Rusya'da 30 bin yıllık aslan fosilleri bulundu


Rusya'ya bağlı Başkurdistan bölgesinde bir mağarada soyu tükenmiş olan mağara aslanlarına ait çok sayıda kemik bulundu. 30 bin yıllık olduğu tahmin edilen kemikler incelemeye alındı.

Rusya Bilimler Akademisi Bitki ve Hayvanlar Ekolojisi Enstitüsü'nde görevli Dmitri Gimranov, bulunan hayvan kalıntılarının 500 parçayı geçtiğini ve Rusya'da çok nadir olduğunu söyledi. Mağarada bu kemiklerden çok sayıda bulunduğunu belirten Gimranov, bunun bir hayvan sürüsü olabileceğini açıkladı.

Gimranov, "Kemiklerin bulunduğu mağara birkaç yıl önce keşfedildi ve uzunluğu 100 metre. Orada yaşayan yerel halk hayvan kalıntıları olabileceğini söyledi. Biz de araştırdık ve mağaranın en sonunda bu kalıntıları bulduk. Ayrıca burada mağara ayılarına ait fosiller de çıktı." dedi.

TAŞ DEVRİNDEN KALMA EL ALETLERİ

Bulunan bütün fosillerin yanında insanlar tarafından kullanılan taş aletlerin de bulunduğunu belirten uzmanlar, bu aletlerin taş devrinden kaldığını söylüyor. Gimranov yaptığı açıklamada bu parçaların da Ural ve Rusya için önemli ve büyük koleksiyonlar oluşturacağını söyledi.

Araştırmalar sırasında kafatası kırılmış bir ayı fosili de bulundu. Uzmanlar daha önce Ural'da mağara ayılarına yönelik herhangi bir av izine rastlamadıklarını belirtiyor. Bunun da büyük bir keşif olduğunu belirten araştırmacı, inceleme sürecinde yeni bulgulara rastlanabileceğini ifade etti.

HAYVANLAR NEDEN ÖLDÜ?

Bilim adamları eski çağda insanların bu gibi aletleri dini amaçlar için sakladıklarını, ancak aslanların oraya nasıl geldiğini ve nasıl öldüklerinin hâlâ bir sır olduğunu söylüyor.

"Birileri bu hayvanları buraya mı sürükledi? Ya da kendileri girdi ve burada mı öldüler." sorularını soran araştırmacı, hayvanların büyük ve güçlü olduğu dönemde nasıl burada öldüklerini inceleyecek. Uzmanlar ilerleyen yıllarda inceleme sonuçlarıyla bu soruların cevaplanabileceğini belirtiyor.

Yapılan analizlerde bulunan ayı kemiklerinin yaklaşık 30 bin yıllık olduğu gözüküyor. Bu da burada bulunan mağaraların 30 bin yıl önce insanlar tarafından ziyaret edildiğini gösteriyor. Bu insanların Ural'a ayak basan ilk insanlar olduğu konusunda araştırmacılar hemfikir.

Daha önce de Rusya'nın Sibirya bölgesinde yaklaşık 30 bin yıl önce öldüğü tahmin edilen bir mamutun cesedi bulunmuştu. Et parçaları, derisi, tüyü, kemik ve bazı iç organlarının çok iyi korunmuş şekilde kalması ise araştırmacıları çok şaşırtmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'da 30 bin yıllık aslan fosilleri bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER