Rusya'nın devre dışı kaldığı G7 zirvesi Almanya'da yapılıyor


Dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya gelip ortak kararlar aldığı G7 zivesi bu yıl Almanya'da düzenleniyor. Toplantıda ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada temsilcileri, ekonomiden dış politikaya, terörizmle mücadeleden iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlere kadar pek çok konuyu masaya yatıracak. Bu yıl Afrika ülkeleri ile diyalog da yapılıp, bu ülkelerin reform çalışmalarına destek verilecek.

Geçen yıl Belçika'da düzenlenen G7 zirvesi, bu yıl 7-8 Haziran'da Almanya'nın başkanlığında ülkenin güneyindeki Garmisch-Partenkirchen kasabasında bulunan Elmau Şatosu'nda düzenlenecek. 1975 yılında zamanın en önemli endüstri ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından kurulan ve daha sonra Kanada'nın da dahil olduğu '7'li Grup', ekonomi, sağlık, eğitim, nüfus gelişimi, çevre, dış politika, uluslararası hukuk, terörizmle mücadele ve uluslararası ticaret gibi konularda görüş alış verişinden bulunuyor, Avrupa Komisyonu' da görüşmelere gözlemci statüsü ile katılıyor.

Dünyada 'sözü geçen' bu ülkelerin oluşturduğu gruba 1998 yılında Rusya'da dahil olmuş, fakat 2014 yılında Kırım krizinin patlak vermesinin ve Ukrayna krizi tartışmaların derinleşmesi üzerine grubun 7 üyesi, Rusya'da yapılacak G8 toplantısını iptal etmekle kalmamış, Rusya'yı toplantı dışı bırakmıştı. Dünya halkının yaklaşık yüzde 10'unun yaşadığı G7 ülkelerinin dünya ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini elinde bulundurması, zirvenin ekonomik açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ÖNLEME VE POSTA GÜNDEM OLACAK

Zirve hakkında bilgilendirme yapmak için açılan internet sitesinde; Pazar ve Pazartesi yapılacak oturumlarda liderlerin, dünya ekonomisi, dış güvenlik politikalarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında da ele alınan iklim değişikliğini önleme ve posta konularını ele alacağı bildirildi. Ayrıca, denizleri koruma, doğal kaynakları daha verimli kullanma, enerji güvenliği, Ebola gibi insan sağlığını tehdit eden epidemik hastalıklarla mücadele, ticaret ağlarına standart getirme ve kadınların iş dünyasında desteklenmesi gibi konular da zirvede görüşülecek konular arasında yer alıyor.

G7 DEĞERLERİ, BARIŞ, GÜVEN VE HUKUK DEVLETİNDEN OLUŞUYOR

Geleceğe şekil verme konusunda özel bir sorumluluk yüklenen G7 devletleri, barış, güvenlik, insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinden yana tavır alıyor. Bu bağlamda Rusya'nın Kırım'ı kendine bağlamasını uluslararası hukuka aykırı bulan bu devletler, bunun kabul edilemez olduğunu savunuyor. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan çatışmalara karşı ortak hareket etmeyi hedefleyen grup, Ukrayna krizi, IŞID terör örgütü ile mücadele ve Ebola salgınına karşı mücadele konularını da görüşecek.

AFRİKA DEVLETLERİ VE SİVİL TOPLUMLA DİYALOG

G7 ülkeleri, Elmau Şatosu'nda Afrika ülkeleri temsilcileri ile de görüşerek onların reform çalışmalarını destekleyecek. Bu şekilde Afrika ülkelerinde barış, güvenlik, kalkınma ve sürekli gelişim teşvik edilecek. Bu bağlamda Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf'ın, Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ve Tunus Devlet Başkanı Beji Caih Essebsi'nin görüşmelerin ikinci gününe katılacakları bildirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de sivil toplum örgütleri temsilcileri ile de görüşmesi bekleniyor.

SON TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Geçen yıl Belçika'da toplanan G7 devletleri üç önemli konuda ortak hareket etme kararı almıştı. Ukrayna krizi konusunda Rusya'yı daha fazla yaptırım uygulamakla tehdit eden G7 toplantısı katılımcıları, Rusya'dan Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko'yu tanımasını ve ayrılıkçıların sınırı geçmesine ve onlara silah gitmesine izin vermemesini istedi. Suriye'de yaşanan iç karışıklıklardan Beşşar Esed rejimini sorumlu tutan G7 devlet ve hükümet başkanları, seçimi de 'sahte' olduğu için kabul etmediklerini duyurmuştu. Bunun yanında Rusya'ya gaz konusunda bağımlılığı azaltmak için bir dizi çalışmalar yapılması kararı alınmıştı. Enerji güvenliği konusunda da G7 ülkelerinin sorumlu bakanları geçen yıl Roma' da toplanıp bir dizi kararlar almıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'nın devre dışı kaldığı G7 zirvesi Almanya'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER