Rusya krizi, soğuk hava depolarında bekleyen armut ve elmanın fiyatını yarı yarıya düşürdü. Antalya'nın meyve deposu olarak bilinen Korkuteli ilçesinde soğuk hava depolarında bekleyen 140 bin ton elma, armut ve ayva Rusya'ya ihracat kapılarının kapanmasıyla satılması için alternatif pazar bekliyor. Üretici geçen sene Rusya'ya ihracat kapılarının açık olması nedeniyle elma ve armudunu kilosu 2 liradan satarken bu sene krizle birlikte 1 liradan zor satıyor.
Korkuteli Sapmazoğlu Soğuk Hava Tesisleri İşletme Sahibi Bedri Sapmaz, kasım ayında Türkiye ile Rusya arasında uçak kriziyle başlayan gerginliğin faturasının kendisini meyve fiyatlarının yarı yarıya düşmesiyle gösterdiğini söyledi. Korkuteli'nde toplamda 140 bin elma, armut ve ayvanın alıcı beklediğini belirten Sapmaz, Rusya krizi olmaması halinde soğuk hava depolarında bekleyen meyvelerin yarısından fazlasının ihracata gitmiş olacağının altını çizdi.
Geçen sene Rusya pazarı açıkken margarite armudu, Ankara armudu(karyağdı) kilosu 2 liradan satıldığını belirten Sapmaz, "Rusya 1 Ocak'tan itibaren kapıları kapatınca soğuk hava tesislerindeki armut ve elmanın fiyatı yarı yarıya düştü. Şu anda soğuk hava depolarında en kaliteli margirete ve Ankara armudunun kilosu 1 lira. Geçen sene üretici bunun kilosunu 2 liradan Rusya'ya satıyordu. Elmanın kilosunu da kalitesine göre 1 lira ile 1,25 liradan satıyoruz. Şuanda iç piyasa talepleri de çok düşük. Sadece bizim soğuk hava depomuzda 4 bin ton elma, armut, ayva ve değişik türde meyveler satılmayı bekliyor. Rusya krizi meyve üreticisini kötü vurdu." diye konuştu.
Üreticinin kilosunu 1 liradan sattığı elma ve armudun 17 kuruşunun da soğuk hava deposunda depolama ücreti olduğunun altını çizen Sapmaz, üretimde girdi maliyetleri de hesaplandığında üreticinin para kazanmasının çok zor olduğunu vurguladı.
Elma ve armut üreticisi İsmail Gülcemal, elma ve armut fiyatlarının 1 lira olmasının çok düşük bir fiyat olduğunu, maliyetinin karşılaması için armudun kilosunun 2 lira elmanın ise 1,75 lira olması gerektiğini söyledi. "Gülcemal, "Meyve üretiminde girdi maliyetleri çok yüksek. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz." ifadesinde bulundu. CİHAN