Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Türkiye'nin, Rus savaş uçağını düşürmeden önce de Suriye'de uçakların karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan hava güvenliği anlaşmasına uymayı reddettiğini öne sürdü.
Rusya ve ABD, Ekim 2015'te uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini önlemek için bir uçuş güvenliği anlaşması imzalamıştı.
Antonov, Sputnik ajansında yer alan açıklamasında "Amerikalılar, bu anlaşmanın içeriği konusunda tüm koalisyon üyelerini bilgilendirmek ve bu anlaşmaya tamamen uymalarını garanti etmekle yükümlüydü. Türkiye'nin Suriye'de bir eylemde bulunması hâlinde bu anlaşmaya tamamen uyması gerekiyordu. Bunun güvencesini ABD'den almıştık." dedi.
'TÜRK ORDUSU KIRMIZI HATTI TEK TARAFLI BLOKE ETTİ, ACİL ÇAĞRILARIMIZI YANITLAMADI'
Rus yetkili, "Ancak resmen koalisyonun bir üyesi olan Türkiye ordusu, bu anlaşmaya bağlı olduklarını doğrulamayı reddetti ve bu konunun Dışişleri Bakanlığı'nın yetki alanına girdiğini söyledi" diye devam etti. Antonov, "Türk ordusu ayrıca 'kırmızı hattı' tek taraflı olarak bloke etti ve acil çağrılarımıza yanıt vermedi. Sonuçta da Türkiye 24 Kasım 2015'te bile bile Rus bombardıman uçağını düşürdü ve bir Rus askerini öldürdü." diye konuştu.
'HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ RUS UÇAKLARINA YÖNELİK TEHDİTLERİN ÖNCEDEN BELİRLENMESİNİ SAĞLIYOR'
Türkiye'nin eylemlerine cevap olarak Suriye'ye hava savunma sistemleri yerleştirdiklerini hatırlatan Antonov, "Hava savunma sistemleri Suriye'de operasyon düzenleyen Rus uçaklarına yönelik tehditlerin önceden belirlenmesini ve gerekli olması hâlinde uçuşların güvenliğini sağlamak için uygun önlemlerin alınmasını sağlıyor." dedi.
Rusya, bir savaş uçağının Kasım 2015'te Türkiye tarafından düşürülmesi ardından Suriye'ye en modern savunma sistemi olan S-400 füzeleri yerleştirmişti.
AMMAN'DA ORTAK DANIŞMA MERKEZİ KURULMASI TEKLİFİMİZ REDDEDİLDİ'
Antonov ayrıca, Batılı ülkelere, Suriye'deki eylemlerin koordine edilebilmesi için Ürdün'ün başkenti Amman'da ortak bir danışma merkezi kurulmasını teklif ettiklerini ancak bu önerinin reddedildiğini söyledi.
Bu teklifi ilk olarak ABD'ye ilettikleri bilgisini de veren Antonov, "Bakanımız, (ABD Savunma Bakanı) Ashton Carter'la bu konuyu telefonda görüşmek istedi. Bu, 19 Ocak'ta oldu. Ancak bize böyle bir görüşmenin yararsız olduğunu söylediler." dedi.
CİHAN