Sağlık turizmine yönelik yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, tatil için gelen turistler ortalama 700 dolar harcarken, tedavi için gelenlerin ise 7 bin dolar harcadığını belirtiyor.
Turizmciler, yıllık 12 milyon turisti ağırlayan 570 bin yatak kapasiteli Antalya'da turizmin 7 aydan 12 aya çıkarılması için alternatif turizm yatırımlarına ağır verilmesi gerektiğini belirtiyor. Sektör temsilcileri, 38 yıl içinde Antalya'da yatak kapasitesinin 5 binden 570 bin ulaştığını, ilin kitle turizminde yeterli yatak kapasitesine ulaştığını, alternatif turizme yönelik yatırımlar yapılmazsa turizmin darboğaza girebileceğine dikkat çekiyor. Turizmin çeşitlenmesine yönelik çalışma yapan uzmanlar, yeni dönem yatırımlarında aynı tip konakmala tesisleri yanı sıra kongre, sağlık, engelli, spor, bisiklet ve sağlık turizmine yönelik yatırımların turizmi Antalya'da 7 aydan 12 aya çıkarmada kilometre taşı olacağını dile getiriyor.
Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ta Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), ilçede turizmin 7 aydan 12 aya çıkması için bölge destinasyonunda sağlık turizminin yaygınlaşması ve sağlık turizmi yatırımları için rapor hazırlattı. Sağlık turizmi uzmanları, sağlık turizminin dünyada ve ülke genelinde ortalama yıllık yüzde 20'den fazla büyüyen bir alternatif turizm çeşidi olduğunu söyledi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta turizm 365 güne yayılması için ilçede acilen alternatif turizm yatırımlarına öncülük verilmesi gerektiğini, destinasyonun sağlık turizmi yatırımlarına en elverişli yerlerden biri olduğunu kaydetti.
TURİSTLER TATİL İÇİN ORTALAMA 700 DOLAR, TEDAVİ İÇİN GELENLER İSE 7 BİN DOLAR HARCIYOR
Bu sektörün dünyada yıllık ticari hacmi yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu ve 20 milyonu aşkın insanın sağlık turizmi amacıyla bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ettiğini belirten Boztaş, özellikle turizm bölgelerinde turizmin 12 aya yayılması, turizm sektörünün sürdürülebilirliği ve rantabilitesi için en önemli alternatif turizm çeşidi olan sağlık turizminin geliştirilmesi bir zorunluluk ve fırsat olduğunun altını çizdi.
Boztaş, şunları söyledi: "Ülkemize gelen turistlerin ortalama bir hafta kalmakta ve toplamda 700 dolar civarında ödeme yapmaktadırlar. Ancak ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta (medikal turist) ortalama 10 gün kalmakta 10 bin dolar, rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin bin sadece sağlık kuruluşuna ödemek yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçısı ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2 -3 bin doları geçmektedir. Kısacası sağlık turistlerinin sayıları az olsa da ülkeye bıraktıkları döviz miktarı normal turistlere göre 10-15 kat daha fazladır. Dünyada sağlık turizmde ön sıralarda olan ülkelerin aynı zamanda turizm ülkesi olduğunu görmekteyiz."
Boztaş, Sağlık turizminde önde gelen ülkelerin ABD, İngiltere, Kosta Rika, Malezya, Tayland, Singapur. Güney Kore, İsrail, Macaristan ve Türkiye olduğunu ifade etti.
Gelecekte Manavgat'ın sağlık turizminde Antalya'da ve Türkiye'de hatta dünyada ayrı bir yeri olacağına inandıklarını belirten Boztaş, sağlık turizmi yatırımlarının turizmi 12 aya yayılarak sosyoekonomik istikrarı ve sürekli istihdam sağlanabiliceğinin altını çizdi. Turizmin 12 aya yayılmasında Manavgat için en uygun alternatif turizm çeşidi sağlık turizmi olduğunu savunan Boztaş, yatırımcıların sahil haricinde özellikle Kuzey Manavgat için yeni sağlık turizmi yatırımlarına ve fırsatlarına en uygun destinasyon olduğunu vurguladı.
Manavgat'ın sağlık turizminde tanıtım ve markalaşmanın bu 2 kelimede saklı olduğunu dile getiren Boztaş, bölgede sağlık turizminin hızlı bir şekilde hayat bulması için yeni sağlık sağlık turizmi destinasyonları oluşturulmasında rehabilitasyon ve yaşlı tatil köyleri için yenilikçi bir yaklaşım ile sahilden uzak doğal güzelliklerin içinde olan yerlerde ve geniş alanlarda kurulmasının hayata öneme sahip olduğunu ifade etti.
Böyle bir yatırım için en doğru bölgenin kuzey Manavgat bölgesinde Oymapınar kültür ve turizm geliştirme bölgesi olacağını vurgulayan Boztaş, şunları kaydetti: "Bölgemizde sağlık turizmin hayat bulması için yaşlı tatil köyleri (Ak saçlılar köyü), rehabilitasyon köyleri (Yeniden hayata dönüş merkezleri), sağlık turları, Talossoterapi merkezleri kurulmalı. Manavgat sağlık turizmi açısından değerlendirilirken ve bu alanda yatırım planlanırken tek başına düşünülmemelidir. Bu süreçlerde Antalya ve Akdeniz'in hatta Türkiye'nin tüm zenginlikleri ve fırsatları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sağlık turizminin tüm bileşenleri entegrasyon içinde yürütülmesi gerekir."
GEÇEN YIL 300 BİN YABANCI ÜLKEDE SAĞLIK HİZMETİ ALDI
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre dünyada sağlık turizminde birinci sırada Fransa, ikinci sırada ABD, üçüncü sırada Çin, dördüncü sırada İspanya, beşinci sırada İtalya, altıncı sırada Türkiye, yedinci sırada İngiltere, sekizinci sırada Almanya, dokuzuncu sırada Malezya ve onuncu sırada Meksika olduğunun altını çizen Boztaş, 2013 yılında 300 bin yabancı hastanın tedavi olduğunu, bunun önümüzdeki 10 yıl içinde 2 milyonu geçeceğini sözlerine ekledi.
DENİZ KENARINDA HER VERİMLİ ARAZİYE OTEL DİKİLİRSE TURİZM 7'DEN 12 AYA ÇIKMAZ
Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Hüseyin Aydoğan ise Antalya bölgesinde her yıl 40 bin yatak artışı olduğu için alternatif turizm yatırımlarına yönenilmediği sürece turizmin 7'den 12 aya çıkmasının hayal olacağını söyledi.
Manavgat'ta sahil bandında yatak kapasitesinin 220 bine ulaştığını bu yatak kapasitesi fazlalığıyla turizmin 365 güne yayılmasının zor olduğunu vurgulayan Aydoğan, "Manavgat'ta sahil bir tek olmasına karşı otel yapımında sahilden 7'nci banda ulaştık. Bu mantıkla otel yapılırsa turizm bölgemizde çıkmaza girer. Zaten girdide. Pazar araştırılması yapılmadan para bende güç bende diyerek her boş alana ve deniz kenarında verimli tarım arazisine otel yapılırsa turizm hiçbir zaman bölgede 7'den 12 aya çıkmaz. Yatırımlar eko, botanik, spor, golf, kongre ve sağlık turizmi yatırımlarına yönelik yapılmalı. Özellikle bölgemiz eko ve sağlık turizmine çok elverişli bir destinasyon." ifadesini kullandı. CİHAN