Suriye'de siyasi çözüm için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelen Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları anlaşma sağlayamadı.
Rusya'nın Suriye'de devam eden hava operasyonlarının gölgesinde devam eden 'dörtlü zirvede' Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in geleceği konusunda farklılıklar sürüyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr'in katıldığı zirve ile ilgili kısa açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esed'in geleceği konusunda bir karar alamadıklarını, Suriye'de tüm sorunların bu dört ülke tarafından çözüleceğine dair bir izlenim de oluşturmak istemediklerini söyledi.
RUSYA'DAN, TÜRKİYE, ABD VE SUUDİ ARABİSTAN'A DAVET
Görüşmeleri verimli olarak tanımlayan Lavrov, "Görüşmelere İran ve Mısır da katılmalı. 30 Haziran 2012'de kabul edilen Cenevre Mutabakatı'nı teyit ettik. Görüşmelere devam edeceğiz." dedi. Lavrov, Suriye Cumhurbaşkanı Esed'in Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşme ile ilgili bilgi verdiğini de aktardı.
Rusya Dışişleri Bakanı Ürdün'le istihbarat paylaşım merkezi oluşturulması ile ilgili sağlanan anlaşmaya Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan'ın da dahil olmalarını teklif etti.
30 EKİM'DE GENİŞ KATILIMLI YENİ TOPLANTI
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cübeyir, dört ülkenin Esed'in geleceği konusunda ortak bir pozisyon belirleyemediğini teyit etti.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry de 30 Ekim'de daha geniş katılımla bir toplantı yapılabileceğini söyledi. Suriye'de siyasal geçiş sürecinde farklılıkların sürdüğünü belirten Kerry, İran'ın da zaman içinde görüşmelere katılabileceğini belirtti.
Yoğun görüşme trafiğinin yapıldığı Viyana'da Sinirliğioğlu'nun Rus mevkidaşı ile ikili bir görüşme yaptığı, ancak sonrasında herhangi bir açıklama yapmadığı belirtildi. CİHAN