Suriye'de terör örgütü IŞİD'e yönelik hava operasyonlarının maliyeti belirlendi. The Moscow Times'ın derlediği verilere göre Rus uçaklarının yakıtları, personel giderleri, bombalar ve diğer altyapının kullanılmasının günlük maliyeti 4 milyon dolar.
Operasyonların başladığı 30 Eylül'den bu yana toplam maliyet ise 80-115 milyon doları buldu. Rusya'nın 2015 için planladığı 3,1 trilyon ruble (50 milyar dolar) askeri bütçenin içinde bu miktar önemli bir yekün oluşturmuyor. Ancak savaşın uzaması, Rus askerlerinin hayatını kaybetmeye başlaması durumunda maliyetler dramatik bir şekilde değişebilir.
Suriye'de Beşşar Esed yönetiminin kontrolünde bulunan Lazkiye kenti yakınındaki Hmeymim hava üssünde 36 Rus savaş uçağı ve 20 saldırı helikopteri günlük ortalama 40 sorti gerçekleştiriyor. Rusya Savunma Bakanlığı bilgileri teyit etmese de Rus basını bölgede bin 500-2 bin civarında Rus personelin görev yaptığını belirtiyor.
Her bir savaş uçağının 1 saatlik uçuş masrafı 12 bin dolar ve her bir helikopterin de 1 saatlik uçuş masrafı 3 bin dolar. Uçuşlar için günlük maliyet 750 bin dolar. Askeri personelin günlük maliyeti 440 bin dolar. Akdeniz'de gemilerin güvenlik için tutulma maliyeti günlük 200 bin dolar. Lojistik, istihbarat, iletişim ve teknik destek maliyeti ise günlük 250 bin dolar. The Moscow Times, masrafların günlük en az 2,4 milyon dolar olduğunu fakat 4 milyon doları da geçebileceğini belirtiyor.
Rusya'nın Suriye'deki masraflarına Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğum gününde 7 Ekim'de Hazar Denizi'nden fırlatılan füzeleri de eklemek gerekiyor. Fırlatılan her bir füzenin maliyeti 1,2 milyon dolar. ABD'nin dediği gibi 4 füze İran'a düşmüşse, 26 füze de Suriye'de hedefleri vurmuşsa toplam maliyet 36 milyon dolar.
Rusya, operasyonların uzun vadeli olmayacağını savunuyor. Suriye ordusunun kara harekatı devam ettiği sürece Rusya günlük operasyonlarla destek vermeyi sürdürecek. Rusya Savunma Bakanlığı'na göre şimdiye kadar Suriye'de herhangi bir Rus askeri ölmedi. Herhangi bir uçak ya da insansız hava aracı kaybı yaşanmadı. Suriye'de operasyonların uzaması durumunda Moskova'nın bölgeden çıkış planı ise belirsizliğini koruyor. CİHAN