamıyorsunuz onu bir tarafa bıraktım, bizim burada güneşten elde edeceğimiz enerji gündüz bütün ülkelerin ihtiyacını karşılayacak ve fazlasını üretecek. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye'den elektrik enerjisinin maliyetli olacağı açıklaması mantıklı değildir. Bilinçsel olarak baktığınızda sizin alacağınız ve sokacağınız enerjinin gün sonunda mahsuplaşmasıyla ortaya çıkacak enerji açığının ödenmesi olacak. Bu da zaten şu an bizim ödediğimiz miktarla arasında en az yarı yarıya fark olacaktır."
DOĞAN SAHİR: AKLA VE MANTIĞA SIĞMAZ
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ise yaptığı açıklamada, Rusların bu teklifinin akla, mantığa ve ekonomik sisteme uymadığını söyledi. Böyle bir girişimin Güney'de de büyük tepkiye neden olacağı görüşünde olduğunu ifade eden Sahir, "Güney'de de nükler santrale karşı büyük tepkiler var. Ama bu bir yandan da Türkiye'deki Akkuyu Nükler Santrali'nin durdurulmaması için yapılan bir girişim olarak da görebilmek mümkün... Çünkü oradan çıkarsak nereye gideriz diyen Ruslar böyle bir girişimde bulunuyor olabilirler." diye konuştu.
"ÜLKEMİZİN GELECEĞİ VE DOĞASI ADINA BÜYÜK BİR RİSKTİR"
Nükleer santralin bir ülkede yapılmasına karşı olduklarını defaatle ifade ettiklerine vurgu yapan Sahir şöyle devam etti:
"Ülkemiz adına çok ciddi bir tehdittir. Ülkemizin ekonomik yapısı, geleceği ve doğası adına da büyük bir risktir. Nükleer santrallerin hiçbir kokusu ve ya gözler görülür yanı yok ama şimdi ne zararlı olduğu daha önce yaşanan facialarda açık bir şekilde ortada... Hala daha o facianın yaşandığı yerlerde etkileri sürüyor. Dolayısıyla adada ve adaya yakın yerlerde nükleer santral istemiyoruz. Bu bir sansasyonel bir haberdir. Böyle bir girişim de bulunulursa buna şiddetle karşı çıkacağımızı da bilinmesi gerekiyor.
Çıkarlar da olsa bu işin ne dili ne dini ne milliyeti ne de ırkı var. Bu üzerinde oynanacak bir oyun değildir. Rusların Güneyde'de çok ciddi bir tepki ile karşılaşacakları kesindir."
RUSLARIN GÜNEY'E SUNDUĞU NÜKLEER TEKLİFTE NE VAR?
Rus nükleer enerji şirketi 'Rosatom'un, Rum Enerji Bakanlığı'na sunduğu programda, Kıbrıs'a, elektrik sorununu tamamen çözecek ve akaryakıt ithali bağımlılığını ortadan kaldıracak küçük nükleer santraller inşa edilmesinin ön görüldüğü ifade edildi. Şirket yetkililerinin Rum Enerji Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede, çeşitli devlet dairelerinden gelen katılımcılara, elektrik enerjisi tedarik edilmesiyle ilgili önemli konularda bilgi alma imkanı tanındığı öğrenilirken, şirket temsilcilerinin, nükleer santralden megavat başına, diğer giderler de dahil 50 Euro'ya üretim yapılabileceği teminatını verdiği belirtildi.
85 EURO'DAN 50 EURO'YA DÜŞECEĞİ İDDİA EDİLDİ
Rum Elektrik İdaresi tarafından bugün üretilen elektriğin megavat başına yaklaşık 85 Euro olduğu aktarılırken, Rus yetkililerin, nükleer santralin, herhangi bir kaza durumunda hiçbir risk taşımadığından bahsettiklerini ve katılımcıların bu önde ikna edilmeye çalışıldığı aktarıldı.
"DEPREM, TUSUNAMİ VE KUNDAKLAMAYA DAYANIKLI"
Öte yandan sunumu yapan yetkililerin santralin büyük depremler, tsunami, kundaklama ve hatta bombalı saldırılara bile dayanıklı olduğu konusunda bilgilendirmede bulunurken toplantıda, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bilgilendirme yapıldığı ve Kıbrıs'a kabloyla elektrik getirilebileceğinin ifade edildiği bildirildi. CİHAN