Sağlık Bakanı
Akdağ,
Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde incelemelerde bulundu.
Bakan Akdağ, burada gazetecilerin
Tam Gün Yasası ile ilgili sorusu üzerine,
Danıştay kararının henüz ellerine ulaşmadığını belirterek, ''Siz de biz de sabırla bekleyelim. Mahkeme kararına göre hareket edeceğiz'' dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda gerekçeli kararını yayınladığının anımsatılması üzerine de Akdağ, şunları kaydetti:
''Danıştay'ın gerekçeli kararını görmek durumundayız. Çünkü hukuk, her zaman iki kere ikinin dört ettiği gibi çalışmıyor.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeler var, etmediği maddeler var. Bunlardan ben bir hukuk yorumu çıkarıyorum, tabip örgütü başka, öbürü başka bir şey çıkarıyor. Danıştay ilk kararını verdiğinde de Anayasa Mahkemesi zaten kararını vermişti. Onun için bu hususta Danıştay Genel Kurulu'nun gerekçeli kararı en önemli olandır. Ona bakac
ağız, ona göre bir hukuki
düzenleme yapmak gerekiyorsa, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçelerine de bakarak onu yapacağız, gerekmiyorsa zaten yolumuza devam edeceğiz. Ama biz, bu ülkenin vatandaşını muayenehaneye mahkum etmeyeceğiz. Biz bu ülkenin
Sağlık Bakanlığı ya da üniversite hastanesine başvuran vatandaşını, 'para ödersen sana
hizmet veririz yoksa vermiyoruz', buna mahkum etmeyeceğiz. Kesin kararlıyız,
sistemi de buna göre kuracağız. Gerekli yasal değişiklikleri de icap ederse buna göre yapmaya devam edeceğiz.''
Bir başka soruya karşılık da 1 Şubattan itibaren üniversite hastanelerinde
öğretim üyeleri için muayene farkı ödenmeyeceğini hatırlatan Akdağ, böylece vatandaşın bir çileden daha kurtulacağını bildirdi.
''Türk'ün ateşle imtihanı diye bir şey var. Türk'ün hastanelerdeki
muayene ücreti ya da muayenehanelerle imtihanıdır bu'' diyen Akdağ, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde
tam gün çalışma oranının yüzde 94 olduğunu, ''
bıçak parası'' adı altında ödemelerin kalktığını söyledi.
KAREKODLU İLAÇLAR
Bakan Akdağ, karekodlu ilaçlarla ilgili tartışmaların sorulması üzerine de bunun
teknik bir konu olduğunu, vatandaşı ilgilendiren, doğrudan zorluk çekeceği bir durumla karşı karşıya olunmadığı yanıtını verdi.
Akdağ, ''SGK ile görüştük, görüşüyoruz, mutlaka bir çözüme bağlanacak. Yani tabii bir taraftan sektörün ve eczacıların işini kolaylaştırırken yolsuzluk yapanlara da müsaade etmemeliyiz. SGK'nın çabası budur, biz de bu çabaya gerekli desteği vereceğiz, birlikte bu meseleyi yakında çözeceğiz'' diye konuştu.
Vatandaşların ilaca erişiminde bir sıkıntının söz konusu olmadığını vurgulayan Akdağ, SSK döneminde yaşanan sıkıntıları hatırlattı.
Akdağ, SGK başkanı
Emin Zararsız'ın sözleri anımsatılarak, ''Siz de bir yolsuzluk tespit ettiniz mi?'' sorusuna da ''Kötü niyetlilerin yolsuzluk yapmasını önleyecek bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz. Yoksa ne SGK Başkanı, ne de biz eczacıların genel anlamda yolsuzluk yapacağından bahsetmiyoruz, ama sistemde bir açık olmamalıdır. Sayısı az da olsa kötü niyetliler bundan istifade etmemelidir'' yanıtını verdi.