İngiltere'nin Barts ve
Londra Tıp Fakültesinden araştırmacılar, kobay farelerde "P110delta" adını verdikleri molekülü hedefleyerek, alerji krizini önlemeyi başardı.
Bu yöntemin sadece belirtileri ortadan kaldırmakla kalmadığını, alerjiyi önleme olanağı da sunduğunu belirten araştırmacılar, Immunology Journal dergisinde yayınladıkları makalelerinde, yöntemlerinin vücudun bağışıklık sisteminin geri kalanına müdahalede bulunmadığını kaydettiler.
Araştırmanın başında yer alan Dr. Halid Ali, alerjinin, bağışıklık sisteminin polen veya ev akar dışkısı gibi çok rastlanan ve zararsız bir şeyi
yabancı bir işgalci olarak tanımladığında ve karşı saldırı başlattığında oluştuğunu, bunun sonucu olarak deride veya
burun ile nefes yollarında enflamasyonla birlikte kişiyi rahatsız eden durumlar ortaya çıktığını, zaman zaman tehlikeli belirtilere de neden olduğunu anımsattı.
Alerji ilaçlarının büyük bölümü bu belirtileri asgariye indirebilirken, bilim insanları, tüm bağışıklık sistemini
baskı altına almadan ve kişiyi
enfeksiyon gibi gerçek tehlikeye açık hale getirmeden süreci durduramıyor. Araştırmacılar, bu nedenle bir alerji krizinde zincirleme reaksiyon konusunda daha fazla ayrıntı elde etmeye, nedenleri daha iyi hedeflemek için yeni yöntemler aramaya çalışıyor.
İngiliz araştırmacılar, vücutta bir dizi rolü bulunan ve "P110delta" molekülünün bunlardan biri olduğu, "P13Ks" adı verilen proteini inceledikten sonra, yalnızca bu molekülü hedeflemenin alerji krizinde müdahaleye olanak sağlayacağını düşünüyor.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bağışıklık sisteminin geri kalanına zarar verilmeden bu molekül bloke edilirken, vücudun bir alerjiye yol açan bir maddeye tepkisinin
kontrol edilebildiği ve belirtiler ortaya çıkmadan engellenebildiği görüldü.
AA