Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizde, en büyük ara bulucunun Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olduğunu söyledi. İstanbul'da düzenlenen "Kazakistan" konulu konferansta konuşan Kara önemli tespitlerde bulundu.
Kara," Rusya ile yaşanan gerginlikte diyalog eksikliği var. Bu konuda en büyük ara bulucu Nazarbayev'dir. Hem bölge coğrafyasını bilir hem de Putin nazarında büyük önemi var. Putin, Nazarbey'in fikirlerine değer verir. Süren gerginlik kutuplaşma ihtimalini artırır. Bunun engellenmesi dünya barışana katkı verecek." dedi.
Kazakistan ve Türkiye'nin ortak noktaları olduğunu, iki ülkenin de Avrasya ülkesi olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu: "Ayakları hem Avrupa hem de Asya'dadır. İki ülke birbirini tamamlayıcı rol oynuyor. İki ülke dünyanın küresel refahına ve barışına önemli katkılar verebilir. İki ülkenin tarihi kökleri ortaktır. Kazakistan'ın bağımsızlığından sonra ilişkiler hızlanarak arttı. Kazakistan, bağımsızlığını ilan ettikten bir kaç saat içinde Türkiye Kazakistan'ı tanıdı. Bu tarihte pek görülen bir şey değil. Türkiye'nin bu hareketi diğer cumhuriyetlere cesaret verdi onlar da bağımsızlık ilan etti. Başta Amerika olmak üzere diğer ülkeler de Kazakistan'ı tanıdı."
KAZAKİSTAN BÖLGESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNADI
Kazakistan'ın Asya'da İşbirliği ve Güvenliği Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (AİGK) oluşturulmasındaki rolüne işaret eden Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Astana'nın bölgesel ve uluslar arası sorunların çözümünde üstlendiği rolleri hatırlattı.
Kara," Bölgesel güvenlik sorunlarının çözümünde yer alan Kazakistan Afganistan'da barış ve uzlaşmanın tesis edilmesine çok katkı sağlamıştır. Bilhassa bu ülkeye insani ve teknik destek vermiş, 2010 yılından itibaren uygulanan eğitim programı çerçevesinde binlerce Afgan gencinin Kazakistan üniversitelerinde eğitim görmektedir.
Geçmişe bir göz atılacak olursa, AGİT başkanlığına hazırlık aşamasında Kazakistanlı diplomatlar hemen Dağlık Karabağ, Pridenstrovie, Güney Osetya, Abhazya, Balkanlarda 'dondurulmuş' ihtilafların çözümlenmesi için çabaları yoğunlaştırma rotasını tutmuştur. Ayrıca Astana'nın AGİT başkanlığı döneminin yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) başkanlığı sırasında bölgesel güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi alanında deneyimi bulunmaktadır. Kazakistan'ın başkanlığı döneminde İİT'da insan hakları daimi komisyonu kurulmuş, İİT'nin Orta Asya ile işbirliğiyle ilgili çalışma planı kabul edilmiştir. Nazarbaev'in Müslüman ulemasına açılış konuşması İİT Astana bildirgesinin temelini oluşturmuştur." ifadesini kullandı.
Kara, Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliğinin ve Expo 2017'ye ev sahipliliğinin önemsenmesi gereken başarılar olduğunun altını çizdi.
Konferansa katılan Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Erkebulan Sapiyev ve Doç. Dr. İlyas Topsakal da katılımcılara hitap etti.
CİHAN