Alerji hastalarının
maske kullanmasını isteyen uzmanlar, evde ve araçlarda polen filtreleri kullanılmasını
tavsiye etti.
Amerikan Hastanesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Dr.
Elif Altuğ Kolsuk, ilkbaharın gelişiyle birlikte polenlere karşı alerjisi olanlar, özellikle de çocuklar için zor günlerin kapıda olduğunu söyledi. Kolsuk, "Ülkemizde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen atmosferde en çok polen bulunan aylar
Nisan ve Haziran'dır. Alerjik nezle
burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık;
astım ise tekrarlayan öksürük, hırıltı,
nefes darlığı ve atakları, göğüsten ıslık sesi gelmesi, koşma,
ağlama ve gülmekle ortaya çıkan veya gece uyandıran öksürük gibi belirtiler gösterir. Dış ortamda soluduğumuz havada dolaştıklarından, polenlerden tam korunma mümkün değildir. Atmosferdeki polen miktarı sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda çok fazladır. Yağmurlu günlerde ise polenler su ile yere indiklerinden havadaki miktarları hemen azalır ve alerjik kişiler rahatlar." şeklinde konuştu.
Bahar aylarında ortaya çıkan polenlerden korunmanın önemli olduğunu belirten Kolsuk, "Hangi polenlere alerji geliştiği saptanmalı.
Polenlerine alerjik olduğu bilinen bitkilerden olabildiğince uzaklaşılmalı. Evin kapı ve pencereleri sıkıca kapatılarak evde ve arabada polen filtreleri kullanılmalı. Evdeki polen düzeyi çok yüksek ise hava temizleyicisi kullanılmalı. Polenlerin atmosferde yoğun olduğu zamanlarda çocukların dışarı çıkarılmaması gerekiyor. Dış ortamda ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanılmalı. Eve dönünce giysileri çıkarılıp hemen yüz ve eller yıkanmalı." dedi.
Polen alerjisine bağlı astım ve alerjik nezleye karşı polen aşısının da bir
tedavi yöntemi olarak uygulanabileceğini vurgulayan Kolsuk, aşının yalnızca ve yalnızca uygun ilaç tedavisine rağmen
kontrol altına alınamayan hastalarda düşünülmesi gerektiğini kullanılıp kullanılamayacağına da alerji uzmanları karar vermesi gerektiğini söyledi.
CİHAN